изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:45 EET
СЪБАРЯТ „КООПЧЕТАТА“ В ЦЕНТЪРА НА ДОБРИЧ    
Новини

Неуредени сметки на НАРКООП „Възход“ с общината водят до събаряне на сградата, за да може общината да си възстанови собствеността върху земята, за която е спечелила дело. Известните като „Коопчетата“ търговски обекти в центъра на Добрич, предстои да бъдат съборени, съобщи на среща с наемателите на обекти там кметът Детелина Николова. Причината е, че с решение на Върховния касационен съд е призната собствеността на общината за терена, върху който НАРКООП „Възход“ е изградила търговските си обекти и обезщетения в размер на 337 528 лева, които потребителската кооперация дължи на Общината.



Кметът не се ангажира със срокове кога това ще се случи, като обясни, че ще зависи от решение на Общинския съвет.

Писмо, с което предупреждават за това ръководството на потребителната кооперация, от Общината са изпратили на 7 януари 2015 г. С него се иска изплащане на дължимите суми и предаване на владението на имота, който, според решение на Върховния касационен съд от 2009 г. е публична общинска собственост.

На срещата кметът Детелина Николова информира присъстващите за съдебните спорове, които са водени и се водят с НАРКООП „Възход“. Стана ясно, че от 2007 година Община Добрич е в съдебен спор за собственост с Потребителната кооперация НАРКООП „Възход“ за земята, върху която са изградени нейните търговски обекти. На последна инстанция Върховният касационен съд със свое решение от 30 юни 2009 г. е потвърдил решенията на Добричкия окръжен съд и на Районен съд – Добрич от 2007 г., с които НАРКООП „Възход“ е осъдена да предаде владението върху недвижим имот с площ от 1116 кв. м. на Община Добрич. На това място Кооперацията има изградена едноетажна сграда от сглобяема метална конструкция. След влизане в сила на решението на ВКС е постигнато споразумение с кооперацията да се заплаща обезщетение за ползвания от тях  имот – общинска собственост до реализиране на мероприятията, предвидени в Подробно – устройствения план на Централна градска част. До февруари 2013 г. е изпълнявано постигнатото споразумение, като е заплащана договорената сума. След това от кооперацията отказват да заплащат дължимото обезщетение, независимо, че продължават да ползват общинския имот, посочи кметът. И допълни, че нееднократно Общината е уведомявала кооперацията за задълженията й и я е поканвала доброволно да ги изплати. Последната покана е от ноември 2014 г.

Кметът съобщи още, че застроителният план за зона „Център" предвижда на мястото да се изгради по-висока сграда с паркинг, който ще има две подземни и две надземни нива. Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект, изработване на такъв проект, обявяване на процедура за обществена поръчка, изготвяне на проекта. След това наемателите, наравно с други кандидати, ще могат да участват в търгове за отстъпено право на строеж или закупуване на земя там, където да могат да изградят нови обекти.

Наемателите обаче се опасяват, че докато това се случи, те ще фалират, а работници ще трябва да бъдат съкратени. „Ние сме създатели на работни места. Това е проблемът – че ще останат хора без работа. Нали общината е тази, която трябва да защити бизнеса“, коментираха наематели. Други обясниха, че на среща по-рано Галина Парушева –управител на кооперацията, ги информирала, че съдебни спорове продължават да се водят с общината по отношение на размера на обезщетението и докато няма окончателно решение, задълженията не могат да бъдат платени.

Ще търсим разумния подход кога и как да се случи това. Може докато процедурите вървят, обектите да останат, каза още Детелина Николова. Тя увери, че ще продължи да търси комуникация с Галина Парушева. Ще продължаваме да търсим най-доброто решение, например за отдаване или продажба на парчета земя, за да се застрои и обектите да са с траен статут, каза още Д. Николова. Вариант, който тя е предлагала на ръководството на  кооперацията, е наемателите временно да ползват павилионите, като наемите се прехвърлят към общината. НДТ

 


Сходни връзки

СЪБАРЯТ „КООПЧЕТАТА“ В ЦЕНТЪРА НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди