изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:16 EEST
АКО Й ВЯРВАТЕ: ЕКОМИНИСТЪРЪТ: ПРОУЧВАНЕТО НА ВРАНИНО ЩЕ ИМА НЕЗНАЧИТЕЛЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ПРИРОДАТА    
Екология

В момента решението на служебния кабинет се обжалва и не е влязло в сила, заяви Ивелина Василева



Ако се спазват поставените от екоминистерството условия, при проучването на намиращия се в Добруджа Блок „1-11 Вранино” ще има незначително въздействие върху околната среда. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на околната среда Ивелина Василева.

Припомняме, че компанията „Парк Плейс Енерджи Корп“ получи миналата година одобрение от екоминистерството на работна програма за търсене на природен газ в Добруджа. Това стана, докато Светлана Жекова беше служебен екоминистър. Тогава природозащитници изразиха опасение, че може да се стигне до замърсяване на плодородни земи. В отговор екоминистерството постави допълнителни условия на инвеститора, според които категорично се изключва възможността за използване на фракинг при проучванията.

Депутатът от Атака Калина Балабанова попита министъра по време на петъчния парламентарен контрол какво ще е въздействието на проекта върху околната среда предвид информацията, че там ще се добива въглищен газ.

Ивелина Василева й отговори, че намеренията на инвеститора са на ранен етап, при който не е предвидено да се прави оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) или екооценка по Закона за опазване на околната среда. „В границите на Блок „Вранино-11“ има части от зони по Натура 2000. На този най-ранен етап нормативната уредба предвижда само оценка за евентуалното въздействие върху местообитания и видове в зоните по Натура. МОСВ е извършило обективна оценка и са предвидени допълнителни условия (б. р. – към инвеститора). При спазването им ще има незначително въздействие върху защитените зони“, каза екоминистърът. Тя припомни, че от 2012 г. в България е наложен мораториум за технологията хидравлично разбиване. Василева изтъкна, че решението на служебния министър е обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) и първото заседание е насрочено за 18 февруари тази година. „Според Административно-процесуалния кодекс оспорването на това решение спира неговото действие до окончателното решение на съда. В този смисъл към момента не се извършват каквито и да е дейности на място. Ако съдът потвърди взетото от министъра решение и то влезе в сила, това не означава, че е дадена зелена светлина за практическите проучвателни работи и извършване на сондажи. Всички последващи годишни работни проекти, както и самите сондажи, подлежат отново на оценка за въздействието в зоните по Натура, също и на процедура по реда на Закона за опазване на околната среда“, обясни тя. МОСВ няма да допусне формални оценки и ще обезпечи участието на обществеността в хода на процедурите, обеща тя.

Калина Балабанова заяви, че МОСВ подкрепя престъпно решение. Тя попита защо РИОСВ - Варна е излязло през ноември 2014 г. с друго решение, засягащо дейността на друг инвеститор, където се казвало, че проучването за природен газ може да окаже значително отрицателно въздействие върху зоните Крайморска Добруджа и Било. Според Балабанова, в Добруджа се предвиждат нови сондажи на минимум 10 000 метра. „Вие нямате експерти за съответната проверка, фирмата вдига едни огради и пиле не може да прехвръкне“, обвини тя екоминистерството.

На въпрос на депутата Велизар Енчев дали ще има прикрити сондажи за шистов газ и фракинг в района на Генерал Тошево, Ивелина Василева заяви, че РИОСВ - Варна има решение от 2014 г. да се извърши ОВОС и оценка за съвместимост на инвестиционно предложение за находище „Спасово“. То включва четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина Изток“ за добив на природен газ на територията на област Добрич.

Инвестиционното предложение подлежи на оценка и тя ще бъде направена от независими експерти, декларира министърът и обеща обществен достъп до документацията.  НДТ

Ивелина Василева - министър на околната среда

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 

 

 


Сходни връзки

АКО Й ВЯРВАТЕ: ЕКОМИНИСТЪРЪТ: ПРОУЧВАНЕТО НА ВРАНИНО ЩЕ ИМА НЕЗНАЧИТЕЛЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ПРИРОДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди