изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:52 EEST
Столичната община съди своя служителка за източване на 5 млн. лева от данъци    
Ред и сигурностТрима служители от данъчната служба в столичния район "Лозенец" са отклонили общо 5 142 104 лева, установи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция в доклад, публикуван на сайта на институцията. По информация на "Дневник" обаче по-голямата част - около 5 млн. лева, са източени от служителката Елена Евтимова за периода 2009 - 2013 г. Останалите две служителки са си поделили по няколко десетки хиляди левове.

През 2013 г. Столичната община засече случая при рутинна проверка, която установи, че Евтимова е отклонила за няколко месеца 621 хил. лева. Тогава местната управа поиска цялостна проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция. Те са проверили всички платежни за петгодишен период, за колкото общината може да търси възстановяване на сумата, и са установили липсата.

"Вече заведохме дело", заяви пред "Дневник" зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов и уточни, че е издаден акт за начет и е подаден сигнал в икономическа полиция.

Схемата, по която служителката е изтегляла пари, е работа на няколко места едновременно - и на касата, и при осчетоводяването на данъците. Гражданите си плащали данъците, тя прибирала парите, но заличавала сумите от компютъра на касата, а после ги е осчетоводявала като направени плащания на компютри на нейни колеги.

До момента са уволнени Евтимова, трима служители, които е трябвало да осъществяват контрол, и двама, които са дали достъп на Евтимова до системата. Тече дисциплинарно производство за уволнение срещу други две служителки, отклонили по-малките суми.

Барбалов заяви, че е направена проверка във всички останали данъчни служби още през 2013 г. и не е установена липса. Променен е начинът на работа и не е възможно един и същ служител да работи едновременно на няколко места и да заличава плащания, има външни експерти, които всеки месец следят за сторнирания и искат обяснения от направилите ги, а отделно всеки месец се правят проверки.

Очаква се тази година данъчната кампания в София да започне по-рано - в началото на февруари, като се запазва срокът за 5-процентна отстъпка до края на април.
http://www.cross.bg

 


Сходни връзки

Столичната община съди своя служителка за източване на 5 млн. лева от данъци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди