изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:47 EEST
12 БРАКОНИЕРСКИ МРЕЖИ БЯХА ИЗВАДЕНИ ОТ ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО    
ЕкологияПри поредната съвместна проверка на БДЗП и местните институции, отговорни за  прилагане на природозащитното и ловното законодателство, от Орлово блато на защитена зона „Дуранкулашко езеро” служители на РИОСВ Варна са извадили 7 бракониерски мрежи с обща дължина около 600 м. В самото езеро служители на ИАРА Добрич са открили още 5 мрежи с обща дължина около 700 м.

В една от тях е имало и уловени два черногуши гмуркача. За радост птиците са освободени живи и здрави, съобщават от БДЗП. Оттам посочват, че това е пореден пример за опасността, която представляват незаконните мрежи за всички гмуркащи се птици, сред които има световно застрашени видове като тръноопашата потапница и редките белоока потапница и малък корморан. Те търсят храната си чрез гмуркане и тези бракониерски мрежи представляват смъртна опасност за тях. Освен това, навлизането на бракониери в езерата през тъмната част на денонощието през зимният период води и до безпокойство на нощуващите червеногуши гъски - друг световно защитен вид.
През изминалите ловни дни към патрулите се включиха и представители на РДГ Варна. Поради сравнително високите за сезона температури, броят на гъските в района е рекордно нисък за последните години, а с това и броят на ловците. За радост не бяха констатирани нарушения на ловното и природозащитното законодателство.
В събота (20.12.2014г.) беше проведен и редовният мониторинг на червеногушите гъски и водолюбивите птици, зимуващи в езерата. Бяха отчетени 50 червеногуши гъски и около 200 белочели, както и 26 сиви гъски. Освен тях в Дуранкулашко езеро бяха наблюдавани 3 тръноопашати потапници и два екземпляра малки нирци. На Шабленско езеро бе наблюдаван млад голям креслив орел, светла фаза fulvescens.
Най-интересното наблюдение бе на голяма дропла, летяща над с. Крапец. Безпокойство буди фактът, че през зимата на 2012 г. на същото място бе намерена застреляна от бракониери дропла. Възможността и тази дропла, която е особено рядък зимен гост в България и световно застрашен вид, да последва тази незавидната съдба, е значителна. Ловната дружинка в района на езерата е алармирана и се надяваме, че тази птица ще има по-добра съдба. НДТ
 


Сходни връзки

12 БРАКОНИЕРСКИ МРЕЖИ БЯХА ИЗВАДЕНИ ОТ ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди