изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:45 EEST
Люба Велич танцува 20 минути гола на сцената    
Интервюта Знаменитата Мария Калас губи дело срещу българската примадона

ачев е вокален педагог и музиковед, завършил в Германия и специализирал в Австрия. Роден през 1960 г. във Варна в семейство на музиканти. Освен в Западна Европа е работил и в Националното радио и културните отдели на вестници и списания. Напоследък интересите му са насочени към живота и делото на най-големите български оперни гласове, триумфирали много десетилетия в “Ла Скала”, “Метрополитен”, Щатсопер, Болшой театър и други световни сцени.

Отиването на българката Люба Велич в „Метрополитен” през 1949 година спасява прочутия нюйоркски оперен театър в момент на голяма криза. Президентите Труман и Айзенхауер дават грандиозни приеми в нейна чест. Именно заради Люба Велич по това време в „Метрополитен” не допускат легендарната Мария Калас. Предпочитат топлото и артистично присъствие на българката и съперничеството им ги отвежда на съд. Делото печели нашенката! Мария Калас се е страхувала и от другата велика наша оперна прима - Елена Николай. Гласът и актьорското майсторство на феноменалната българка са изкарвали от творческо и човешко равновесие любовницата на Онасис – разказва музиковедът.

Мария Калас толкова ли е била амбициозна, че да не може да преглътне съперничеството на друга световноизвестна певица?
- О, нейните амбиции и отмъстителност са били пословични! Известен е двубоят й с Рената Тебалди коя да бъде прима на „Скалата”. Стига се дотам, че съпругът на Калас – Менегини, изкупува всички екземпляри от току-що излязла плоча на Тебалди и ги изхвърля в реката. А по време на една премиера на „Норма” в началото на 50-те години нетърпящата по-добри от нея на сцената

Мария Калас издрасква с нокти Марио дел Монако, защото е по-гласовит от нея

Дни преди това, на генералната репетиция, тя заповядала на диригента сцената да бъде изнесена с няколко метра напред, защото гласът й не се чувал. На премиерата обаче Марио дел Монако започнал да я надпява и затова тя едва дочакала падането на завесата и се хвърлила върху него с обидни думи и с извадени нокти.

Велич е прима на легендарната виенска Щатсопер. Защо отива да пее в „Метрополитен”, при положение че театърът по това време не се радва на особено ласкави отзиви от страна на оперните спецове?
- Защото Виена е опожарена от бомбардировките.

Колко време остава в Щатите?
- Пет години. Триумфира не само в „Метрополитен”, а и в други оперни театри. Прави над 100 спектакъла на „Саломе”. Президентите Труман и Айзенхауер дават грандиозни приеми в нейна чест. А по време на гастролите й в Куба

диктаторът Батиста се влюбва безумно в нея и й подарява великолепен пръстен с брилянт.

Вярно ли е, че Рихард Щраус поставя операта си „Саломе” в Щатсопер специално заради Люба Велич?
- Да, това става през 1944-та, когато композиторът празнува своята 80-годишнина. Още по време на репетициите той й казва: „Не подозирах, че моята музика може да бъде толкова хубава. Вие наистина сте дъщеря на Орфей”.

През 1946 г. Велич гостува със „Саломе” със състава на Щатсопер в Англия, в „Ковънт гардън”. Лондон не помни такъв триумф!

Примата е извикана 30 пъти на „бис”

Когато на първото представление Саломе-Люба целува по устните кървящата глава на Йоан Кръстител, публиката изпада в шок. От залата изнасят припаднали зрители. Затова на второто представление пред „Ковънт гардън” дежури линейка.

Четох някъде, че в ролята на Саломе тя е танцувала 20 минути, пеейки…
- Да, това е прочутият екзотичен танц със 7-те воала. Разкъсва ги един след друг, докато остане на сцената гола. На 36 години тялото й е божествено красиво. Разбира се, тя носи трико с телесен цвят, но публиката е толкова превъзбудена, че не разбира измамата. След края на представлението обаче директорът на “Метрополитен” Рудолф Бинг пада на колене с думите: Беше прекрасна, но,

моля те, не показвай повече малката Люба на сцената!

А след години, когато сяда да пише мемоарите си, същият този г-н Бинг говори надълго и нашироко за “феномена Люба Велич”.

Вярно ли е, че упорито е отказвала да пее Вагнер?
- Да, и когато я запитали защо не пее Вагнер, тя знаете ли какво отговорила: “Аз не съм немска селянка, аз съм сексуална българка!” Велич явно си е давала сметка, че публиката в цяла Европа и отвъд Океана я харесва като “единствената по рода си богиня на чувствеността на оперния Олимп”, както се изразява един критик.

Коя всъщност е Люба Велич? Питам ви, защото вероятно повечето читатели само са чували нейното име…
- Истинското й име е Люба Величкова. Приема псевдонима Велич на 23 години, когато се дипломира във Виенската музикална академия и постъпва на работа в операта в Грац. Родена е на 10 юли 1913 г. в с. Борисово (днес Славяново), Поповско. Идва на бял свят по жътва.

Майка й прерязва пъпната й връв със сърпа

Пее от съвсем малка. На един от традиционните по онова време ученически концерти я чува композиторът Георги Златев-Черкин и й предлага да стане негова ученичка. После той я изпраща при своя професор Лирхамер във Виена и така тя се озовава в тамошната консерватория. Докато следва, живее крайно мизерно – носи скъсани обувки и припада от глад по време на урок. Но вместо за 6 завършва Консерваторията само за 2 години. Най-напред пее 3 години в Грац, после става примадона на оперите в Хамбург, Мюнхен, Дрезден.

Ако се съди по снимките, тя е била много красива. Била ли е щастлива в любовта?
- Не, за съжаление, макар че по нея са лудеели безброй обожатели. Още докато е съвсем млада певица в Грац, тя се омъжва за актьора Фред Шроер, нашумял с ролите си на Хамлет и Макбет. Съпругът й обаче се държи като примадона и смята, че тя е длъжна да угажда на всичките му капризи, даже да му слугува. Накрая изчезва от семейното гнездо, и то в един изключително тежък за Люба момент – когато, след неуспешна бременност, тя разбира, че вече няма да може да има деца. Години след това, по време на гастрола на Щатсопер в Лондон, на прием в дома на големия актьор Питър О’Тул тя се запознава с капитан от Военноморския флот и между тях пламва бурна любов. Скоро обаче той умира.

- На 49 години, току-що слязла от сцената, звездата се омъжва за доста по-млад от нея полицай,

който се казва Карл и тя го боготвори не само заради красотата и мъжествеността му, но и заради това, че й е помогнал в тежък момент. Велич, която се славела и с това, че бясно препуска с колата си, попада в автомобилна катастрофа. За щастие не й се случва най-лошото, но тя си въобразява, че е изгубила завинаги гласа си, изпада в паника и иска да се самоубие. И точно в този момент до нея се приближава полицай, който започва да я успокоява. И така я успокоява, че тя се влюбва в него и скоро двамата минават под венчило. След време обаче, след 7 години брак, разбира, че момчето се е оженило за нея само заради парите й. На всичко отгоре се забърква в какви ли не далавери и й изневерява – сварва го в леглото си със слугинята

и се принуждава веднага да го изгони. И да остане сама. Без човек до себе си. И без оперната сцена.

Защо се пенсионира от Щатсопер само на 49 години, какво се случва с нея?
- Нищо не се случва, просто така решава. Иска да я запомнят на върха. Пенсионира се въпреки протестите на Щатсопер. И започва нова кариера – на кинозвезда. Участва в 75 филма и 47 телевизионни сериала. Снима се в Австрия, Германия, Франция, Испания.

Никога ли повече не се качва на оперната сцена?
- Не, продължава да пее до своята 68-годишнина във виенската Фолксопер. Композиторът Франц Шмид пише специално за нея оперетата “Две сърца в такт ¾”, като нарича главната героиня Саломе. Последните й записи са изпълнения на френски шансони.

Пяла ли е някога в България?
- В Софийската опера тя дебютира през 1936-а. За втори път я канят да пее през 1943 г. в “Палячи” на Леонкавало. Не се учудвайте, че нашите оперни корифеи не са я канили често у нас. Та не беше ли същото и с великата Елена Николай! Нямаше ли същата съдба и българският Карузо – тенорът Тодор Мазаров. В БНТ има само един запис на Люба Велич. На него виждаме една невероятно красива жена, която

спокойно може да съперничи на днешните манекенки

През целия си живот Люба Велич (тя почина на 1 септември 1996-а) много обичаше България и идваше в родината си, за да види майка си. При едно от тези идвания тя взема със себе си няколко коренчета здравец, за да ги засади във Виенската гора…

Едно интервю на Венко ИВАНОВ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Люба Велич танцува 20 минути гола на сцената | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди