изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-29 @ 13:15 EEST
Лютви Местан призова за развод в кабинета    
Политика Лидерът на ДПС Лютви Местан призова премиера Борисов да се раздели "с ксенофобската коалиция в коалицията", която вижда в единодействието между Патриотичния фронт и Реформаторския блок, предаде кореспондентът на БГНЕС за Кърджалийска област.

Ръководството и част от парламентарната група на ДПС днес пристигнаха за възпоменателния митинг край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне по повод 30 г. от смяната на турските имена. Местан категорично настоя за това Борисов да се раздели с "деформаторите" пред стотиците хора от митинга, както и по-късно на пресконференцията край Момчилград. Той заяви, че е краен песимист по отношение на политическите прогнози за 2015 г. "След предсрочния вот очаквахме ситуацията в страната да се успокои и политическата криза да се трансформира в едно сравнително стабилно управление. Това няма как да се случи, защото властовата формула на кабинета е основният генератор за политическа нестабилност", подчерта лидерът на ДПС. Според него единствената политическа сила, отчела ръст на евровота, е неговата партия, спечелила 4 от българските 17 мандатa в ЕП. Прочитът на ДПС през призмата на националния интерес не допускал продължаването на управлението на кабинета на Пламен Орешарски, а финалът дошъл заради кризата на доверието в основния субект във властта. Това е отговорът на Местан на непрекъснатото говорене в рамките на 6 месеца от Сергей Станишев, че ДПС сложило точката на управлението.

"Само, че ние се бяхме споразумели при държавния глава, че вървим към предсрочни избори, за да преодолеем политическата криза и катаклизмите на 2014 г. Тогава казахме двете условия за преминаване към режима на политическа стабилност. Първо, да не се връщаме към отречени модели на управление и, второ, да не прибягваме към реваншизма. Мисля, че и двете ключови споразумения са тотално нарушени от новата власт. Тя като формула е не просто повтаряне на отречени модели, а представя първия опит за легитимиране на една национал-популистка ксенофобска партия като официален участник в управлението на страната", заяви Лютви Местан и уточни, че говори за Патриотичния фронт. Той припомни, че и в периода 2009-2011 г. партия Атака е участвала в управлението, но тогава ГЕРБ показали поне свенливост да признаят този факт. Сега обаче разликата, според партийния лидер, е съществена, тъй като ПФ е привлечен като официален партньор със споразумение за съвместно управление, заложено в общата програмна декларация по настояване на Реформаторския блок.

"Реформаторският блок и Патриотичният фронт образуват вътрешен мини-коалиционен формат. Точно реформаторите изрекетираха Бойко Борисов, въпреки категоричната позиция на Жозеф Дол, да приемат Патриотичния фронт като официален съсубект на властта. Този факт вече трябва да бъде осмислен през призмата на 30-годишнината от трагичните събития през зимата на 1984-1985 г.", коментира Местан. Той допълни, че се налага предефиниране на понятието "възродителен процес" и че когато ДПС говори за него, има предвид, че това е последният етап от далеч по-продължителен процес и по-опасен като замисъл и цели. Процесът на асимилация на мюсюлманите се провежда в продължение на твърде дълги години с различни пикови моменти, преди 1984 г. са събитията от Централните и Западните Родопи, припомни Местан.

Според него коректният прочит на всички тези събития налагат и относително обективната оценка за тях, която да присъства и в учебниците по история. "Не зная само дали новият просветен министър с неговите странни разбирания дали ще бъде в състояние да направи този обективен прочит и да поеме своите отговорности. Аз съм дълбоко скептичен. Но трябва да признаем, че България нямаше своята 1956 г. като Унгария, 1968 г. като чехите от Пражката пролет, като поляците своята "Солидарност" от края на 70-те и началото на 80-те г. Политическият еквивалент на всичко това е героизмът на българските дисиденти и интелектуалци, дебело подчертавам това. Но като масова съпротива срещу комунистическия режим ние имаме мирните протести на мюсюлманите от Родопите през 1971-1973 г., както и тези от зимата на 1984-1985 г., и мащабните Майски събития от 1989 г. Това е българският еквивалент на Унгария, Чехия и Полша, и рано или късно той ще се отрази в българските учебници по история", акцентира Лютви Местан.

Той подчерта, че вместо да се преодоляват наследствата на асимилаторската политика и да се задълбочат демократичните процеси, страната има управление, което включва в себе си крайния национализъм и ксенофобията. "Истинска ли е моралната присъда, заложена в декларацията от януари 2012 г., която осъди "възродителния процес"? Кога са истински реформаторите – когато предлагат текста на декларацията, или когато заедно с Патриотичния фронт се съюзяват за свалянето на 7-8-минутните новини на турски език по БНТ? Смятам, че "възродителният процес" трябва да бъде осъден не само на думи, а с реално политическо поведение", заяви в традиционната си риторика Местан.

Според него реформаторите и патриотите са ценностно съвместими, и затова са образували този общ реваншистки фронт, чиято жертва трябва да бъдат избирателите на ДПС, затова били и списъците с нарочените за уволнения, и новините на майчин език да бъдат свалени. Този блок е деформаторски, защото реформи не са възможни с ретроградни сили, те могат да предизвикат единствено деформирането на ценностната система на страната, подчерта лидерът на ДПС. /  bgnes.com
 


Сходни връзки

Лютви Местан призова за развод в кабинета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.50 секунди