изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:59 EEST
Георги Атанасов: Сапунени опери скриват прехвърлянето на огромно дългово бреме върху българите    
Коментари

Синхронизираните действия на изпълнителна, законодателна и съдебна власт, кадровата политика, както и неубедителните обяснения за тях очертават основните идеи в управлението на страната след изборите от 5 октомври 2014 г. За съжаление, приоритет за участниците в т.н. нова коалиционна култура се оказва запазването на властта на неприемливо висока цена - посредством задкулисни сделки, палеативни реформи, упорито дистанциране от законодателството на ЕС и европейските демократични традиции.



Нещо повече, водачите на новото мнозинство ударно се вписват в най-критикуваните от тях самите прояви на предходната коалиция. Затова страната ни закономерно се отдалечава вече не само от стандартите на Западна Европа, но и от тези на съседите ни. Негативната перспектива, най-вероятно, ще бъде отбелязана по съответния начин в новия доклад на ЕК. Очаква се властта да подготви дежурните оправдания с рефрена: "Виновни са онези преди нас". Все пак, не е препоръчително да влиза в конкретика кои точно, защото по силата на новите договорки някои от нарочените вече се снабдиха с индулгенции.

Защо картината е толкова песимистична?

Не знам дали в кабинета има подготвени "опорни точки". Но ще изброя няколко факта, които илюстрират резултатите от действията му.

Покрай "Грабежът КТБ", рекорден в историята на страната, премиерът и други политически лица от управляващата коалиция многократно говореха за отговорност. Посочиха и конкретни имена. Главна прокуратура дори обяви, че работи по случая. В началото на декември 2014 г. общественото напрежение бе овладяно с изплащането на гарантираните депозити с пари на данъкоплатците. С това случаят приключи "по план". Разбра се, че който е трябвало е бил предупреден да си нулира сметките. За закъснелите се направи необходимото да си получат парите по време на специалния надзор. Той затова бе дълъг и много специален – за "специални хора". Правителство, БНБ, депутати, одитори и квестори работиха денонощно по съответния "специален списък". А на онези, които не попаднаха в него – "така им се пада". Сметката, както посочих, също бе начислена на когото трябва. Отчетът за грабежа очевидно бе приет "без забележки". Подобно на отчета за "Секретното споразумение от 2008 г.". Постигнатото ново (ново?-бел.а.) тайно съглашение бе оповестено индиректно от управителя на БНБ с умопомрачителен тон. От доклада му на годишната среща на Асоциацията на търговските банки стана ясно, че отговорност от БНБ няма да се търси. Въпрос на време е прокуратурата да обяви взетото вече някъде на тъмно решение. Виновни за пореден път се оказаха медиите.

Централната банка активизира законотворческата си дейност с нов Закон за ипотечния кредит. Това съобщи неуморният депутат от ДПС Йордан Цонев, който очевидно продължава да работи в тандем с управителя Иван Искров. Да си припомним, че сред поредицата техни законодателни недоразумения от миналото лято бе поправката в НК, с която опитаха да наложат цензура на медиите. Запазена бе тайната кой и как "посъветва" депутатите от ГЕРБ да се разграничат от ДПС по този въпрос на второ четене в НС. Неубедителните обяснения оставиха съмнението, че вършат това против волята си.

Горните случаи очертаха щрихите на новото-старо "динамично" управляващо мнозинство. По-смущаващи са финансовите и управленски принципи, върху които се крепи политическото съглашение. Реалните му проявления не закъсняха.

Малко преди Коледа в края на миналата година пенсионната реформа стана факт с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Не коментирам състоянието и управлението на пенсионните фондове. Не коментирам и това какви са били "процедурните спънки" да се провери съществувал ли е надзор над тези компании в предишни години, каква е била доходността им и т.н. За да мине законопроектът бяха необходими гласове. И те дойдоха от точно определено място. Срещу какво? Естествено безкористно, на принципите на новата коалиционна култура… Последва също очакваният отговор на прокуратурата по проверката на Делян Пеевски. Щеше да е малко чудо, ако г-н Цацаров и подопечните му бяха успели да открият някакви нарушения. Този отговор бе последван от експресно обявеното решение на ВАС за отнемането на лиценза на КТБ. С него логично бе постановен нов юридически абсурд - правен интерес от отнемането на лиценза на банка не бе признат на акционерите й. Новият финансов ред не признава прегради - юридически, кадрови, етични или морални. Двамата съдии, подписали решението нямат притеснения от професионален характер. И с право - срещу действията им не роптаят посолства. Както знаем, наши съдии променят на 180 градуса решенията си само когато се намеси френският посланик. Всъщност, магистратите този път се съобразиха с възмущението на премиера, който коментира необосновано дългия срок за въпросното решение. Министърът на финансите Владислав Горанов успокои публиката, че съдебният състав ще се произнесе по-рано. Което и се случи.

Покрай наивните обяснения от НС на знаковия депутат от ГЕРБ Менда Стоянова за процедурните спънки, които възпрепятствали "желаната" оставка на УС на БНБ и снизходителното предоставяне на втори шанс от страна на премиера на проспалите грабежа шефове на ДАНС разбрахме, че нашите шпиони работели като "ветропоказатели". Не стана ясно кои са ветрогенераторите?

За определения за изкупителна жертва бивш подуправител на БНБ Цветан Гунев "спънки" не се намериха. Освобождаването му бе коментирано от премиера лаконично: "Да бъде назначен по-бързо заместник". Видя се, че ВАС може да работи експедитивно. Някой има ли илюзии, че Народното събрание ще падне по-долу? В избрани медии бе пусната контролирана информация, че това ще бъде подуправителят на управление "Банково" Димитър Костов. А кой е Костов? Подуправител и член на УС на БНБ, на който ГЕРБ искаше оставката. Т.е. той е част от екипа, неразбрал какво става в КТБ, упорито мълчал в парламента и извън него миналото лято. Бил е финансов министър в кабинета Виденов и един от апологетите на бутафорни документи като Етичният кодекс на банкера, Споразумението за почтено банкиране и т.н. Подобно предложение говори единствено, че съглашението включва твърдо капсулиране на тесния кръг финансово отговорни за "Грабежът КТБ" лица до пълното замитане на следите. Или - до настъпване на давност. В същия дух бе лятното предложение за назначаване на другия подуправител Калин Христов за управител на БНБ.

Финални и уникални щрихи в общата мрачна картина добави шефът на КФН Стоян Мавродиев. Искров и Цонев искаха затвор за свободното слово. Шест месеца по-късно Мавродиев само глобява. Е, по-големи били глобите от тези за одитора на КТБ, но нали вече разбрахме, че медиите са основен виновник. Ако случайно има други, те са само съпричастни. А колкото и големи да са глобите, на фона на драмата с Парижките атентати, това си е направо невинна шега.

За да бъдат изобличени злостните медии и да се ограничи влиянието им, стожерите на финансовия ред започнаха да организират и поощряват срещи и дискусии с правилните лектори. На дълбокомислени теми като: "Колко важно е да си финансово грамотен?" или "Предизвикателства и перспективи, произтичащи от новата правна рамка на ЕС". Възпитаници на идеологическата пазарна школа взеха да съветват управниците да не приемат глупавото банково законодателство на ЕС. Не че последните са се засилили. Противопоказно било - така си е, но не уточняват само за кого.

Докато наблюдаваме странните колизии в изказванията и постъпките на управниците, правилните медии ни засипват с обещания за радикални промени: ще влизаме в Европейския банков надзор (още не сме подали молба-бел.а.), ще каним Световната банка, МВФ и първокласни международни компании да разследват КТБ, ще приемаме еврото (към 2018 г. вероятно ще сме в чакалнята-бел.а.). Май има необходимост неуморно да се симулира дейност.

Да оставим бутафориите от информационната политика на Управленската програма на властта. На 15.01.2015 г. България изплати над милиард щатски долара от външния си дълг. Премиерът дава щедри обещания за строителни проекти, свързани със сериозни за възможностите ни разходи и държавен дълг за 5.9 милиарда лева с падеж до края на 2017 г. Всеки, който управлява ще има трудната задача да осигури обслужването му и да финансира планирания поне до 2016 г. бюджетен дефицит. Затова МФ предвижда размерът на държавния дълг към края на 2015 г. да нарасне до 24,5 млрд. лв., като съотношението държавен дълг/БВП ще е около 30%. Това са сухите цифри.

Взирайки се в тях, радетелите на статуквото определят първата задача за второто правителство на Борисов да бъде постигането на стабилизация, като не се отклонява от съществуващия финансов ред. Без значение колко е порочен и безперспективен. Съветват го приоритет в политиката му да е постигането на приходи в краткосрочен план - колко, не е ясно.

Тежките проблеми и задължения, натрупани в страната от лобисткото законодателство и десетилетните икономически експерименти, логично не доведоха до устойчив растеж. Изход от тази ситуация управниците не виждат. За източник на необходимия финансов ресурс за покриване на текущите плащания отново са определени данъкоплатците. Това е достатъчно сериозно решение, заради което представители на отговорни държавни институции са готови да загърбят всички законови и професионални канони.

Колкото и цинично да звучи, разиграването на сапунената опера "Грабежът КТБ" е добро оправдание за прехвърлянето на огромно дългово бреме върху населението. Това е причината да не се търси отговорност от "сценаристите и солистите", а от "оркестъра", за да се опростят задълженията. Както виждаме, първата група утвърждава позициите си в схемата на т.нар. нова коалиционна култура. Някой може да си помисли, че по този начин управниците тръгват по тънък лед, ставайки заложник на хаотичен финансов ред и компрометирани комедианти. Не, очевидно това не ги притеснява. В създадения хаос за тях е по-важно да са в позицията на тези, които държат ножа и хляба.

Георги Атанасов, анализатор от Български финансов форум.

bgnes.com

 


Сходни връзки

Георги Атанасов: Сапунени опери скриват прехвърлянето на огромно дългово бреме върху българите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди