изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-26 @ 17:22 EEST
СТУДЕНАТА ВЪЛНА ОТ СЕВЕР ДОВЕДЕ ПОВЕЧЕ ГЪСКИ В РАЙОНА НА ЕЗЕРАТА    
Екология По време на поредния мониторинг на водолюбивите птици, който се проведе за първи път за този сезон се наблюдава съществено увеличение на количеството на червеногушите гъски – 11 000, съобщават от БДЗП. Бяха преброени и около 38 000 белочели гъски, както и около 50 сиви и една малка белочела гъска, наблюдавана по-късно сред ято хранещи се гъски.

Забелязана бе и една черна на цвят гъска, по всяка вероятност хибрид. Подобна гъска се наблюдава в района за трета поредна година. Друго интересно наблюдение е на два стрепета, видяни по степите в Защитена зона „Дуранкулашко езеро”.
Общата численост на червеногушата гъска в страната е вероятно значително по-висока, като се има предвид засиления прелет на гъски от север и наблюдението на ята червеногуши гъски в района на Бургаските езера и поречието на Дунав.
Беше проведена и съвместна проверка по спазване на ловното и природозащитно законодателство със служители на РДГ Варна.Проверени бяха повече от 30 ловци. При проверката успяха да избягат двама нарушители, единият отстрелял сива гъска, която е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие, а другият пускащ звукова примамка.
Със застудяването на времето и при наличието на по-големи числености на гъски в района, което води до по-засилената ловна преса, както и поради наличието на други световно застрашени видове като малката белочела гъска и изключително редкия за страната ни стрепет, планираме проверките да се провеждат по време на всички ловни дни. Опита от предходните години показва, че единствено засиленият контрол през ловния сезон осигурява снижаване на нарушенията в района на Натура 2000 зоните Шабла и Дуранкулак. НДТ
 


Сходни връзки

СТУДЕНАТА ВЪЛНА ОТ СЕВЕР ДОВЕДЕ ПОВЕЧЕ ГЪСКИ В РАЙОНА НА ЕЗЕРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди