изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-03 @ 01:02 EEST
Коректен отговор от НКЖИ получи Областният управител на Добрич    
Икономика         В отговор на бързата и своевременна реакция на Областния управител д-р Маргарита Новоселска, писмо от НКЖИ внася яснота по отношение на статута на гара Генерал Тошево.

         В средата на декември м.г., Кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов сигнализира Областния управител за тревожни запитвания от икономически субекти в областта на бизнеса във връзка с информация, касаеща закриването на товарна жп гара Генерал Тошево. След обстойно запознаване с използването на релсовия транспорт в тази добруджанска община, и отчитайки нейните икономически, социални и териториални характеристики, Областният управител д-р Новоселска изпрати мотивирано запитване до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, относно достоверността на тази информация.

         На 8 януари бе получен коректен отговор от Държавно предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура", подписано от Ген. директор инж. Милчо Ламбрев:

         „Запознах се много внимателно с Вашето писмо, от което личи голямата Ви загриженост за запазване транспортното обслужване на област Добрич и в частност на община Генерал Тошево и с железопътен транспорт."

         В писмото изрично се подчертава, че възможността за обслужване на населението на община Генерал Тошево с железопътен транспорт, ще се запази. Пътническите влакове, които сега спират по разписание в гарата, ще продължат да спират и в бъдеще.

         Колкото до Решението за промяна на статута на гара Генерал Тошево в спирка, се прави уточнение, че е взето след задълбочен анализ и оценка на нуждите на жп участъка от пропускателна способност, както и във връзка с предстоящото автоматизиране на действието на прелеза в района на гарата.

         През изминалите двадесет години драстично се промени структурата на пътникопотоците и товаропотоците в Р България, припомнят от НКЖИ, в следствие на което има голямо намаление в интензивността на влаковото движение и обема работа. Показателен в това отношение е фактът, че за последен път в гара Генерал Тошево инцидентно е пристигал товарен влак през 2009 г. За съжаление през последните пет години нито един от лицензираните жп превозвачи не е проявил какъвто и да е интерес за извършване на товарни превози от и за гара Генерал Тошево, нещо повече - не са декларирани каквито и да е намерения в тази насока и за в бъдеще. В следствие на това се налага да се приведе капацитетът на железопътната мрежа в съответствие с тези обеми, за да се редуцират експлоатационните разходи на ДП „НКЖИ".

         Като компания, за която безопасността на превозите е приоритет, ДП „НКЖИ" подчертава, че полага усилия да намали инцидентите на жп прелезите в страната, като елиминира субективния фактор при управлението им. По този начин се повишават многократно сигурността и безопасността на превозите, както и се намалява времето, през което прелезите са затворени за преминаване на жп возила.

          Имайки предвид всичко това, от ДП НКЖИ успокояват ползвателите на тяхната услуга, че възможността за обслужване на населението на община Генерал Тошево с железопътен транспорт, ще се запази и в бъдеще. Пътническите влакове, които сега спират по разписание в гарата, ще продължат да спират и в бъдеще", се казва още в писмото на Националната железопътна компания.

 


Сходни връзки

Коректен отговор от НКЖИ получи Областният управител на Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди