изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:43 EEST
ТРИ ГОДИНИ ЩЕ ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ИЗМАМНИК    
Ред и сигурност

Завлякъл четири жертви с 1360 лева срещу обещание за изгодна дограма



Окръжният съд в Добрич потвърди присъдата, с която е осъден измамник, извършвал престъпления на територията на Добрич и курорта „Златни пясъци“. Районният съд е признал П. Г. Г. за това, че е извършил четири измами, с които от различни жертви е взел съответно 200 лв., 528 лв., 532 лв. и 100 лв., като общата имотна вреда е в размер на 1360 лв. За това е осъден на три години затвор. Освен това, той е осъден да заплати обезщетение на жертвите си в размера на нанесената щета. Измамникът обаче обжалвал присъдата.

На 13 август 2012 г. осъденият като представител на бургаско дружество сключил договор с фирма за предоставяне на виртуално пространство на информационна платформа за публикуване на оферти за предлаганите от бургаската фирма стоки и услуги на промоционални цени при условията на договор за продажби от разстояние. Срокът на договора бил 12 месеца. На същата дата двете дружества подписали договор за публикуване на оферта, според която бургаското дружество предлага продажба и поставяне на дограма „Weiss Profil“ + „Q-glass“ – 1 кв.м. В офертата била вписана продажна цена без отстъпка – 95 лв, и промоционална цена - 66.50 лв. Предплата не е била предвидена, както и нямало ограничение в броя на ваучерите, които всеки клиент е можел да закупи. Евентуалните клиенти били поканени след закупуване на ваучер да се обадят на определени посочени телефонни номера.

На 18 август първата жертва прочела обявата, публикувана на информационната платформа и се обадила на един от посочените за връзка телефонни номера. Разговаряла с лице, което обяснило, че е представител на фирма, която няма представителство в Добрич, но има складове в града. След около час и половина на адреса на жената се появил измамникът, придружаван от друг мъж. Подсъдимият направил нужните измервания за изработка на дограма, обсъдили начина на плащане, че не е необходимо да се закупуват ваучери за заплащане на услугата, а е необходимо да се плати на ръка цялата сума, на която била оценена поръчката – около 400 лв. Така услугата щяла да бъде изпълнена по-бързо. Жената предпочела да заплати капаро от 200 лв., а не цялата поискана сума. След като получил парите П. Г. Г. казал, че поставянето на дограмата ще бъде извършено след седмица и собственоръчно попълнил и дал квитанция към приходен касов ордер. След като в уреченото време дограмата не била поставена, жената започнала да търси по телефона измамника. В няколко разговора той отлагал изпълнение на поръчката, като обяснявал, че фирмата е претоварена с работа. След това спрял да отговаря на обажданията. Оказало се, че в издадения документ мъжът изписал Булстат на своя фирма, която въобще не се занимавала с изработката и поставянето на дограма.

Същия ден, по същата схема той измамил и собственик на имот в курорта „Златни пясъци“. От него взел 528 лв. капаро. През август бил измамен и друг добричлия, който бил завлечен с 532 лв. В издадения документ отново бил изписан Булстат на друго дружество.

Четвъртата жертва е жена, която била абонирана да получава новини от информационната платформа. Около средата на август 2012 тя прочела обявата, съгласно която се предлага продажба и поставяне на дограма „Weiss Profil“ + „Q-glass“ – 1 кв.м. На 31 август, след обаждане на посочените телефони, била посетена от измамника П. Г., на когото платила 100 лева капаро. Когато видяла, че издаденият й документ е от фирма, различна от посочената в обявата, тя се притеснила, и около половин час след като измамникът си тръгнал, тя набрала номера от обявата, но той вече бил изключен.

По време на разследването се установило, че измамникът няма нищо общо с бургаската фирма, от чието име предлагал поставяне на дограма.

 


Сходни връзки

ТРИ ГОДИНИ ЩЕ ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ИЗМАМНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди