изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:24 EEST
АРЕСТУВАН ЕКСПОЛИЦАЙ ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗАРАДИ УСЛОВИЯТА В АРЕСТА    
Ред и сигурностБивш служител на МВР, който през 2011 г. е бил обвинен и арестуван, осъди държавата за нечовешки и унизителни условия в арестантската килия.

Той твърди, че вредите, които са му причинени по време на престоя в ареста, са причинени главно заради битовите условия в килията. Той се жалва от размера на килията, която била прекомерно тясна за двама арестантите в нея. Експолицаят опредеделя пространството като неразумно по размер и жизнена площ. Жалбата му е още за това, че липсва каквито и да е социализиращи занимания извън килиите, без осигурена възможност за двигателна активност на открито, липса на нормално, човешко и социално общуване. Освен това е липсвал пряк приток на естествена светлина, постоянен изкуствен източник на светлина е била само една крушка, като светлината не е била достатъчна дори за четене на вестник, липсвала вентилация и проветрение, температурата в обедните часове през летните месеци е била 52 градуса. Той се оплаква също и от това, че не е имало санитарен възел, мивка и кран за течаща вода. Три пъти на ден арестантите са били извеждани до тоалет, а през другото време  били принудени да облекчават естествените си нужди в пластмасови бутилки. Според жалващия се, било е нарушено правото му на хуманно отношение и правото му на уважение на присъщата на човешката личност достойнство. Твърди, че по време на тримесечното му задържане, държавата е нарушила правото му по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.
Според данните от вещото лице, килия №8 в следствения арест, където е пребивавал експолицаят, е с обща площ 4,97 кв.м. В килията има едно двуетажно легло и подиум, като свободната площ в килията е 1,76 кв.м. Килията е вътрешна, с достъп от коридор с прозоречни отвори, като самата тя е без пряка естествена светлина и ветнилация. Осветлението е изкуствено, осигурено от еднд електрическа крушка, която не осигурява необхоимата осветеност. Килията не разполага със самостоятелен санитарен възел и кранове за течаща вода.
Съпругата на бившия служител на МВР обяснила пред съда, че му занесла телевизор, но той не е работел, защото нямало напрежение. Според нея, на съпруга й много му е тежало, че винаги го извеждали на свиждане с белезници. Споделял, че храната се нарежда на леглото, на което спи, заедно с дрехите, мръсното и чистото бельо. Ястията, които му е приготвила и носила, както и мляко и сирене веднага са се разваляли от температурата. Хигиената е липсвала в ареста изцяло. Воденето на баня е било един път седмично, бръсненето е ставало също в него ден, в рамките на най-много 10 минути. Според съпруга  извършването на физиологична нужда в пластмасови бутилки, които са се изхвърляли при сутрешното извеждане или тоалет  е било най-унизително и най-нечовешко, което е оставило едно емоционално петно върху него за цял живот.  Още по-унизителни било това, че работилият в системата на МВР от 1987 година мъж, трябвало да прави това пред бившите си колеги.
Административният съд е осъдил Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието да заплати на бившия служител на МВР обезщетение в размер на 600 лева, като отхвърля иска до предявения размер от 6 000 лева. НДТ
 


Сходни връзки

АРЕСТУВАН ЕКСПОЛИЦАЙ ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗАРАДИ УСЛОВИЯТА В АРЕСТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди