изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:53 EEST
„СЕЛАТА В БЪЛГАРИЯ – ВЪЗМОЖНИ ПОСОКИ“    
НовиниСелата в България – възможности и посоки” е първата по рода си книга за селски туризъм. Тя ще излезе на книжния пазар през февруари 2015 г. благодарение на издателство СИЕЛА. В нея за първи път глобално се представят възможностите за туризъм в селските региони на страната. Автори са Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов. Те разказват с финес, а впечатленията им са от пътувания през пролетта, лятото и есента на отминалата година. Статията е рекламен анонс към книгата специално за по-добрия вестник на Добруджа.

КРАСЕН
Добруджа е земя на светлосенки. Между историческите факти и легендите прозира безкрайна свобода и стремеж за развитие. Цялата символика на добруджанската душа е събрана в село Красен. Тук ще срещнете открити хора с искрени усмивки, природно интелигентни и забавни. Вероятно ще се влюбите във виталната енергия и ще се завръщате отново.
На мястото на днешното село е съществувало антично тракийско селище. От този период са открити ценни находки като керамика и каменни оброчни плочи. В началото на нашата ера римляните оценяват природните дадености на района и оформят малък селищен център. Най-впечатляващата находка от този период е уникалната статуетка от слонова кост, която представлява човешка ръка, държаща орех. Дължината й е едва 11 см, но подобно ювелирно изделие няма аналог на Балканския полуостров. В момента статуетката от слонова кост от Красен се съхранява в отдел Археология на Регионалния исторически музей в Добрич. Съвсем наскоро добричките археолози разкриха още един сензационен обект в землището на селото. Само на двеста метра от последните къщи те се натъкнаха на скален венец, в който са издълбани ниши с различни форми. Няколко от тях имат трапецовидна форма. Това са първите открити подобни ниши в района на Добруджа. До момента този тип култови скални ниши бяха известни само в Източни Родопи, където се говори за „културата на скалните хора“. Напълно е възможно представители на племето беси, които са били заточени в Добруджа от римляните след овладяването на ниските източни части на Родопите, да са създали този загадъчен култов комплекс. В плановете на община Генерал Тошево е да развие мястото като атрактивен туристически обект за културен туризъм. Разкопките в района ще продължат в следващите няколко години под ръководството на археолога Йото Йотов от РИМ-Добрич.
Добруджа стои в началото на творческия път на един от най-значимите български автори Йордан Йовков. Роден в Жеравна, той се премества в края на 19-ти век със семейството си на североизток. През епохата на Възраждането подобно преселение правят хиляди българи, за да се заселят в пустошта на добруджанските полета. Преселниците се местят на север заедно с войските на Руската империя, които водят няколко войни с османските турци, преди да се стигне до Освобождението през 1878 г. В началото на 20-ти век Йовков се цани за учител в добруджанските села, като престоя му в Красен е най-продължителен. Тук той обучава местните деца в последните пет години преди Балканските войни. Той живее в малка стая в самото училище, където пише и първите си произведения. Известната „Овчарова жалба“ е създадена на малката маса с изглед към хълмовете над селското училище. Днес сградата на старото класно училище, построена през 1865 г., е превърната в музей. Възстановени са кабинета на Йовков и една от класните стаи. В двора пред сградата има засадена брезичка от друг велик български автор – акад. Антон Дончев. Това място трябва да бъде посетено от всеки образован българин. Повечето гости на музейната сбирка излизат просълзени оттам. В съседство се намира етнографска сбирка и експозиция с лични вещи на Йовков - „Певецът на Добруджа“.
Много от прототипите на Йовковите герои са местни хора. Те се събирали в построената през 1901 г. Филипова кръчма. Там на сладки приказки изливали житейските си неволи. Йовков записвал и разказвал след това в незабравимите си произведения. Днес Филиповата кръчма е основно ремонтирана. Усещането за допир до старите добруджански легенди не е за изпускане. В съседното село Изворово е запазена Хорозовата мелница, която също може да се види. Там се развива действието на драмата „Албена“.
В околностите на село Красен има зони със запазено биоразнообразие. За любителите на пешеходния и велосипеден туризъм маршрутът до язовир Дрян е изключително приятен. Трасето е дълго няколко километра и е много добре маркирано с указателни табели. На няколко места са изградени зони за отдих и укрития за наблюдение на птици. На брега на самия язовир има дървени беседки и места за барбекю. Тук се провежда голям Еньовски събор в неделята около 24 юни. Целта на събора е да представи местния фолклор, традиционната кухня и използването на билките в народната медицина. Освен всичко друго, язовир Дрян е занимателно място за спортен риболов с трофейни екземпляри шаран и сом.
Местната кулинарна традиция до голяма степен е повлияна от характерния начин на живот на странстващите пастири. Ястията са прости за приготвяне, здравословни и съчетават различни вкусове. През лятото се ядат повече постни храни, като се набляга на зеленчуците и млечните продукти. В долината на Красен се отглеждат повечето познати зеленчуци и плодове в селските градини. Климатът е континентален, падат малко валежи, но реката напоява плодородните почви. Попитайте местните баби дали могат да ви спретнат рязана чорба или трахана. Няма да съжалявате. През зимата се хапва повече месо и варива. Характерен елемент от приготвянето е керамичното гърне. Продуктите се слагат сурови вътре и гърнето се пъха в загрята глинената пещ за няколко часа. По този начин опитайте добруджански бял боб със свински гърди и черен дроб. Мазите на къщите се пълнят с вкусотии и суровата зима се преживява леко. В района се отглежда и грозде. Местните сортове са диваци, повечето са засадени от диви пръчки в градините. Въпреки това виното се получава пивко и гъсто. Попитайте за аржилян, зайбер или умиа уно. В най-лошия случай може да се доверите на популярната местна червена липа, трапезното вино на добруджанци. Старите къщи имат характерен обединяващ елемент под основната стреха, наречен кьошк. През лятото там е хладно и подходящо за трапеза и раздумка, а през зимата оттам има директен достъп до мазата, ако падне голям сняг и е трудно да се бие пъртина до магазина. Добруджанските мази са малките чудеса на живота, винаги предлагат по някоя вкусотийка. От старите котленски традиции е останал обичаят да се яде пресен кашкавал, тук му казват гьобек. Напълно е възможно да попаднете и на пушен свински бут, не се замисляйте да го опитате.
В Красен работи малко вилно селище, където е комфортно и цените са разумни. Къщичките са модерно оборудвани и имат капацитет за около трийсетина гости. В района може да се отседне в хотел в общинския център Генерал Тошево (на 21 км от Красен). Красен се намира на 40 км от Добрич и на 90 км от Варна. Пътят до селото е сравнително добър, почиства се редовно през зимата. Музейните обекти се стопанисват от Исторически музей Генерал Тошево. Може да си закупите обходен билет оттам, както и да слушате беседа. На място в селото потърсете Веселина Митева в читалище „Йордан Йовков“ на центъра. Тя ще ви съдейства да разгледате обектите и да получите необходимата информация. Читалището притежава богата библиотека от над двайсет хиляди тома и безплатен достъп до интернет със специално оборудвана зала. 

Гавраил Гавраилов

(Предишни книги от същия автор са „Североизточна България – гид за пътешественици“ и „Родопи - в търсене на корените“, налични в добрите книжарници в цялата страна.)
 


Сходни връзки

„СЕЛАТА В БЪЛГАРИЯ – ВЪЗМОЖНИ ПОСОКИ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди