изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:49 EEST
ЕКИП ОТ ЦДГ „СЛЪНЧИЦЕ“ БЕ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В ЛАТВИЯ    
ОбразованиеОт 9 до 13 декември екип от ЦДГ №10 „Слънчице“ в Добрич бе на работно посещение в гр. Лиепая, Латвия, за участие в поредната среща на партньорите по многостранен  проект „Общия език на играчките“ по програма „Учене през целия живот“, секторна програма “Коменски“. От детската градина в Добрич участваха шестима педагози.



На  организираните работни сесии те имаха възможност да се запознаят със системата на предучилищното образование в Латвия,  размениха си изработената от всеки партньор коледна кутия. Българският екип подари на словенските си партньори традиционни кукерски маски, изработени от децата и родителите в клуба на играчката и диск с  кукерски танци. Получи от екипа от Хърватска кукерска маска, маска на горско чудовище и фея-вълшебница. На една от работните сесии всяка държава представи презентация  с резултатите от  своята работа по втория родителски уикенд на тема: “Влияние на играчките върху академичната и професионална кариера“. Представения родителският уикенд на ЦДГ№10 „Слънчице“ включваше няколко дейности. Едната от тях е анкета с родителите за влиянието на играчките, с които са играли в детството си, върху тяхната професионална кариера. Децата от подготвителните групи бяха запознати с професиите на някои от техните родителите на работното им място - зъболекар, продавач-консултант, пожарникар,  лекар, художник, готвач . Децата участваха в дидактични игри  за различни професии - “Асоциации“, „На кого какво му е нужно“, Пъзел“ и други, рисуваха на тема “Какъв искам да стана“.
По време на партньорската среща е обсъдена подготовката и издаването на брошура, обобщаващ опита и постигнатите резултати  от  всички партньори  по проекта “Общия език на играчките“. На последната сесия  всяка държава е представила чрез демонстрация или презентация традиционни народни игри, с цел опознаване  игровите традиции  на партньорите и използването им в практиката с децата. Българският екип е подготвил три народни игри - “Криватинки“, „Гърненца“ и карти „Черен Петър“, тесте от които е подарил на всеки партньор с обяснение на английски език.
По време на визитата в град Лиепая е посетена детската градина “Saulite“, която е латвийският партньор по проекта, както и още две детски градини - “Dolphin”  и “Brownie”, където педагозите от Добрич са се запознали с организацията  на възпитание и обучение и бяхме поздравени от децата с песни и танци. Всяка  от 18 групи на партньорската детска градина „Слънце“ е получила в плик, под формата на елена „Рудолф“, подарък от  децата  от ЦДГ№10 „Слънчице“ - маски на различни герои за театрализирани  игри , календар за 2015 г. със снимки от дейности по проекта, рисунки и коледни картички с пожелание за здраве, весело посрещане на Коледните и Новогодишни празници и  приятни  детски игри и забавления.
На организираната в кметството на Лиепая среща с началника на отдел“Образование“ и заместник-председателя на образованието културата и спорта, партньорите от различни държави са били запознати с презентация с визитката на града, а екипът от Добрич е поднесъл представителни за град Добрич  материали. НДТ


 


Сходни връзки

ЕКИП ОТ ЦДГ „СЛЪНЧИЦЕ“ БЕ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В ЛАТВИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди