изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:05 EEST
СРЪЧНИ ДЕТСКИ РЪЧИЧКИ УСВОЯВАТ ОСНОВИТЕ НА ДРЕВЕН ЗАНАЯТ    
КоледаС нова, нестандартна и оказва се – привлекателна, извънкласна форма зарадва децата на Тервел общинското ръководство. От 1 ноември в общински детски комплекс „Малкият принц“ отвори врати Ателие по керамика и грънчарство.

„Идеята е изцяло на общината - сподели за НДТ ръководителят на ателието Цанка Жечкова. – Тя оборудва ателието – с пещ, грънчарско колело, необходимите инструменти, престилки за децата“. Самата Жечкова е завършила Художественото училище по приложни изкуства със специалност „Керамика“ в Троян. През годините е водила доста ателиета по приложни изкуства в Тервел и селата Безмер и Нова Камена. За първи път обаче на територията на общината вече има Ателие по керамика и грънчарство.

В началото Цанка Жечкова запознава децата с историята на керамиката, чрез подготвена от нея презентация. Оказва се, че някои от тях не са виждали истинска глина… И всички присъствали на презентацията се записват в ателието. Сега в него са сформирани и работят 3 групи от по 13 ученици. Децата са много запалени, сподели ръководителката, въпреки че е много трудоемко и засега са още на първото занимание. Учениците изработват глинени съдове по древна техника – с шнурчета, работи се изцяло с ръце. Ръководителката им е предложила чрез снимки различни съдове и те са си избрали сами какво да сътворят – гърнета, вази и др. След Нова година ще започнат да работят и на грънчарското колело, ще правят бижута, пана, украса и други релефни предмети. За учениците заниманията са много интересни, споделя Цанка Жечкова. И допълва, че се справят на 100 процента и постигат формата. „Моята дългогодишна работа с деца /била съм и учител по изобразително изкуство/ показва, че те са много отворени към новото, което им се предлага, търсят нещо по-различно, интересуват се с какво са се занимавали бабите и дядовците им“ - разказва ръководителката.

Всяко едно от занятията в Ателието по керамика и грънчарство продължава три учебни часа. Самите съдове, които правят децата, се изработват в рамките на няколко седмици. „В керамиката е така – съдът бавно се извайва, съхне, оформя се, заглажда се с лъжица. Добива се черен цвят на глината – от съприкосновението с метала“ - разказва ръководителката. И споделя, че – учудващо, децата имат нужното търпение, привлича ги неизвестното – т. е. какво ще се получи накрая. Именно търпението е едно от качествата, които възпитават заниманията в новото ателие. От друга страна те се научават на труд и да са отговорни един към други, защото след всяко занимание има дежурен, който почиства работните места на всички. „Развива се творчеството на децата, тяхното въображение, стават дисциплинирани. Научават основите на един древен занаят, с който са се занимавали предците им“ - допълва Цанка Жечкова. И споделя желанието си през пролетта да бъде направена изложба, с която децата от Ателието по керамика и грънчарство да представят пред тервелската общественост какво са усвоили в Ателието по керамика и грънчарство. НДТ

Ако искате да прочетете специалния коледен и новогодишен брой на НДТ - предлагаме линк за свалянето му:

http://dox.bg/files/dw?a=2d8ac9e128

 


Сходни връзки

СРЪЧНИ ДЕТСКИ РЪЧИЧКИ УСВОЯВАТ ОСНОВИТЕ НА ДРЕВЕН ЗАНАЯТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди