изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:17 EEST
САМО ДВАМА ЛЕКАРИ НА ДЕЖУРСТВО ЗА 250-ХИЛЯДНАТА ОБЛАСТ    
Здраве

За изминалите 12 почивни дни 250-хилядното население в област Добрич бе оставено на грижите на двама лекари на дежурство от Спешното отделение на МБАЛ-Добрич.



На смяна се падат по 100-ина пациенти, които преминават през кабинетите, като 90 на сто от тях са болни отпреди празниците" - алармира началникът на Спешно отделение в МБАЛ – Добрич д-р Бисер Ботев. Според него, личните лекари в областта са оставили пациентите си без лекарска помощ за 12 дни”. Според съобщенията, в поликлиниките джи питата ще работят едва от днес.

Според д-р Ботев, такава е ситуацията само в област Добрич, където не са осигурени дежурни общопрактикуващи лекари по празниците. Масово във филиалите на Бърза помощ в областта пък има само фелдшери.

Резултатът от това е, че на едно дежурство от 12 часа двамата терапевти в Спешно отделение приемаха около сто пациенти от цялата област, а педиатърът е преглеждал по 40-50 деца за 12 часа. 

Приемани по празниците са много неосигурени, много болни - с хронични заболявания, пациенти с пневмонии, бронхити, астми, бъбречни кризи, пострадали при катастрофи и други инциденти.  „Няма нито един лекар, на който тези хора могат да се обадят и да бъдат прегледани. Това е абсолютно незаконно и абсурдно”, обясни д-р Ботев.  

Ако в други областни центрове, Спешните кабинети приемат по 8-10 хиляди пациенти годишно, то през този в Добрич за година преминават около 46 000 пациенти. НДТ

 

 


Сходни връзки

САМО ДВАМА ЛЕКАРИ НА ДЕЖУРСТВО ЗА 250-ХИЛЯДНАТА ОБЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди