изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-02-29 @ 08:49 EET
БСП иска оставката на проф. Тодор Танев    
Политика

БСП обмисля да поиска оставка на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, се казва в позицията на партията.На 9 декември 2014 година се случи един от най-скандалните епизоди в културния живот на Следосвобожденска България.На този ден министърът на образованието и науката Тодор Танев се погаври с институцията, която представлява, както и с високото си звание на професор, дългогодишен ръководител на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Тогава на открит урок по химия пред ученици в СОУ "Христо Ботев" гр. Враца, той дава крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес, припомнят от БСП скандалната случка.

От "Позитано" 20 заявяват, че е недопустимо омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му " В страната на Съветите".

Професорът по публична администрация би трябвало да знае, че Фредерик Жолио-Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1935 година заради откритата от него и съпругата му изкуствена радиоактивност. Той доказва разпада на атомните ядра на урана при бомбандиране с неутрони. Фредерик Жолио-Кюри е основен организатор на строежа на първия атомен реактор във Франция. Фредерик Жолио - Кюри е член на Френската академия на науките и на Академията по медицина - произведен е в Кавалер на Почетния легион, заявяват социалистите.

В позицията си от левицата казват още, че проф. Тодор Танев би трябвало да знае също, че Михаил Ломоносов е бележит световен учен, който първи открива съвременното определение за физико-химия. Ломоносов открива закона за запазване на масата при химични реакции. Обосновава закон за запазване на енергията. Развива теория за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината. Ехидниченето на проф.Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура.

Българският министър на образованието и науката би трябвало да знае още, че през 30-те години на ХХ век проф. Асен Златаров създава у нас дисциплината браматология, че той е ученият, открил специфична реакция на нитритните йони, наречена на неговото име в световната научна литература. Наред с това проф. Златаров е създателят на биохимията в България и председател на химиците у нас от 1929 г. до смъртта си през 1936 г.

В нетрадиционен стил проф. Танев изрича пред учениците в съседния кабинет по история и друг шедьовър: "да се държат твърдо с "маджари, евреи, арменци, докато омекнат".

Да оставим встрани политическото мракобесие, с което са наситени словата на проф. Танев. На такъв начин на изказ сме свидетели вече четвърт век. Най-поразяващо е, че с пропуските в своето прогимназиално образование, с неграмотните си и пълни с дебелашко самочувствие оценки, господин професорът доказва собствената си духовна нищета и професионална неподготвеност. Като министър от квотата на Реформаторския блок г-н Танев нанася удар и върху мита за "красивите и умните" негови съратници – протестъри, които преди една година окупираха Софийския университет, давайки заявка, че те са носители на образованието и културата, на "новия морал".

Всеки индивид с достойнство, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал. Българската общественост все още се надява, че в дните преди Нова година така ще постъпи и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

НС на БСП заявява, че ако проф. Тодор Танев не намери в себе си сили да постъпи по достоен начин, ПГ на БСП лява България ще постави в Народното събрание въпроса за незабавна оставка на министъра на образованието и науката. Надяваме се, че тази позиция ще бъде подкрепена от всички парламентарно представени партии.
bgnes.com

ПОРЕДНА РЯПА В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ - ТОЗИ ПЪТ В ОБРАЗОВАНИЕТО
 


Сходни връзки

БСП иска оставката на проф. Тодор Танев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди