изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:38 EET
Алексей Пушков е изненадан, че България иска да води преговори за „Южен поток” на базата на европейските директиви    
По светаМосква. Ръководителят на комисията по международна политика в долната камара на руския парламент Алексей Пушков се учуди, че България иска да води преговори за строежа на газопровода „Южен поток” на базата на европейските директиви, предаде РИА Новости.

„България иска да води с нас преговори за „Южен поток” на базата на директивите на ЕС. А именно тези директиви погубиха проекта. На какво се надява София?”, написал е Пушков в „Туитър”.
На 19 декември българска делегация ще посети Москва, за да обсъди възможностите за реализирането на проекта, след като в началото на декември Русия обяви, че прекратява строителството на газопровода.

България се опитва да съживи „Южен поток” – коментари в руските медии (Агенция „Фокус”)

Българският министър на икономиката Божидар Лукарски обяви, че на 19 декември българска правителствена делегация ще направи официална визита в Русия, чиято цел ще бъде обсъждането на съдбата на газопровода „Южен поток”, съобщава вестник „Российская газета”.
Очаква се делегацията да обсъди възможностите за продължаването на строежа на газопровода с руския министър на енергетиката Александър Новак.
Българската страна твърди, че засега няма официална причина проектът да се счита за „приключен”, тъй като България не е получила никакво уведомление за спирането на строежа от Москва. Освен това, след всички публични изявления и действия за изкуственото забавяне на проекта, българското правителство промени реториката си и сега настоява, че през цялото време е „подкрепяла възможно най-бързото изграждане на газопровода”, коментира вестникът.
Делегация от представители на българското правителство ще посети Москва на 19 декември, за да проведе преговори относно перспективите за подновяване на строежа на газопровода „Южен поток”, предаде руската агенция Федерал Пресс.‎ София смята, че е възможно газопроводът да бъде приведен в съответствие с директивите и законите на ЕС, заявил е българският министър на икономиката Божидар Лукарски.
Преди Русия да обяви прекратяването на проекта, „Южен поток” беше замислен като маршрут за пренасяне на газ към страните от Южна и Централна Европа по дъното на Черно море с мощност 63 милиарда куб. метра газ.
В петък, 19 декември, в Москва ще пристигне делегация от България, която ще обсъди възможностите за подновяването на проекта „Южен поток”, съобщава Утро.ру.
„Никога не сме искали да спираме газопровода, винаги сме били за построяването му. Искаме да чуем официалната позиция на руския министър на енергетиката за този проект”, заяви българският министър на икономиката Божидар Лукарски.
Въпреки това официалната позиция на България е, че проектът трябва да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство. Именно позицията на ЕС стана причина руският президент Владимир Путин да обяви, че Русия се отказва от газопровода, коментира изданието.
На 19 декември делегация на българското правителство ще посети Москва, за да проведе преговори с руския министър на енергетиката Александър Новак относно възможностите за продължаване на строителството на газопровода „Южен поток”, предаде руското издание ФАН.
Българската страна иска да получи официално потвърждение за прекратяването на проекта и ако това бъде направено, ще предложи на руските си колеги алтернативен вариант.
Българска правителствена делегация ще пристигне на 19 декември в Москва за преговори с руския министър на енергетиката Александър Новак относно възможността за продължаването на проекта „Южен поток”, съобщава РИА Новости.
В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не може да продължи реализацията на газопровода в настоящите условия, включително и заради неконструктивната позиция на ЕС. Тогава той отбеляза, че България не е издала разрешително за изпълнението на проекта в изключителната икономическа зона на страната.
По-рано Путин заяви, че загубите на България от спирането на „Южен поток” ще възлязат на 400 милиона долара на година, поради което страната трябва да поиска компенсации от ЕК за пропуснати ползи. Според бившия министър на енергетиката на България Румен Овчаров от закриването на проекта страната ще изгуби около 600 милиона долара.

http://www.focus-news.net/


 


Сходни връзки

Алексей Пушков е изненадан, че България иска да води преговори за „Южен поток” на базата на европейските директиви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди