изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:01 EEST
ЗАЛА С МИНЕРАЛИ ОТ ДОБРУДЖА СЕ ОТКРИ В МУЗЕЯ В ГЕН. ТОШЕВО    
НовиниВ Исторически музей в Генерал Тошево се откри зала с образци на минерали от Добруджа, съобщиха от общината. Колекцията е дарение от Национален музей „Земята и хората” в София.
PN 220-14 16.12.2014 ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО: В Исторически музей в Генерал Тошево се откри зала с образци на минерали от Добруджа.Колекцията е дарение от Национален музей „Земята и хората” в София.


Интересът на човека към минералите датира още от епохата на палеолита, когато кремъкът, обсидианът, нефритът и други са били използвани за изработка на първобитни оръжия и сечива, а също и за амулети и украшения. Минералите са природни вещества, които изграждат Земната кора – скалите, рудите, образуват и самостоятелни находища. Те са възникнали в резултат на разнообразни геоложки процеси, протичали през различните етапи от развитието на планетата Земя.
Днес на науката са известни над 4500 вида, които съставят минералното царство на Земята. Като част от природата, минералите са взаимно свързани с растенията, животните, въздуха, водата, човека и изработените от него продукти в сложна система, която се намира в непрекъснат кръговрат и затова трябва да ги ползваме разумно и отговорно, за да съхраним минералното разнообразие на планетата, каза Цветелина Христова – директор на музея в Генерал Тошево. НДТ



 


Сходни връзки

ЗАЛА С МИНЕРАЛИ ОТ ДОБРУДЖА СЕ ОТКРИ В МУЗЕЯ В ГЕН. ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди