изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:13 EET
16 потенциални терористи изведени от лагера в Харманли    
Новини16 лица са били изведени от бежанския лагер в Харманли със съдействието на ДАНС през 2014-та година по подозрение, че са опасни. След проучване на Националната сигурност било установено, че лицата, до един млади мъже, са били криминално проявени и извършители на тежки престъпления в родината си.

Установените факти от разследването, както и събраната от самата Сирия информация, е влизала в ярък контраст с история, с която бежанците са се представяли пред имиграционните ни центрове. Има съмнения, че някои от въпросните бежанци може би са съпричастни към паравоенни групировки, които в момента опустошават Сирия в междуособни конфликти, съобщава haskovo.net.

8 000 бежанци са преминали през транзитния център в Харманли от създаването му през септември 2013-та година, отчитат от лагера в анализа си за дейността досега. 4117 са получили така наречените зелени карти, които им позволяват да излизат на външни адреси, 1792-ма са взели бежански или хуманитарен статут, макар да няма точни данни колко от тях са напуснали България. Счита се че поне 90 % от сдобилите се със статут са отпрашили за Западна Европа. В случай, че са без виза обаче, те имат право само на тримесечен престой в трета страна, след което пребиваването им става незаконно. Това е в основата на искането на Европа да ни върне обратно 3700 бежанци.

В лагера действат максимално бързо за издаване на статути, но процедурата понякога отнема до 5 месеца заради липса на достатъчно щатове, особено на преводачи. Едва през втората половина на миналата година броят на интервюистите е бил увеличен от 4 на 8, което е ускорило работата.

През миналата година са пристигнали 40 непълнолетни без възрастен придружител, 30 самотни майки и още 78 бременни. За отбелязване е, че само петима от влезлите близо 7000 души през 2014-та са лица над 65 години, основният сегмент е мъже между 20 и 40 години.

Следващото любопитно нещо е, че към законните „източници“ на бежанци в Харманли - транзитния център в Елхово и лагера в Любимец, има и неофициален - на самоход. 125 души пеш са цъфнали пред вратите на лагера, без да е особено ясно как са минали границата и по какъв начин са се изплъзнали от охраняващите органи.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

16 потенциални терористи изведени от лагера в Харманли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди