изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:41 EET
Студ скова Северна България    
НовиниСтуд скова Северна България. Бедствено положение е обявено в три общини в област Монтана - Лом, Якимово и Медковец. В община Ловеч бедственото положение бе отменено. Продължава да бъде критична обстановката по българските пътища, като най-тежка е ситуацията в Северозападна България. В Плевенска област фронтът се изнася на изток и вече е засегната област Ловеч, като има предпоставки за Шумен. През изминалата нощ основните проблеми бяха в Област Монтана – още от 18.30 часа цялата третокласна и част от второкласната мрежа беше затворена за всички МПС-та. Към момента продължава почистването на второкласните пътища в Монтана и Плевен като се надяваме до края на деня и третокласната пътна мрежа да бъде отворена.


Агенция „Фокус”
Гл. комисар Николай Николов: Остава в сила бедственото положение в Монтана и Враца

Остава в сила бедственото положение в Монтана и Враца, в сила са и жълтите кодове. Няма бедстващи хора на територията на тези общини. Това каза за Агенция „Фокус“ главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Използваме бедственото положение, за да ограничим движението на пътно транспортните средства в третокласната и четвъртокласната пътна мрежа”, каза гл. комисар Николов. „В никакъв случай ситуацията не е критична”, уточни той и допълни, че дежурните екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” са на линия 24 часа 7 дни в седмицата, както при бедствено положение, така в по всяко друго време на годината.
Росен ГЕОРГИЕВ


Агенция „Фокус”
Областният управител на Враца Малина Николова: Всички пътни артерии на територията на Област Враца са отворени

Всички пътни артерии на територията на Област Враца са отворени, каза за Радио “Фокус”- Видин Малина Николова, областен управител на Враца. Тя посочи, че в момента край село Алтимир чрез РД „Противопожарна безопасност и защита на населението” се изтегля последния ТИР, който е задръстил пътя и няма бедстващи хора. „Справихме се със ситуацията”, заяви Николова . Почистват се и се опесъчават пътищата в региона. „Справят се колегите от Областно пътно управление, непрекъснато се чисти. Добре, че намаля скоростта на вятъра, която през нощта бе над 100 км. в час. Сега скоростта е около 35 км в час и ситуацията е поносима”, допълни Малина Николова. В област Враца във всички населени места има ток и вода.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция „Фокус”
Спокойна е обстановката във Варна, в Добрич призовават гражданите да не напускат домовете си поради обявения жълт код за силен вятър (ОБЗОР)

Спокойна е обстановката във Варна и региона. Във връзка с очаквана утежнена метеорологична беше проведена работна среща в община Варна, съобщиха от администрацията. На нея присъстваха служители от общинската администрация, както и представители на Областната дирекция на МВР – Варна, на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на районните кметства. Участниците бяха запознати с получено предупреждение от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна за силен вятър и значително ветрово вълнение – в нощта срещу 31декември и на 31декември през деня вятърът над морето ще е с посока север-североизток и скорост 15-18 м/сек. На 1-ви януари вятърът ще е от север със скорост 15-20 м/сек., следобед ще се ориентира от север-северозапад и постепенно ще отслабва. Ще се развие значително ветрово вълнение и от нощта срещу 31 декември до обяд на 1-ви януари вълнението на морето ще достигне 4-5 бала. В община Варна е създадена организация за добро взаимодействие между институциите, заяви след срещата пред журналисти заместник-кметът Пейчо Пейчев. Той посочи, че с представителите на ОД на МВР е обсъдена охраната на новогодишните мероприятия, а със служителите на противопожарната служба - работата по сигнали за паднали дървета и клони. Платната по Аспаруховия мост се обработват с антилед. Превантивно се правят проверки за неукрепени елементи и предмети по фасади и тераси. Дежурни екипи на фирмата, която поддържа новогодишното осветление, ще следи за аварии, съобщи началник-отдел „Дейности по защита на населението“ Купен Пашов. Той призова гражданите да проверят за неукрепени предмети по терасите си. Във всички снегопочистващи фирми са организирани дежурства във връзка с очакваните снеговалежи. Имат готовност и за увеличаване на екипите за почистване на улиците, обясни още Пашов. Той допълни, че съвместно с екипи на ВиК – Варна ще се реагира на сигнали за течове на вода заради ниските температури. В община Варна и във всички районни кметства ще има дежурни екипи по празниците.
Община Добрич призовава гражданите да не напускат домовете си поради обявения жълт код за силен вятър от 30 декември до 1 януари. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология филиал Варна при Българската академия на науките от вечерта на 30 декември до обяд на 1-ви януари 2015 година вятърът от север отново ще се усили и през нощта на 31.12.2014 ще достигне със скорост 15-18 м./сек и с пориви до 22-28 м. /сек. На 1-ви януари ще се ориентира от север със скорост 15-20 м./сек., като в следобедните часове ще се ориентира от север- северозапад и постепенно ще отслабва.
Умоляват се гражданите на Община град Добрич да запазят спокойствие, да затворят прозорците на домове, офиси и балкони и отстранят от тях всички неукрепени предмети, като антени, саксии и др. и не предприемат излизания извън домовете си в случай, че това не е наложително с оглед на тяхната безопасност. Съществува опасност от падащи предмети, дървета, сухи клони на дървета, ламарини и др. Движението да става далеч от сгради електрически, осветителни стълбове и дървета.На водачите на моторни превозни средства се препоръчва да спират автомобилите на открито място далеч от електропроводи, осветителни стълбове и дървета. 96 души са настанени в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица във Варна. Има готовност за настаняването на още 20 души, а при необходимост могат да се монтират допълнителни легла. Заредено е със спално бельо и хранителни продукти, обясни началник-отдел „Социални услуги и проекти“ към община Варна Таня Василева. Средно през зимния период през приюта преминават около 118 души и към момента има възможност да се посрещнат и приемат всички бедстващи лица, допълни тя. 550 са потребителите на Домашен социален патронаж. Към храната, която днес се разнася по домовете, те ще получат и пакети със суха храна във връзка с наближаващите новогодишни празници, каза още Василева. Тя допълни, че във всички социалните заведения е създадена необходимата организация и те са заредени с хранителни продукти и гориво. Пристанище Варна е отворено за всички кораби, съобщиха от Координационния център на порта. Видимостта в района е добра, времето е ясно. Вятърът в района на пристанището е умерен от север, северозапад, вълнението на морето е около е два – три бала.
От 18:00 часа до 21:00 часа се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по автомагистралите и някои от първокласните и второкласни пътища от републиканската мрежа. За областите Варна и Добрич забраната се въвежда и за път 1-9 Дуранкулак-Варна–Бургас. Ограничението се налага с цел подобряване безопасността на движение при засиления трафик в началото и края на почивните дни и увеличаване на пропускателната способност на пътищата. Забраната ще бъде въведена и на 4 януари от 14.00 до 20.00 часа. Ограничението не важи за тежкотоварни автомобили, които превозват бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.
Предимно сухи са пътищата в област Добрич, съобщиха от Областно пътно управление в града. Частично заснежени участъци има в района на Тервел. Там една кола на пътноподдържащата фирма почиства настилките. Опесъчава се в направлението Добрич-Силистра. Температурите са -4,-5 градуса. Предимно сухи, на места частично заледени, обработени са пътищата от републиканската пътна мрежа във Варненска област. 15 машини почистват пътните настилки. Видимостта е добра. Времето е облачно, със слаби превалявания от сняг в района на Провадия и Дългопол. Температурите са от - 6 до 0º С.


Агенция „Фокус”
София: Възстановено е движението по пътя от Столник - Елин Пелин

Възстановено е движението по път ІІІ-105 от Столник - Елин Пелин. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура’’.


Агенция „Фокус”
Пожарникари, полицаи и спасители евакуираха от преспите над 320 души и изтеглиха 640 леки автомобила за последните 12 часа

Пожарникари, полицаи и спасители евакуираха от преспите над 320 души и изтеглиха 640 леки автомобила за последните 12 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Усложнена е обстановката в северозападната част на страната. Силният вятър и обилният снеговалеж предизвикаха снегонавявания, като на места снежните преспите надхвърлиха един метър. За последните 12 часа пожарникари, спасители и полицаи са оказали съдействие при стотици сигнали за закъсали и бедстващи граждани. Общо са евакуирани над 320 човека, изтеглени са 640 леки автомобила, осем автобуса и микробуса и четири тежкотоварни автомобила.
Област Монтана
Вчера в късния следобед след обилен снеговалеж и силен вятър в общините Вълчедръм, Лом, Якимово, Брусарци и Медковец са се образували снежни преспи от над 1 м. В 20 часа е обявено бедствено положение на територията в цялата област. От ледения капан са изтеглени над 500 автомобила, а над 80 човека са евакуирани и настанени в сградата на община Вълчедръм и в кметство на село Ковачица.
Пътищата между селата Долно Церовене и Вълчедръм и градовете Монтана и Лом остават временно затворени.
Област Враца
На територията на областта е обявено бедствено положение в 20.30 часа. Получени са множество сигнали за закъсали автомобили между град Оряхово и село Селановци, както и в пътните участъци между селата Лесура и Фурен. Оказана е помощ и всички, авариралите автомобили са освободени и към момента няма сигнали за бедстващи на територията на областта.
Област Плевен
На територията на областта има затворени пътища в общините Плевен, Кнежа, Долна Митрополия, Червен Бряг и Пордим. Затворен е и пътя между Плевен и Ловеч. Екипи на РДПБЗН - Плевен са евакуирали около 60 човека и е оказана помощ на „Спешна помощ”, като са транспортирани тежко болни от с. Гривица, с. Бъркач и гр. Пордим до медицинско заведение в областния град. Продължава евакуирането на закъсали шофьори по пътя Кнежа - Бяла Слатина.
Област Ловеч
В 19 часа е обявено бедствено положение за селата на територията на община Ловеч. Към момента не е възможно да бъдат почистени пътищата до малките населени места. Екипите на пожарната са в готовност да окажат помощ при постъпването на сигнали за бедстващи граждани.
Агенция „Фокус”
Община Добрич призовава гражданите да не напускат домовете си поради обявения жълт код за силен вятър

Община Добрич призовава гражданите да не напускат домовете си поради обявения жълт код за силен вятър от 30 декември до 1 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Община град Добрич.
По данни на Националния институт по метеорология и хидрология филиал Варна при Българската академия на науките от вечерта на 30 декември година до обяд на 1-ви януари 2015 година вятърът от север отново ще се усили и през нощта на 31.12.2014 ще достигне със скорост 15-18 м./сек и с пориви до 22-28 м. /сек. На 1-ви януари ще се ориентира от север със скорост 15-20 м./сек., като в следобедните часове ще се ориентира от север- северозапад и постепенно ще отслабва.
Умоляват се гражданите на Община град Добрич да запазят спокойствие, да затворят прозорците на домове, офиси и балкони и отстранят от тях всички неукрепени предмети, като антени, саксии и др. и не предприемат излизания извън домовете си в случай, че това не е наложително с оглед на тяхната безопасност. Съществува опасност от падащи предмети, дървета, сухи клони на дървета, ламарини и др. Движението да става далеч от сгради електрически, осветителни стълбове и дървета.На водачите на моторни превозни средства се препоръчва да спират автомобилите на открито място далеч от електропроводи, осветителни стълбове и дървета.


Агенция „Фокус”
Отменено е бедственото положение в Община Медковец

Отменено е бедственото положение в Община Медковец, каза за Радио „Фокус” – Видин кметът на общината Венцислав Евгениев. Той посочи, че обстановката се е нормализирала още от сутринта. „Проверихме какво е положението в населените места на общината, говорихме с кметовете и отменихме бедственото положение. Трябва да се направят съответните поуки от ситуацията през изминалата нощ – да действаме заедно, а не да се делим – кое е работата на институциите, кое на общините. Важното е, че се справихме със ситуацията”, подчерта Евгениев. Всички пътища в общината са отворени, няма блокирани от преспи превозни средства.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция „Фокус”
Монтана: Възстановено е движението по път Лом – Долно Церовене

Възстановено е движението по път ІІ-81 Лом – Долно Церовене в област Монтана. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.


Агенция „Фокус”
Главен комисар Николай Николов: Бедствено е положението във Враца и Монтана, тежка остава обстановката в Кнежа

Бедствено е положение във Враца и Монтана, тежка остава обстановката в Кнежа. Отменено е бедственото положение в Ловеч. Това каза за Агенция „Фокус“ главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „В цялата страна няма бедстващи хора и откъснати селища без ток и вода. Изключение правят две махали във Видинско, на които все още не е възстановено електрозахранването”, поясни гл. комисар Николов. По думите му Републиканската пътна мрежа, първокласните и второкласните пътища, са отворени. В момента се работи активно по възстановяването на движението на третокласните пътища. Главен комисар Николов поясни, че 300 служители на МВР са ангажирани пряко с всички дейности и си сътрудничат със служители на Агенция „Пътна инфраструктура”. „Очакваме вятърът да отслабне в близките 24 часа”, коментира той и добави, че се очаква и падане на температурите. „Очакваме да превали в Югоизточна България, екипите са предупредени да бъдат в готовност. Най-важното е всички пътуващи да спазват указанията на компетентните органи, да гледат колата им да е в техническа изправност, да имат топли напитки и заредени мобилни телефони, за да може, ако се случи аварийна ситуация да бъдат готови”, каза още главен комисар Николов.
Росен ГЕОРГИЕВ


Агенция „Фокус”
Студът взе три жертви (ОБЗОР)

Студът, който скова Северна България, взе три жертви. Пациент почина в бедстваща линейка по пътя между Вълчедръм и Лом. Инцидентът е станал около 13.50 часа на 29 декември, когато е получен сигналът за бедстващата линейка с тежко болен пациент. Вследствие на тежката метеорологична обстановка и невъзможност линейката да продължи тя се връща в Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Вълчедръм, като впоследствие пациентът е починал. Във Врачанско в района между селата Липница и Алтимир, където шосето е било непочистено, снегонавяванията са били много големи, а преспите около 1,5-2 метра, 56-годишен мъж е загинал в автомобила си. 90-годишен самотно живеещ мъж в село Бързина е намерен тази сутрин паднал в двора си.


Агенция „Фокус”
Спокойна е обстановката в областите Шумен, Силистра, Търговище и Разград (ОБЗОР)

Движението в областите Шумен, Търговище, Силистра и Разград се извършва при зимни условия. Нормална е обстановката в област Шумен, няма населени места без ток и вода. По информация на Областно пътно управление и дежурните в общините пътищата са проходими при зимни условия. Няма затворени пътни участъци в региона. В Община Шумен обстановката постепенно се нормализира. Всички пътища са обработени и проходими при зимни условия. Машините са били пуснати още в 3.00 часа сутринта. Обработени са основните пътни артерии от градската улична мрежа и голяма част от страничните улици. Продължава работата по почистването на стръмните участъци, тротоари и стъпала. Всички автобуси на извънградския и обществения транспорт се движат по разписание. В селата започна вътрешното почистване на уличната мрежа, организирано от кметовете и кметските наместници. Всичките села имат ток, нормално е снабдяването с хранителни продукти, няма ВиК-аварии.
Създадена е необходимата организация за транспортиране и безпроблемно обслужване на пациентите на хемодиализа от региона при усложняване на зимната обстановка. По думите на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова, общо 71 души са болните, които обслужва отделението по хемодиализа към МБАЛ – Шумен. 70 от пациентите са от населените места на област Шумен и един човек от област Търговище пътува по собствено желание. Всички пациенти са предупредени при влошаване на обстановката да имат готовност да бъдат настанени да нощуват в шуменската болница. В МБАЛ – Шумен има създадена организация и готовност да бъдат настанени 30 души, а при необходимост ще бъдат осигурени и допълнително легла. Отделението разполага с 21 на брой апарати за хемодиализа, като всички те са в изправност и работят.
До всички лечебни заведения на територията на област Шумен има осигурен достъп и няма проблеми с транспортирането на медицинския персонал. Снабдени са с хранителни продукти и медикаменти, като при необходимост и възникване на проблеми съответните длъжности лица ще бъдат сигнализирани своевременно.
Създадена е и организация за безпроблемно извозване при необходимост на родилките и на пациентите, нуждаещи се от неотложна медицинска помощ.
Снежната покривка в област Шумен е между 1 и 18 см по информация на Хидрометеорологичната обсерватория. Смесени валежи от дъжд и сняг са паднали в района на Хърсово и Велики Преслав, само от сняг в останалите населени места в областта. Днес в 11-те опорни пункта, разположени в Шумен, Миланово, Веселиново, Менгишево, Радко Димитриево, Нови пазар, Никола Козлево, Каолиново, Белокопитово, Хитрино и Мътница от техническите ръководители на двете снегопочистващи фирми е извършена допълнителна проверка на готовността-наличния състав, техниката и количествата инертни материали, и са дадени допълнителни указания на хората за действия при влошаване на обстановката.
Пътуват автобусите от автогарата в Шумен. От Билетна каса съобщиха, че разписанията като цяло се спазват. Днес не е отпътувал само автобусът за Каолиново през Хитрино. Пътникопотокът е слаб. Дежурният диспечер от Автогара Силистра съобщи, че автобусите се движат по направленията за Русе, Варна и Шумен. Тази сутрин не са извършени само първите курсове за Шумен и за Варна през Тервел. За Шумен кола е пусната в 10.00 часа. Не е пътувал автобусът от Дулово през Йорданово, но се изпълняват рейсовете през Алфатар и Иширково.
През изминалото денонощие валежите на територията на област Силистра са били от дъжд и сняг, като са отчетени между 4 и 11 литра на кв.метър. Справка в Метеорологичната обсерватория сочи, че снежната покривка е от 24 см в Главиница и Тутракан, 10 см в района на Дулово, 6 см в Алфатар и 3 см в Силистра и Кайнарджа. Минималните температури сутринта са били от минус 7,5 до минус 6 градуса. Очаква се през следващото денонощие да паднат до минус 13 градуса. 31 машини са почиствали и опесъчавали пътищата в област Силистра от 2.00 часа след полунощ. През нощта са работили 7 машини. Настилките в региона са заледени, заснежени, на места има леки навявания само по едното платно. Проходимостта е при зимни условия. Тежкотоварните автомобили трябва да са с вериги при движение на територията на областта.
Мокри, заснежени, на места заледени, но обработени са настилките в Търговищка област. Няма затворени пътни участъци, движението се извършва при зимни условия. 40 машини са работили през нощта. Снежната покривка е от 5 до 10 см. Котленският проход е забранен за движение на товарни автомобили над 10 тона, те използват обход през проходите Ришки и Република. Остава опасността от падащи камъни в прохода Боаза.
Зимната обстановка в Област Разград е нормална. Пътищата са проходими при зимни условия. До момента няма сигнали за проблеми с електроснабдяването. Магазинните мрежи в общините са заредени за нуждите на жителите. Областният управител Петър Василев лично разговаря с кметовете на общини в област Разград за обстановката. 30 машини са обработвали пътищата в областта. Няма затворени участъци.


Агенция „Фокус”
НИМХ: Жълт код за ниски температури и силен вятър е обявен за 24 области в страната за 31 декември

Жълт код за ниски температури и силен вятър е обявен за 24 области в страната за 31 декември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Добрич се очаква студено време с отрицателни дневни температури. Минималните температури сутринта ще са между минус 14° и минус 9° и максимални - между минус 10°и минус 5°. За областите Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали е в сила жълт код за силен вятър. Ще духа силен северен вятър със скорост 15-20 м/сек. и пулсации до 24 м/сек.Ще има условия за образуване на преспи и навявания.


Агенция „Фокус”
Плевен: Отворен е за движение на моторни превозни средства до 12 т пътят Плевен – Ловеч

Път ІІ-35 Плевен – Ловеч е отворен за движение на моторни превозни средства до 12 т. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.


Агенция „Фокус”
Няма затворени пътища поради обилния снеговалеж в Община Плевен

Няма затворени пътища поради обилния снеговалеж в Община Плевен, съобщиха от пресцентъра на общината. 17.00 часа на 29 декември след получени сигнали екипи на „Инжстрой” ЕООД оказаха съдействие на десет закъсали автомобила край Пелишат. На мястото беше и кметът проф. д-р Димитър Стойков. В част от селото е било прекъснато електро захранването, което към момента все още се възстановява. Сигнали за закъсали превозни средства постъпиха във вечерните и нощни часове и за районите между Бохот и Тученица и между Бохот и Брестовец. Помощ оказаха отново служители на „Инжстрой”. Плевенски почистващи фирми съдействаха и за безпрепятствено придвижване на автомобили, превозващи пациенти за хемодиализа, на територията на съседни общини. Прекъснатото електричество в отделни райони на Славяново вече е възстановено.
Община Плевен призовава гражданите да не предприемат рисковани пътувания, особено с неподготвени за зимни условия автомобили.


Агенция „Фокус”
Отменено е бедственото положение в Община Ловеч (ОБЗОР)

Отменено е бедственото положение в Община Ловеч. Това каза за Радио "Фокус" - Велико Търново кметът на Общината Минчо Казанджиев. В 10.30 часа кметът е издал заповед за отмяна на бедствено положение. " Към този момент всички пътища са почистени, опесъчени и няма бедстващи хора. Още снощи всички закъсали автомобили бяха изтеглени. Имахме много закъсали, обаждаха се граждани и в късните часове, но сега всичко е наред'', увери Минчо Казанджиев. В 34 села на територията на Община Ловеч беше обявено бедствено положение.Снеговалежът на територията на общината бе изключително силен и се образуваха снегонавявания и преспи. Това бяха причините, поради които кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев свика кризисният щаб и обяви в 19:00 часа бедствено положение във всичките 34 села на територията на общината. Трудно проходими бяха пътищата към селата Лисец, Баховица, Славяни, Слатина, Горан и Владиня и се използваха обходни маршрути. Непроходим беше пътят към Дома за стари хора „Върбовка“ край Ловеч. Рано тази сутрин той бе разчистен и на хората беше доставена топла и суха храна.
'' Искам да уверя, че всички от кризисния щаб за работа при бедствие работят непрестанно. Град Ловеч е чист, проходим, движението е нормално. Почистват се основните участъци, предстои почистване и на четвъртокласната пътна мрежа, обстановката е вече нормализирана'', каза Минчо Казанджиев.


Агенция „Фокус”
Дежурни екипи следят за зимната обстановка във Варна

Във връзка с очакваната утежнена метеорологична обстановка беше проведена работна среща в община Варна, съобщиха от пресцентъра на общината. На нея присъстваха служители от общинската администрация, както и представители на Областната дирекция на МВР – Варна, на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на районните кметства. Участниците бяха запознати с получено предупреждение от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна за силен вятър и значително ветрово вълнение – в нощта срещу 31 декември и на 31 декември - през деня вятърът над морето ще е с посока север-североизток и скорост 15-18 м/сек. На 1 януари вятърът ще е от север със скорост 15-20 м/сек., следобед ще се ориентира от север-северозапад и постепенно ще отслабва. Ще се развие значително ветрово вълнение и от нощта срещу 31 декември до обяд на 1януари вълнението на морето ще достигне 4-5 бала.
В Община Варна е създадена организация за добро взаимодействие между институциите, заяви след срещата пред журналисти заместник-кметът Пейчо Пейчев. Той посочи, че с представителите на ОД на МВР е обсъдена охраната на новогодишните мероприятия, а със служителите на противопожарната служба - работата по сигнали за паднали дървета и клони. Платната по Аспаруховия мост се обработват с антилед. Превантивно се правят проверки за неукрепени елементи и предмети по фасади и тераси. Дежурни екипи на фирмата, която поддържа новогодишното осветление, ще следи за аварии, съобщи началник отдел „Дейности по защита на населението“ Купен Пашов. Той призова гражданите да проверят за неукрепени предмети по терасите си. Във всички снегопочистващи фирми са организирани дежурства във връзка с очакваните снеговалежи. Имат готовност и за увеличаване на екипите за почистване на улиците, обясни още Пашов. Той допълни, че съвместно с екипи на ВиК – Варна ще се реагира на сигнали за течове на вода заради ниските температури. В община Варна и във всички районни кметства ще има дежурни екипи по празниците.


Агенция „Фокус”
Монтана: Отворен за движение е пътят Монтана – Расово – Лом

Отворен за движение е път ІІ-81 Монтана – Расово – Лом, съобщиха от ОД на МВР-Монтана. Към 12.00 часа е получена информация, че път ІІ-81 Монтана – Расово – Лом е отворен за движение. Пътните участъците от село Долно Церовене до гр. Вълчедръм, гр. Лом – с. Комощица – с. Якимово – с. Долно Церовене и гр. Лом – с. Ковачица остават временно затворени до пълното почистване.
В областта няма населени места, останали без електроснабдяване.


Агенция „Фокус”
Нормализира се пътната обстановка във Врачанско, Областното пътно управление продължава обезопасяването на затворените пътни участъци

На територията на област Враца пътната обстановка се нормализира, като продължава работата на Областно пътно управление – Враца по обезопасяване на затворените участъци и третиране на обледените пътни настилки. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
От проведеното сутрешно заседание на Областния щаб данните за състоянието, свързани с обявеното бедствено положение, са обобщени и към момента заповедта на Областния управител остава в сила.
Временно затворени са пътните участъци: Оряхово – Мизия, покрай бившия Птицекомбинат, като алтернативният път за преминаване е Оряхово – Мизия, покрай р.Дунав, Оряхово – Селановци е затворен, но по обходния път Оряхово – Лесковец – Галово – Селановци движението е възможно, частично е затворен пътят Алтимир – Липница, заради 7 аварирали ТИР-а, но е проходимо за леки автомобили, продължава разчистването на пътя Остров – Горни Вадин, по който движението е преустановено близо 20 часа. Временно затруднено е преминаването по път ІІІ 134 по трасето Камено поле – Драшан.
Пътят Бързина – Рогозен е отворен за преминаване. На територията на общините Козлодуй и Хайредин няма затворени пътища.
На територията на областта няма сведения за бедстващи хора и аварирали автомобили.
Областният щаб за привеждане в действие на Плана за защита при бедствия на Област Враца призовава гражданите на областта да следят актуалната информация за състоянието на пътищата на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“.


Агенция „Фокус”
Студеното време взе две жертви във Врачанско

Студеното време взе две жертви във Врачанско, съобщиха от бТВ. Снощи в района между село Липница и Алтимир, където шосето е било непочистено, снегонавяванията са били много големи, а преспите около 1,5-2 метра, 56-годишен мъж е загинал в автомобила си. 90-годишен самотно живеещ мъж в хайрединското село Бързина е намерен тази сутрин паднал в двора си.
Агенция „Фокус”
Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в област Видин

Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в област Видин, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Тежката метеорологична обстановка в Област Видин доведе до прекъсване на електрозахранването на 15 хил. клиенти на ЧЕЗ вчера. Силният вятър повреди съоръжения на компанията и дружеството мобилизира аварийни екипи от съседни области, за да помогнат в засегнатия район. Служителите на ЧЕЗ работиха до 03:30 ч. сутринта и възстановиха електрозахранването навсякъде, където можеха да достигнат.
Непроходимите пътища не позволиха на екипите да достигнат до 6 села в община Бойница. Без ток останаха около 2 хил. клиенти в селата Бориловец, Градсковски колиби, Каниц, Периловец, Раброво, Шипкова махала. Прекъснато все още е електрозахранването и в с. Шишенци, Община Видин. Засегнати от тежката метеорологична обстановка остават 3 села в Община Угърчин, Област Ловеч – Гонец, Киркова махала и Микре. Екипите на ЧЕЗ работят усилено и се очаква в рамките на работния ден авариите да бъдат отстранени навсякъде.
„Правим всичко по силите си да реагираме незабавно и да работим бързо. В новогодишната нощ дежурни ще бъдат 100 аварийни екипа. Надяваме се времето да бъде благосклонно на празника и нашите клиенти да го прекарат в уют и с усмивка. Уверяваме, че всичко, което зависи от нас, ще бъде направено“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.


Агенция „Фокус”
Враца: Временно е затворен пътя Мизия – Оряхово за движение на моторни превозни средства поради снегонавяване

Път II-11 Мизия - Оряхово, в област Враца, e затворен за движение на моторни превозни средства поради снегонавяване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура’’.


Агенция „Фокус”
Минчо Казанджиев, кмет на Община Ловеч: Отменено е бедственото положение в Общината

Отменено е бедственото положение в Община Ловеч. Това каза за Радио "Фокус" - Велико Търново кметът на Общината Минчо Казанджиев. В 10.30 кметът е издал заповедта за отмяна на бедствено положение. " Към този момент всички пътища са почистени, опесъчени и няма бедстващи хора'', увери Минчо Казанджиев. 34 бяха населените места на територията на Община Ловеч, в които бе обявено бедствено положение. Трудно проходими бяха пътищата към селата Лисец, Баховица, Славяни, Слатина, Горан и Владиня. Разчистен е вече и пътят към Дома за стари хора „Върбовка“ край Ловеч. Доставена е топла и суха храна.
Инна БОЧЕВА


Агенция „Фокус”
АПИ: Пътната обстановка в Северозападна България се нормализира

Пътната обстановка в Северозападна България постепенно се нормализира. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура’’. Над 830 машини почистваха и обработваха републиканските пътна мрежа през изминалата нощ. Третокласните пътища в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, и Плевен, както и част от второкласните, които бяха затворени за движение поради снегонавявания, в момента се почистват и се очаква да бъдат отворени поетапно през днешния ден.
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и да спазват указанията на „Пътна полиция“.
Днес – 30 декември, от 18:00 часа до 21:00 часа, последният работен ден от 2014 г., и на 4 януари 2015 г., от 14:00 ч. до 20:00 часа, се ограничава движението на тежкотоварните камиони, над 12 тона, по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в празничните дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.
Ограниченията важат за следните участъци от републиканската пътна мрежа:
автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п. в. Дупница Север - ГКПП „Кулата”;
път I-4;
път I-5 Русе - Велико Търново;
път I-8 Пловдив - Харманли;
път I-9 Дуранкулак - Варна;
път I-9 Варна - Бургас;
път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
път II-86 Пловдив - Смолян;
път II-99 Бургас - Царево.
Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.


Агенция „Фокус”
БДЖ: Влаковете в страната се движат по график

Влаковете се движат по график, това съобщиха за Агенция „Фокус” от БДЖ. Предвид обстановката е възможно да има закъснения от порядъка на 15-20 минути. Към момента движението се извършва нормално и няма спрени влакове.


Агенция „Фокус”
Областният управител на Монтана Ивайло Петров: Нормализира се обстановката в област Монтана

Нормализира се обстановката в област Монтана, вятърът вече поутихна и ги няма снегонавяванията, които бяха през вчерашния ден и през нощта, каза за Радио “Фокус”- Видин Ивайло Петров, областен управител на Монтана. В момента приоритетно се почиства пътят Монтана – Лом, като този път все още е затворен със заповед на директора на Областно пътно управление. „Снощи там бе най-голямото натоварване, най-големият поток и най-много автомобили бяха попаднали в капана. След това ще се отвори пътят Долно Церовене – Якимово – Вълчедръм, там още пътят не е разчистен и трябва да се поработи. Пътят Монтана – Лом се разширява – там преспите със сняг са пробити още към полунощ и всички хора бяха евакуирани, които имаха проблеми с автомобилите заради лоши гуми или привършило гориво” , допълни областният управител. Според него този път до 1 час ще бъде отворен, като там има патрули на полицията, които осигуряват нормалното почистване на пътя. Той посочи, че към полунощ тази вечер са се справили със ситуацията със закъсалите хора в преспите – те са били евакуирани, настанени в сгради на кметства, на топло с осигурени топли напитки и храна. „Надявам се общините вече една по една да отменят бедственото положение. В община Медковец всичко е нормално от 7 часа тази сутрин”, обясни Ивайло Петров. Областният управител на Монтана предупреди, че в предстоящите дни се очакват много ниски температури до минус 20 градуса и хората да не предприемат пътувания, защото при такива ниски температури дори със смеси не може да се почистват асфалтовите настилки и те остават заледени.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция „Фокус”
Виктор Станчев, ЧЕЗ: Eлектроснабдяванетo e прекъснато в няколко населени места във Видинска област

В следствие на силния вятър и обледяване около електропроводите има нарушено електроснабдяване в няколко села в Област Видин. Това съобщи за Агенция „Фокус” Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ България. В община Бойница това са селата Бориловец, Градсковски колиби, Раброво, Каниц, Шипикова махала и Шишенци. В Ощина Видин без ток са Долни Бошняк и малка част от град Кула. Към момента 15 екипа на ЧЕЗ работят по възтановяване на електрозахранването в региона. „Надяваме се фирмите за почистване да почистят пътищата, тъй като са се получили големи снегонавявания. Имайки предвид организацията, която сме направили, днес до обяд трябва да възстановим електрозахранването на тези селища. Вчера около 21.00 имаше затруднено електрозахранваме и в три села от Община Угърчин. Това са селата Голец, Киркова махала и Микре, като там също очаквам, днес до обяд, да възстановим нормалното електрозахранване” допълни Виктор Станчев.


Агенция „Фокус”
Радио ''Фокус'' - Велико Търново: Разчиства се пътят към Дома за стари хора „Върбовка“ край Ловеч

Разчиства се пътят към Дома за стари хора „Върбовка“ край Ловеч. Това каза за Радио ''Фокус'' - Велико Търново кметът на Общината Минчо Казанджиев. По думите му хората там ще бъдат снабдени освен с топла храна и със суха, в случай, че възникне нова кризисна ситуация. '' Искам да уверя, че всички от кризисния щаб за работа при бедствие работят непрестанно. Град Ловеч е чист, проходим, движението е нормално. Почистват се основните участъци, предстои почистване и на четвъртокласната пътна мрежа'', каза Минчо Казанджиев. През изминалото денонощие трудно проходими бяха пътищата към селата Лисец, Баховица, Славяни, Слатина, Горан и Владиня. Към този момент голяма част от тях вече са почистени.
Инна БОЧЕВА


Агенция „Фокус”
Радио "Фокус" – Сливен: Остават ограниченията за движение през проходите Котленски и Твърдишки

Остават ограниченията за движение на тежкотоварните автомобили с тегло над 10 тона през проходите Котленски и Твърдишки, съобщиха за Радио "Фокус" - Сливен от Областно пътно управление – Сливен. В равнинната част настилките са сухи, движението е без ограничения. В планинските райони пътищата са заснежени, по почистени и опесъчени. Температурите в областта варират от -5 в Котел до -1 - -2 градуса в равнината част. Движението по магистрала „Тракия” е без ограничения.
Людмила ЙОРГОВА


Агенция „Фокус”
Радио „Фокус” – Пазарджик: Временно се ограничава движението на товарните автомобили в Рило-Родопската част на Пазарджишко

Пътищата в планинската част на област Пазарджик са проходими при зимни условия, съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик дежурният в Областно пътно управление. Пътните настилки са мокри, на места заснежени и заледени, но обработени и опесъчени. Снежната покривка в някои части на планините е над 20 см. Въведени са задължителни ограничения за товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета по направленията Батак-Доспат, Белово-Юндола и Велинград-Сърница. Засега няма изискване за вериги за МПС.
Албена ЖИЛЕКОВА


Агенция „Фокус”
Враца: Възстановено е движението по пътя Галатин - Лесура – Фурен

Възстановено е движението по път ІІІ-1301 Галатин - Лесура - Фурен в област Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция ‘Пътна инфраструктура’’.


Агенция „Фокус”
Радио „Фокус” - Велико Търново: Между 10 и 15 см е снежната покривка на територията на Габровска област

Между 10 и 15 см е снежната покривка на територията на Габровска област, информира за Радио „Фокус” - Велико Търново дежурният в Областно пътно управление. 10 машини почистват и опесъчават пътните настилки в областта. Към този част снеговалежът на територията на областта е спрял. Времето е ясно. Температурата на въздуха е от минус 13 до минус 6 градуса. Пътните настилки са заснежени, но обработени. През прохода Шипка се преминава без проблеми. Видимостта там е добра, времето е ясно. Температурата е минус 13 градуса. Пътната настилка е заснежена. На територията на областта няма допълнително въведени ограничения и затворени пътни участъци. Не са регистрирани и пътни инциденти в областта. На Шипка остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона.
Инна БОЧЕВА


Агенция „Фокус”
Радио „Фокус” – Кюстендил: Заледени и хлъзгави са пътищата в областта

Проходими при зимни условия са пътищата в област Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният към Областна дирекция на МВР – Кюстендил. На много места пътните настилки са заледени и хлъзгави. Фирмите за пътно поддържане продължават обработката, извършва се опесъчаване и разпръскване на сол и луга. Трафикът по републиканските пътища и по автомагистрала „Струма” е слаб. Слабо е движението и в посока българо-македонската граница. Преминаването през граничния пункт се осъществява нормално. С повишено внимание трябва да се движат водачите на автомобили във високопланинските райони, където има повишена опасност от падащи камъни, както и хлъзгави пътни участъци.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус”
Радио “Фокус”- Видин: Заснежени и заледени са пътищата във Видинска област

Заснежени и заледени са пътищата във Видинска област, през цялата нощ са работили над 30 машини, които са разчиствали снега и са опесъчавали пътните участъци, съобщи за Радио “Фокус”- Видин дежурният от Областно пътно управление Видин. Има блокирани коли в снега, които не са могли да бъдат извадени от преспите със сняг, но няма бедстващи хора – хората са изведени от колите, съобщи дежурният. Затворени са пътища по третокласната пътна мрежа – Видин – Добри дол, Видин – Лом, Видин – Раковица и Видин – Киреево
Агенция „Фокус”
Минчо Казанджиев, кмет на Община Ловеч: До няколко часа бедственото положение в Общината ще бъде отменено

До няколко часа бедственото положение в Община Ловеч ще бъде отменено. Това каза за Радио ''Фокус'' - Велико Търново кметът на Общината Минчо Казанджиев. Той обясни, че към момента се изчаква информация само от две населени места за обстановката там. Това са Лисец и Баховица. В 34 населени места в Общината бе обявено бедствено положение вчера в 19.00 часа. '' Към този час на територията на Ловешка община няма бедстващи хора. Още снощи всички закъсали автомобили бяха изтеглени. Имахме много закъсали, обаждаха се граждани и в късните часове, но сега всичко е наред'', обясни кметът.
Инна БОЧЕВА


Агенция „Фокус”
Кметът на Лом Иво Иванов: Бедственото положение в Лом остава, има затворени пътища

Обстановката в региона на Лом остава все още рискова, каза за Радио “Фокус”- Видин Иво Иванов, кмет на Община Лом. Той посочи, че няма бедстващи хора, но има около 10 – 15 автомобила, които са без пътници в тях и в следващите часове ще бъде разчистено и колите ще бъдат изтеглени от преспите. „Имаме готовност да поддържаме тези пътни участъци – Лом – Монтана и Лом-Ковачица-Долни Цибър в зависимост от метеорологичните условия, но все още силният вятър в тези участъци ни създава проблеми”, допълни кметът на Лом. Блокираните коли са в участъците Лом – Расово и Ковачица – Долни Цибър. Тези пътни участъци са затворени, както и пътя Лом – Монтана. Иво Иванов посочи, че хората трябва да се въздържат от пътувания в този район. Остава бедственото положение в Лом. „Последните автомобили, закъсали през изминалата нощ по пътя Лом – Монтана и Лом – Долни Цибър са изтеглени към 1,30 и 2 часа след полунощ”, уточни Иво Иванов.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция „Фокус”
Радио "Фокус" - Велико Търново: 66 снегопочистващи машини са работили през нощта във Великотърновска област

66 снегопочистващи и опесъчителни машини са работили през нощта във Великотърновска област. Това информираха за Радио "Фокус" - Велико Търново от Областно пътно управление - Велико Търново. Пътните настилки са почистени и опесъчени. На места има замръзнали участъци и от ОПУ съветват водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание. Снежната покривка вече достига до 10 - 15 сантиметра. Трафикът на територията на областта е спокоен. Температурата на въздуха е от минус 8 до минус 3 градуса. Няма регистрирани инциденти. Проходът на Републиката е отворен за движение. Не се допуска преминаване на товарни автомобили над 10 тона през прохода Твърдица - Елена. На път Дебелец - Плаково - Средни колиби - Елена поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т. Затворен поради свлачище е път Царски извор - Драганово. Обходният маршрут е Царски извор-Сушица-Драганово и обратно. Път Поликраище-Елена (с.Мерданя-гр.Елена) е затворен поради пропадане на пътното платно. Обходният маршрут е Поликраище-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно. Екипи на КАТ „Пътна полиция“ следят за зимно оборудване на автомобилите и превишена скорост. Патрули са разположени на входовете и на изходите на Велико Търново.
Инна БОЧЕВА
Агенция „Фокус”
Бедствено положение е обявено в три общини в област Монтана

Бедствено положение е обявено в три общини в област Монтана. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Монтана. На 29 декември, около 15,00 часа в следствие на силен вятър след обилен снеговалеж по пътищата в общините Вълчедръм, Лом, Якимово, Брусарци и Медковец се образуваха огромни преспи, над 1 метър. Това доведе до създаването на километрични колони от закъсали автомобили между преспите. В област Монтана се сформира областният щаб в областна администрация и бе обявено бедствено положение след обявяването на такова от общините Лом, Якимово и Медковец. Затворен бе пътят от село Долно Церовене до град Лом до пълното му почистване.

Към 06,00 ч. обстановката е следната:

-Главен път Монтана-Лом от с. Долно Церовене до град Лом от преспите са извадени около 400 автомобила, автобус с 50 пътника и два микробуса с 24 пътници. Евакуация не е извършвана;
-Пътят Лом-Козлодуй в отсечката Лом-Долни Цибър беше извършена евакуация на хора от закъсалите автомобили -около 62 човека. З5 от тях са настанени в сградата на община Вълчедръм, 25 в кметство село Ковачица и двама са транспортирани до град Лом;
-Участъка между село Долно Церовене, Вълчедръм и Долни Цибър бяха освободени около 100 автомобила и евакуирани 15 човека. Двама от тях са транспортирани в Якимово, трима в Дългоделци и десет за село Златия;
-В участъка между село Септемврийци и град Вълчедръм бяха освободени около 30 автомобила;
-В участъка между Вълчедръм и Лом около 13,50 ч. получихме сигнал за бедстваща линейка с тежко болен пациент. В следствие на тежката метеорологична обстановка и невъзможност линейката да продължи тя се връща в ЦСМП Вълчедръм, като впоследствие пациентът е починал;
-В участъка Лом-Комощица бяха освободени 8 автомобила;

Техниката участвала в спасителните действия е следната:
1.МТЛБ (военна машина) – 4 служители екипаж;
2.Татра 815 8Х8 – 2 служители екипаж съвместно с петима доброволци и зам.-кмета на община Вълчедръм;
3.Краз /високо проходим влекач/– 2 служители екипаж;
4.Челен товарач РД с един оператор;
5.АЦ 40/131 /противопожарен автомобил/– 2 служители екипаж на РСПБЗН Лом аварирал между Вълчедръм и Мокреш;
6.АЦ 40/131 – 2 служители екипаж на УПБЗН Г.Геново;
7.АЦ 40/131 – 3 служители екипаж на РСПБЗН Монтана;
8.Щабен автомобил Форд-рейнджър – 1 служител група СД;
9.Лада – Нива – 1 служител 1 ръководен служител;
10.Лада – Нива – 1 служител група ОЦ аварирала по време на път;
11.Един роторен снегорин,една фадрома и 7 снегопочистващи машини на Пътинжинеринг Монтана,12 трактора и една фадрома на общините и фирми.
Към 06.00 ч. участъците от Долно Церовене до Вълчедръм и Монтана Лом остават временно затворени до пълното почистване. Всички третокласни пътища в областта остават затворени за тъмната част от денонощието.
Агенция „Фокус”
Враца: Отворен за движение е пътя Борован - Бяла Слатина

Отворен за движение е път ІІ-13 Борован - Бяла Слатина в област Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура’’


Агенция „Фокус”
Радио „Фокус”-Шумен: 31 машини почистват и опесъчават пътищата в област Силистра

31 машини почистват и опесъчават пътищата в област Силистра от 2,00 часа след полунощ. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен дежурният в Областното пътно управление. През нощта са работили 7 машини. Настилките в региона са заледени, заснежени, на места има леки навявания само по едното платно. Проходимостта е при зимни условия. Тежкотоварните автомобили трябва да са с вериги при движение на територията на областта. Температурата е от минус 9 до минус 4 градуса. В момента е без снеговалеж, вятърът е слаб от североизток. Няма съобщения за закъсали или аварирали автомобили, както и за автопроизшествия.
Ивелина ИВАНОВА


Агенция „Фокус”
Радио „Фокус”-Шумен: Мокри, заснежени, на места заледени, но обработени са настилките в област Търговище

Мокри, заснежени, на места заледени, но обработени са настилките в Търговищка област. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен дежурният в Областното пътно управление. Няма затворени пътни участъци, движението се извършва при зимни условия. 40 машини са работили през нощта. Снежната покривка е от 5 до 10 см. Котленският проход е забранен за движение на товарни автомобили над 10 тона, те използват обход през проходите Ришки и Република. Остава опасността от падащи камъни в прохода Боаза. Времето е ясно, без снеговалеж, температурата е от минус 8 до минус 3 градуса.
Ивелина ИВАНОВА


Агенция „Фокус”
Инж. Лазар Лазаров: Продължава да бъде критична обстановката по българските пътища, най-тежко е в Северозападна България

В Плевенска област фронтът се изнася на изток и вече е засегната област Ловеч, като има предпоставки и за Шумен. Това заяви инж. Лазар Лазаров, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”, в предаването „Тази сутрин” по бТВ. „Надяваме се тези виелици с ураганни ветрове от последните дни да отминат. Проблемът е, че на тяхно място ще дойдат много ниски и отрицателни температури. През изминалата нощ основните проблеми бяха в Област Монтана – още от 18.30 часа цялата третокласна и част от второкласната мрежа беше затворена за всички МПС-та. Тези действия бяха продиктувани от ураганния вятър и много силния снеговалеж, който допринесе за почти нулевата видимост по пътищата”, обясни инж. Лазаров.
По думите му, най-засегнатите места са в направленията: от Монтана към Лом, от Монтана към Бяла Слатина, Кнежа и Плевен. „Имаше и третокласни пътищата в Плевен, които през нощта бяха затворени. Въпреки забраната за движение по тях, шофьори, управляващи високопроходими автомобили, се движеха и впоследствие се обаждаха на телефон 112 и търсеха помощ от нашите екипи”, посочи председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”.
„Към момента продължава почистването на второкласните пътища в Монтана и Плевен като се надяваме до края на деня и третокласната пътна мрежа да бъде отворена. Няма хора, които да са останали да пренощуват в автомобилите си. Последната информация, която имаме, е от 01.00 часа, когато докладваха от Регионалните дирекции, че реално пътниците са извадени. Имаше оставени много коли – тоест гражданите бяха евакуирани до най-близките населени места, но реално нямаше хора, които да са пренощували в преспите”, каза още инж. Лазар Лазаров.


Агенция „Фокус”
Лиляна Павлова: Има един аварирал ТИР на 3 км от Долни Дъбник, но затрупани хора няма

Има един аварирал ТИР на 3 км от Долни Дъбник, но затрупани хора няма. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в предаването „Здравей България” на „Нова телевизия”.
„Сигналът е подаден в 02:00 часа. Това е път, който се обработваше през нощта, както всички останали пътища около селото. Говорих с главен комисар Николай Николов от Гражданска защита – пътуват към мястото, за да проверят. Към момента информация за бедстващи хора няма. Има изоставени автомобили и аварирал ТИР, като всички те до 10:00 часа ще бъдат извадени от този път и от всички останали пътища, които се обработват в региона”, обясни Павлова. Тя подчерта, че обстановката продължава да е сложна и тежка, поради това, че има сериозни снегонавявания и много ниски температури, които образуват и заледяване.
„Именно затова всички пътища в Северозападна България бяха затворени вчера вечерта, а всички третокласни пътища и до момента са затворени, тъй като снегонавяванията са огромни. Около 3-4 метра са образуваните преспи. Буквално, след като снегоринът премине, зад него се образува моментално преспа от един метър”, уточни министърът на регионалното развитие.
Тя каза още, че има нулева видимост на пътя, но въпреки това машините работят.
„Поетапно отваряме основно второкласните пътища, които са най-тежко засегнати. Това е направлението Лом-Монтана, както и пътят от Видин към София. Малко по малко ще се стабилизира обстановката, но въпреки това препоръчвам да се спазват нашите изисквания - да не се излиза когато са затворени пътищата”, допълни Павлова.
Агенция „Фокус”
АПИ: От 14:00 до 20:00 часа се ограничава движението на ТИР-ове по магистралите и определени направления от републиканските пътища

Oт 14:00 до 20:00 часа днес се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква през празничните дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа както следва:
∙ автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево“ от автомагистрала „Марица“;
∙ път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
∙ път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на автомагистрала „Струма” при п. в. Дупница Север - ГКПП „Кулата”;
∙ път I-4;
∙ път I-5 Русе - Велико Търново;
∙ път I-8 Пловдив - Харманли;
∙ път I-9 Дуранкулак - Варна;
∙ път I-9 Варна - Бургас;
∙ път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
∙ път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
∙ път II-86 Пловдив - Смолян;
∙ път II-99 Бургас - Царево.
Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
Същите ограничения ще бъдат въведени и в навечерието на Новогодишните празници. На 4 януари 2015 г. - последният почивен ден, от 14:00 ч. до 20:00 ч., ще бъде ограничено движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определените направления от републиканската пътна мрежа.
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и да спазват указанията на „Пътна полиция“.
Агенция „Фокус”
В София са обработени всички улици и булеварди, по които се движи масовия градски транспорт

В София са обработени всички улици и булеварди, по които се движи масовия градски транспорт, съобщават от пресцентъра на Столична община. През нощта 82 снегопочистващи машини са разпръсквали смеси срещу заледяване във всички 24 райони на София. Частично се извършва и опесъчаване. Продължават обработки на опасни и стръмни участъци.
Градският транспорт към момента се движи нормално по всички линии.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Студ скова Северна България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди