изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:44 EET
Горбачов предупреждава: Не сваляйте Путин, ще стане опасно!    
По света

  Западът изолира Русия от решаването на глобални проблеми - от борбата срещу тероризма до опазването на климата. Кой има полза от това?"  "Явно германската концепция е санкциите срещу Русия да се затягат дотогава, докато руснаците залеят улиците и свалят Путин от власт. Грешка е да се прави опит за отърване от Путин. Това би било страхотна глупост и е изключително опасно!"



Предупреждението е на Михаил Горбачов, изразено в пространно интервю за сп. "Шпигел", взето в офиса му в Москва.

Бащата на перестройката и гласността отправя още един упрек: "Мнозина в Германия искат да участват в едно ново разделение на Европа."

Според Горбачов Путин е предотвратил опасността Русия да се разпадне: "Това ще остане в историята като най-голяма заслуга на управлението му. Да, той посяга към авторитарни методи. Често съм се изказвал срещу подобен подход."

Попитан дали смята, че в Европа отново би избухнала пагубна война, Горбачов не крие: "За това изобщо не бива дори да се помисля. Днес такава война неминуемо ще се превърне в атомна. Във всички случаи повишаването на тона и вихрещата се пропаганда ме карат да се опасявам от най-лошото. Ако при това напрежение някой изпусне нервите си, няма да доживеем близките години. Не говоря лекомислено. Аз съм човек на разума. Но положението е такова и аз действително съм много разтревожен."

Относно новата отбранителна доктрина на Москва, в която като основна заплаха за сигурността на Русия се сочи НАТО, коментарът е: "Разширяването на НАТО на Изток разруши европейския ред за сигурност, който залегна в заключителния документ от Хелзинки през 1975 г. Разширяването на пакта на Изток беше обрат на 180 градуса. Когато като президент Дмитрий Медведев предложи да се изгради нова съвместна архитектура за сигурност, Западът отвърна с арогантност. Сега виждаме резултата. Конфликтът в Украйна не възникна единствено по политически причини. Да се твърди обратното, би било странно."

Горбачов смята санкциите за погрешен ход: "Те са в ущърб на икономиката и на двете страни. Погрешно беше и да се изважда Русия от "Г 8". Това напомня на кървава мъст и не води до нищо. Санкциите не са инструмент, ако искаме да запазим добрите си отношения. Западът изолира Русия от решаването на глобални проблеми - от борбата срещу тероризма до опазването на климата. Кой има полза от всичко това? Длъжни сме отново да размразим отношенията си. Ние, руснаците, ще направим всичко необходимо. Мисля, че Русия насочва политиката си в тази посока. В Германия обаче изглежда се провежда състезание - кой ще заеме по-твърда позиция към Русия. Тази нова Германия иска навсякъде да се меси. С какво право взима отношение по Крим? Дори да е имало нарушения при референдума, вън от съмнение е, че хората ясно и еднозначно казаха, че искат да са част от Русия."

Михаил Горбачов признава, че като гледа назад, се чувства щастлив човек, макар навремето да е твърдял, че няма щастлив реформатор.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Горбачов предупреждава: Не сваляйте Путин, ще стане опасно! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди