изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 10:35 EEST
РБ „ДОРА ГАБЕ” ПРЕДСТАВЯ КНИГИ ОТ ЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА УВАЛИЕВ    
КултураПо повод 100-годишнината от рождението на българския и европейски интелектуалец Петър Увалиев от вчера в РБ „Дора Габе” е експонирана изложба „Книги от личната библиотека на Петър Увалиев”.

Как една лична библиотека може да представи своя притежател, какво научаваме за един човек, когато имаме възможност да разгледаме неговите книги? Те представляват колекция с цялостен облик, която съдържа знаци за всички прояви на духа на своя собственик и добавя нови щрихи към неговия портрет. По тази причина РБ „Дора Габе” счита за едно от своите най-ценни притежания колекцията от лични книги на Петър Увалиев. Изложбата представя книги от областите философия, психология, история, литературознание и езикознание, изкуство – обща теория и история,  кино, театър, сценарии и адаптации на литературни произведения за киното, писани от самия Увалиев, както и книги с автографи от видни личности – българи и чужденци, от различни области на литературата, изкуството и науката.

Самата колекция, подарена на библиотека „Дора Габе” от Соня Рув – съпруга на Увалиев, и от фондация „Семейство Увалиеви”, заема своето място в създадения през 2005 г. Културно-информационен и образователен център на името на интелектуалеца. Центърът е достъпен за всички потребители, които имат желание да видят отблизо тази особено интересна лична библиотека.

Експозицията се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 28 януари. НДТ

 


Сходни връзки

РБ „ДОРА ГАБЕ” ПРЕДСТАВЯ КНИГИ ОТ ЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА УВАЛИЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди