изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:54 EEST
РАЗМНОЖИТЕЛЕН МАТЕРИАЛ ОТ 700 ВИДА ПОЛУЧИ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Екология

За поредна година Университетски ботанически градини публикуват своя INDEX SEMINUM. Като член на глобалното партньорство за опазване на растенията, Университетската ботаническа градина в Балчик е ангажирана с подкрепа и насърчаване на национални и международни научни изследвания, образование, опазване и устойчиво използване на растенията, чрез предоставяне на подходящ генетичен материал, на редки и застрашени видове от своите  колекции към други потребители.

Парад на лалетатаРазходка в раяКактусовата сбиркаСред интригуващите тропически видове в закритата  зимна градина на Ботаническата градина в Балчик впечатлява неголямо  дръвче с необикновенни, наподобяващи яйца червени плодове. Доматеното дърво грабва вниманието със своите червено-оранжеви плодове, които понякога могат да бъдат и с деликатен рисунък от тъмни надлъжни ивици. Представлява ниско, вечнозелено, едва  двуметрово чадърообразно дърво, произхождащо от Перу и Колумбия.



Това е един от многото начини за сътрудничество между ботаническите градини и научни институции в целия свят, като целта е опазването на някои редки таксони в рамките на или извън семенни банки. Ежегодно обменът се осъществява с над 400 ботанически градини по света, като международните правила изключват частни лица да бъдат поръчители на семена. Политиката по отношение на придобиване на размножителен материал от други институции е съсредоточване основно върху таксони, които са диворастящи, или към такива с висока декоративна стойност. и  не са представени в нашите колекции.  Семената  и вегетативният материал, който се предлага за 2015 година е от 700 вида растения, принадлежащи към 105 семейства. Списъкът,  наречен  INDEX SEMINUM, се подновява всяка година, като подготовката му е целогодишен процес.

Семената  в  по-голямата си част се събират от собствени източници и са резултат от свободно опрашване, както в оранжериите, така и на открито, вследствие  на което хибридизирането не може да бъде изключено. Съхранението им се извършва в генофондова банка, разположена в Ботаническа градина - Балчик, като за някои от семената се изисква поставяне при постоянна температура около 0 CO. Засяването се извършва след съответната обработка на размножителния материал според биологичните изисквания. НДТ

 

 


Сходни връзки

РАЗМНОЖИТЕЛЕН МАТЕРИАЛ ОТ 700 ВИДА ПОЛУЧИ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди