изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:15 EET
Ислямистката групировка „Боко Харам“ взе 2000 жертви и опустоши села в Нигерия (видео)    
По света

При стрелба в Северна Нигерия ислямистката групировка „Боко Харам“ изби около 2000 души, а няколко села са опустошени. Това е най-масовото убийството, извършено от бойците на групировката, се казва в изявление на „Амнести интернешънъл“. След себе си екстремистите са оставили само разхвърляни трупове, съобщава Си Ен Ен.



Атаката започнала призори на 3 януари и продължила цели два дни. Стотици въоръжени ислямисти обкръжили Бага и околните села, включително и мултинационална военна база. Атаката е засегнала 16 села.

Яхнали мотоциклети, нападателите преследвали местните хора из гората, стреляли безразборно, разказва представител на местната власт. До момента броят на загиналите е около 2000 души.

„Мъртви тела са захвърлени в храстите в района, но все още не е безопасно да отидем и да ги приберем, за да ги погребем“, обяснява Муса Нукар – председател на местния парламент в Бага, където се разиграла кървавата трагедия. „Някои от хората, които са се крили по домовете си, са били изгорени живи“, допълва той.

Броят на загиналите не е уточнен. Всички обаче твърдят, че телата на стотици загинали все още се търкалят по земята. Точният им брой ще стане ясен, едва когато бъде направено преброяване на хората от всяко едно семейство.

30 000 души са избягали от домовете си. 20 000 от тях са потърсили убежище в лагер в Майдугури – столицата на щата Борно. Други са избягали през границата в Камерун и Чад.

„Ако информациите, че град Бага е изравнен със земята и стотици – до 2000 цивилни, са избити, е вярна, това бележи една изключително обезпокоителна и кървава ескалация на насилието от страна на „Боко Харам“ върху местното население“, обяснява Даниел Ийри от „Амнести интернешънъл“.

„Боко Харам“ тероризира Северна Нигерия от 2009 година. Групировката напада полицейски управления, училища, църкви и обществени сгради, бомбардира правителствени сгради. Тя също отвлича и ученици, като най-известното похищение е на над 200 момичета, които са в плен от април миналата година.  http://www.trud.bg



Терористичната групировка "Боко Харам" извърши масово клане в нигерийския град Бага
 


Сходни връзки

Ислямистката групировка „Боко Харам“ взе 2000 жертви и опустоши села в Нигерия (видео) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди