изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:13 EEST
Съдебната реформа стремглаво върви към провал    
Ред и сигурностЕдна от най-широко рекламираните инициативи на правителството - реформа в съдебната система, е изправена пред опасността да катастрофира в парламента.

Изготвената от МС Актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа има подкрепата единствено на ГЕРБ и Реформаторския блок, съобщава в утрешния си брой в. "Сега". Партньорите им Патриотичният фронт и АБВ се обявиха против ключови постановки в документа и се очертава да гласуват "въздържал се" в пленарна зала. Същата е и позицията на ДПС и БДЦ. Макар че отделни депутати на БСП принципно подкрепят стратегията, червената парламентарна група все още няма обща позиция по въпроса. Така в най-добрия случай хората на Бойко Борисов и реформаторите събират 107 гласа.

През миналата седмица документът беше подложен на дебат в три парламентарни комисии. Гласуването в тях показа, че подкрепата сред различните парламентарни групи е на кантар. След две многочасови заседания правната комисия го одобри с гласовете на ГЕРБ, РБ и 1 депутат от БСП. Същата ситуация се повтори и в комисията по европейските въпроси. Предимството на управляващите обаче дойде единствено благодарение на отсъствието на депутати от другите ПГ. Така в комисията за борба с корупцията, където опозицията успя да се събере в пълен състав, а соцдепутатите не дадоха подкрепата си, стратегията бе отхвърлена със 7 гласа "против" и едва 4 "за". Депутати коментирали пред изданието, че при това положение всичко ще зависи от поведението на левицата в пленарна зала следващата седмица, когато се очаква да започне разглеждането на стратегията. Червената Мая Манолова, която гласува "за" стратегията в правна комисия, обаче обяви, че го прави само от свое име.

Основният проблем за ГЕРБ и РБ са липсващите гласове на фронтоваците, които се обявиха против основните конкретни мерки, набелязани в документа: разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - едната на съдиите, а другата на прокурорите и следователите, както и превръщането му в непостоянно действащ орган. Според ПФ подобни промени изискват изменения на конституцията, каквито стратегията не предвижда. От АБВ пък смятат, че тя има "пожелателен характер", тъй като в нея липсват срокове и индикатори за изпълнението й. Хората на Георги Първанов предлагат да се отложи приемането й, докато не се постигне консенсус между политическите сили и трите клона на държавната власт как да се детайлизира документът. От БСП пък се обявиха против друга важна мярка в стратегията - прехвърлянето на дисциплинарните производства срещу магистратите от ВСС към Върховния касационен съд. Явор Нотев от "Атака" коментирал пред "Сега", че позицията на партията му ще бъде такава, че хем страната да не получи негативна оценка от Брюксел, хем да се приемат съдържателни реформи. /  bgnes.com/
 


Сходни връзки

Съдебната реформа стремглаво върви към провал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди