изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:13 EEST
Сраженията при летището в Донецк са били подновени    
По светаПроруските сепаратисти подновиха нападенията си срещу украинските сили при летището в източния град Донецк, след като Киев започна мащабна операция за връщане на загубена територия, определена от Русия като „стратегическа грешка”, предаде „Ройтерс”.

По данни на украинските власти през последните 24 часа са убити трима войници, а 66 са ранени. В Киев украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че украинското разузнаване е потвърдило, че продължават руските доставки на оръжие през границата за сепаратистите в Източна Украйна.

„Танкове, гаубици, ракетни системи „Град”, „Смерч”, „Бук”. Станции за радиоелектронно наблюдение, които не се намират на пазара в Донецк - те може да се получат само от руското министерство на отбраната и руското военно разузнаване”, каза Яценюк.

Украинските власти настояват Москва да спазва договорения през септември в Минск мирен план, който според тях не е нарушен от контранастъплението на украинската армия при летището в Донецк, извършено след като украински войски са били блокирани в комплекса.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко заяви, че положението около летището остава напрегнато и че сепаратистите са продължили нападенията си срещу правителствените сили там и на други места в Източна Украйна.

Над 30 цивилни, в това число и деца са загинали в резултат на серия от въздушни удари, нанесени от украинската авиация по жителите на квартали на град Горловка, твърди
говорителят на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

По думите му са нанесени значителни щети на инфрастрактурата на града и на жилищните райони. Басурин казва, че обстрелът станал в неделя. По думите му украинските военни за първи път от лятото на миналата година прибягват до военна авиация.

Басурин поясни, че ударите са нанесени във втората половина на деня вчера. Той уточни, че само една бомба от типа ФАБ-500 съставлява 500 килограма и радиусът на пораженията от нея в гъстонаселени места е не по-малък от 200 метра.

Донецкият представител отбеляза, че украинското военно командване за първи път е възприело тактика за нанасяне на слепи удари по населени пунктове.

„Свързваме това със страха на украинските пилоти да действат на малка височина заради значителните загуби на авиацията, понесени от противовъздушната ни отбрана миналото лято”, заяви Басурин.  http://btvnovinite.bg

 


Сходни връзки

Сраженията при летището в Донецк са били подновени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди