изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:53 EEST
ВЪОРЪЖЕНИЕ ПРЕДИ ХРИСТА ПОКАЗВА ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ГЕН. ТОШЕВО    
КултураДо 9 февруари и във връзка с отбелязване на 55 години от обявяването на Генерал Тошево за град, в Историческия музей гостува изложбата „Въоръжение I  хилядолетие пр. Хр.” от фонда на Регионален исторически музей–Шумен. Колекцията е плод на дългогодишната дейност на музейните специалисти и наброява близо 4 000 единици.

Голяма част от материалите са постъпили в резултат на археологически проучвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област. Траките са носители на висока културата още от бронзовата епоха. Въоръжението – нападателно и предпазно, впечатлява с голямото си разнообразие. Личи влиянието на съседните народи, преосмислено от местните воини и майстори. Вижда се  високото професионално майсторство на траките, особено в защитното въоръжение от село Кълново, на мечовете и копията от село Драгоево. В гостуващата изложба са представени 91 експоната. От нападателното въоръжение посетителите ще видят  криви ножове, акинаци,  бойни брадви, върхове на  копия  и стрели. Правят впечатление и откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи едно засилено производство на въоръжение от местните майстори. От предпазното въоръжение са представени бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници.

Гостуващата изложба е отворена е за посещение всеки работен ден от 9 до 12 и от 14 до 16 часа. НДТ

 


Сходни връзки

ВЪОРЪЖЕНИЕ ПРЕДИ ХРИСТА ПОКАЗВА ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ГЕН. ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди