изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:41 EET
ЗАПОЧВАТ 72-ЧАСОВИ ПРОБИ НА НОВОТО СМЕТИЩЕ КРАЙ СТОЖЕР    
Ред и сигурност

От понеденик започнаха 72-часовите проби на новото депо за твърди битови отпадъци край село Стожер, съобщи ръководителят на проекта „Изграждане на система за управление на отпадъците – регион Добрич” Теодора Петкова. Пробите имат за цел да установят дали машините и съоръженията са правилно монтирани.



По депото край село Стожер остават само довършителни работи  по цялостното оформяне на терена. Претоварната станция в Балчик е изцяло готова. На станцията в Тервел все още продължават строително-монтажните работи, но и там се отива към финализиране на дейностите. Теодора Петкова се надява да се довърши и довеждащият път и всички обекти по проекта да бъдат пуснати едновременно в експлоатация.

Бенефициент по проекта е Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, Община Тервел, Община Каварна, Община Балчик, Община Шабла, Община Генерал Тошево, Община Крушари, Община Никола Козлево и СНЦ „Управление на отпадъците - Регион Добрич". Стойността на проекта е 38 877 375,67 лв. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ, одобрена от ръководителя на Управляващия орган възлиза на 36 933 506,89лв. от които 85% в размер на 31 393 480,85лв. от ЕФРР и 5 540 026,04лв. национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България,  а 1 943 868,78лв ще бъде собственото участие на деветте общини партньори по проекта, които ще ползват бъдещото регионално депо.

С изграждането на Регионална система за управление на отпадъци на регион Добрич се изгражда цялата необходима инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на региона, включващ осемте общини от Добричка област: Балчик, Генерал Тошево, Добричка, гр. Добрич, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла с 215 населени места (в т.ч. 6 града) и община Никола Козлево от Шуменска област с 11 села. Регионално депо за неопасни отпадъци, разположено в землището на с. Стожер, е разчетено за депониране на 240000 тона отпадъци. Там се изгражда и инсталация за сепариране на материали за рециклиране с капацитет 41200 т/год., както и за компостиране с капацитет до 15000 т/год. Ще има и съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет до 70 т/час, 15000 т/год, както и склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЗАПОЧВАТ 72-ЧАСОВИ ПРОБИ НА НОВОТО СМЕТИЩЕ КРАЙ СТОЖЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди