изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:43 EEST
24 ДЕКЕМВРИ - БЪДНИ ВЕЧЕР    
КоледаНаричат го още Суха Коледа, Малка Коледа или Кадена вечер. На този ден свършват четиридесетте дни Коледни пости. Според народното вярване, на Игнажден започват родилните мъки на Божията майка и на Малка Коледа се ражда младият бог, но за това е съобщено на следващия ден.


Важна роля в народната традиция на Бъдни вечер играят т. нар. бъдник и трапезата. Бъдникът е специално избрано тригодишно право дърво, което трябва да е отсечено в гората от момък. То се носи у дома и с него се пали огънят в празничната вечер. Вярванията са, че бъдникът поддържа огъня през цялата нощ в огнището. На трапезата се подреждат само постни ястия, чийто брой е нечетен и е най-малко седем. На този ден, според традицията, стопанката е замесила обредния хляб "боговица" в ранни зори, а девойките са направили колаци за коледарите. В питата се слага и пара. Вечерята започва, след като най-възрастният мъж прекади три пъти трапезата, всички помещения, двора и стопанските постройки. Това е първата кадена вечер. На празничната трапеза се сяда рано, за да узрее житото рано. Оставя се място и за починалите. След като стопанинът разчупва и раздава на всеки по парче от питата, момите запазват първата хапка и вечерта я слагат под възглавницата си. Вярва се, че ще сънуват за кого ще се омъжат. Този пък, на когото се падне парата от питката, ще бъде здрав и богат през цялата година. Трапезата не се вдига цяла нощ, за да се нагостят и починалите, които, според поверието, на този празник се връщат по домовете си. В днешно време бъдникът е заменен от коледното дърво, като днес хората вярват, че колкото по-богато украсена и красива е елхата в дома ни, толкова по-успешна ще ни е годината. На празничната трапеза трябва да има - освен питка с паричка, орехови ядки, чесън, мед, зелева чорба с праз, сарми с кисело зеле и ориз, яхния с маслини, сухи чушки с булгур, зрял боб, тиква, ошав, варено жито.
 


Сходни връзки

24 ДЕКЕМВРИ - БЪДНИ ВЕЧЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди