изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:48 EET
МАФИЯ - КАДРИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Изчезна Румен Цайса!    
Новини Румен Божинов-Цайса е изчезнал от дома си във Виена и вече близо месец и половина от него няма следа, съобщава ексклузивно в днешния си брой вестник "ШОУ", като се позовава на свои хора в парламента, близки до бившия заместник-шеф на митниците, които са изключително притеснени за него.

Близо месец и половина няма следа от бившия заместник-шеф на митниците в "ерата Кулишев".
Случайно или не, Румен Цайса беше вторият човек /а според някои - истинският бос в сянка/ в митниците по време на „ерата Кулишев”, чиято рода тези дни пък беше арестувана и наречена „Килърите-6”...

Григор Здравков пред БЛИЦ: Цайса и Петко Сертов бяха много близки


"Двамата направиха най-големия удар срещу кокаина през последните 20 години", припомня шефът на Легия „Антимафия”

Румен Божинов–Цайса и Петко Сертов се познаваха и бяха близки приятели. По тяхно време беше заловен най-много кокаин в бутилки от вино на пристанището във Варна. И двамата бяха уволнени от Бойко Борисов. Цайса имаше къща в Гърция. Това каза пред БЛИЦ шефът на Легия „Антимафия” по повод новината на БЛИЦ и "ШОУ" за изчезването на Румен Божинов-Цайса.- Г-н Здравков, имаме информация, че бившият зам.-шеф на митниците Румен Божинов–Цайса е изчезнал от дома си във Виена в същия ден, в който изчезна и Петко Сертов от дома си в България. Божинов обаче е в неизвестност. Мислите ли, че между тези две събития има връзка?
- Божинов няма дом във Виена. Или поне аз не зная. Но зная, че има къща в Гърция. Двамата с Петко Сертов не просто се познават, но са и приятели. Сертов беше шеф на ДАНС, когато Божинов беше зам.-шеф на митниците и отговаряше за контрабандата.

- Имали ли са общи действия на тази база?
- Да. Божинов беше назначен през 2008 г. Божинов работеше с един зам.-шеф на ДАНС, който се казваше Николай Методиев и беше близък с него. Със Сертов поддържаше отношения малко по като с началник. Но се познаваха и бяха много близки. Божинов беше всеки ден с Алексей Петров. След това Борисов махна и Божинов, и Сертов.

- Бяха ли направени сериозни удари по контрабандата по тяхно време?
- Беше заловено най-голямото количество кокаин в България за последните 20 години – на един от морските портове бяха хванати бутилки с вино, пълни с кокаин.
(На 10 юли 2009 г. на пристанище Варна – Запад беше разтоварен контейнер, изпратен от Чили, съдържащ, по документи, вино от Боливия. Кокаинът беше открит в 1020 бутилки.)

- Възможно ли е някоя от контрабандните истории да е в дъното на изчезването и на двамата?
- Не.

Румен Цайса се изпарил в деня на изчезването на Петко Сертов!


Румен Божинов-Цайса е изчезнал от дома си във Виена и вече близо месец и половина от него няма следа, съобщава ексклузивно в днешния си брой вестник "ШОУ", като се позовава на свои хора в парламента, близки до бившия заместник-шеф на митниците, които са изключително притеснени за него. Случайно или не, „изпаряването” на скандалния топмитничар се е случило в същия ден, в който от България изчезна бившият шеф на ДАНС Петко Сертов! Случайно или не, Румен Цайса беше вторият човек /а според някои - истинският бос в сянка/ в митниците по време на „ерата Кулишев”, чиято рода тези дни пък беше арестувана и наречена „Килърите-6”...

Кой е Румен Божинов-Цайса?


Бившият шеф в митниците Румен Божинов, известен като Цайса, е назначен в МВР през 1981 г. и в следващите 3 години работи в тила. През 1984 г. е преназначен в отделение 3-о, отдел 12 на Второ главно управление на Държавна сигурност. Служителите там се занимават с граничните пунктове. Имат и чисто оперативна работа, включително при тях на отчет се водят по неизвестна логика и т.нар. ИР - "изменници на родината" - бегълци, които живеят на Запад. По документи Божинов изпълнявал длъжностите техник и домакин в ДС-управлението.

След политическите промени през 1990 г., той е повишен и става старши техник в приемника на ВГУ на ДС - Националната служба за защита на конституцията.

Цайса напуска държавната работа през 1992 г. с чин старши сержант. И тук следват 6 години „бяло петно” в неговата биография до 1998 г., когато започва работа като представител на международната спедиторска компания "Милицер и Мюнх" чрез фирмата "Мост".

През 2001 г. той постъпва в дружеството АКБ "Компания" АД и е на работа там до назначаването му в агенция "Митници" на фаталния 13 юли 2006 г. Самото влизане на Цайса в митниците става с леки политически сътресения - първото от тях е междукоалиционно, защото назначението му е против волята на тогавашния директор на агенцията Асен Асенов, човек на НСДВ. В следващите почти 24 месеца Божинов не бил така забележим в митниците, тъй като шефът на агенцията съвсем целенасочено го изолирал от управлението на администрацията.

Междувременно Цайса се опитал да се възползва по всеки възможен начин от служебното си положение. Например на 7 ноември 2007 г. под негов натиск неизвестен чиновник от финансовото министерство пише молба на Божинов да бъде издаден служебен паспорт. От дирекция "Консулски отношения" на Външно министерство в последния момент се усещат, че това би било незаконно, и я оставят без отговор.

През септември 2006 г. в контраразузнаването започват да получават сигнали, че Румен Божинов взема отчисления от нерегламентиран внос през ГКПП - Калотина, а месец по-късно се разбира и за срещи със скандалния варненски контрабандист Дидо Дънката в неговия хотел "Капитол".

Първият сигнал в МВР, че Божинов си иска пари от контрабандисти, е получен в края на август 2006 г. Тогава според агенти на министерството Цайса се среща в заведението "Модерато" в софийския кв. „Изток” със Стоян Байката по инициатива на митничаря Жоро Пурата. Байката е близък на застреляния в Амстердам Косьо Самоковеца. Според агента на МВР на въпросната среща висшият митничар е поискал от него по 1500 лв. на месец, за да си затваря очите за негови канали за внос и износ. Това е и най-малката сума като подкуп, с която Цайса ще бъде свързван в следващите години.

Звездният час на Цайса


настъпва през пролетта на 2008 г., когато Асен Асенов подава оставка, а на негово място е назначен Христо Кулишев.
През лятото на 2008 г. в МВР и в новосъздадената ДАНС се получава информация, че твърде често различни контрабандисти посещават шефове на митнически бюра и им предлагат контрабандни схеми, като се представят за хора на Румен Божинов. Информатори на контраразузнаването разказват, че през юли 2008 г. застраховател отишъл в офиса на шефката на бюрото в Кремиковци и й поискал да плаща по 30 хиляди евро на месец, ако иска да остане на работа. По-късно същата служителка е викана лично в кабинета на Божинов.

Получава се и информация, че Цайса влиза и в директни контакти с митничари, опитвайки се да урежда конкретни вносове. Така например той оказвал натиск върху служителя Нешев на аерогара София във връзка с пристигнали там 40 контейнера от Китай. След като Нешев отказал, Цайса се опитал да го смени. Точно в този период Румен Божинов успява да смени шефа на РМД и началника на местната митница в града на своя приятел Дидо Дънката.

В средата на август 2008 г. се получава информация, че в първите дни от месеца Цайса лично се е срещал с наследника на групировката ВИС Христофорос Аманатидис-Таки, с когото коментирали внос на петролни продукти от Гърция под формата на смазочно гориво. Никой така и не признава официално дали в МВР или в ДАНС има доказателства за тази среща, но е факт, че точно в този период Таки губи контрол върху каналите за турски и китайски стоки и тяхното движение се пренасочва през пристанище Варна-Запад, контролирано от Дънката.

През есента на 2008 г. до такава степен зачестяват кадровите промени в митниците под натиска на Цайса, че се говори, че реалният шеф на митниците е той, а не Кулишев

Най-амбициозният проект на Цайса обаче безспорно е опитът му да закрие наркоотдела в митниците! В устрема си той е спрян след мощен натиск от посолствата на САЩ и Великобритания в София.

Според разследването на МВР по операцията "Октопод" Цайса е бил твърде близък със съветника на Петко Сертов в този период Алексей Петров и дори опитвал да разчиства територии за него, твърдят медийни публикации от онова време. Според тях Румен Божинов е имал регулярни контакти и с областния шеф на БСП във Варна Борислав Гуцанов, с бившия началник на баретите Филко Славов. Контраразузнаването регистрирало и негови връзки с грузинеца Георги Кахиани, разследван за пране на пари и трафик на оръжие и наркотици.

След всичките сигнали срещу Цайса до МВР и ДАНС през декември 2008 г. службите започват разследване за корупция.
Според неофициална информация по онова време Цайса живеел нашироко в Гърция, където си построил къща. Той не отговаря на мобилните си телефони.

„Калинката” Румен

В един момент стана ясно, че бившият зам.-шеф на агенция "Митници" Румен Божинов е заемал поста цели три години с фалшиви дипломи за висше образование. Истината лъснала, след като срещу него започнала проверка на отдела за борба с корупцията по висшите етажи на властта в ДАНС. Разследването установило, че двете дипломи за висше образование, които Цайса представил при назначаването му за зам.-директор на митниците на 13 юли 2006 г., са фалшиви. Едната е от Висшата специална школа на МВР "Георги Димитров", сега Академия на вътрешното министерство.

Според биографията на Румен Божинов, публикувана в официалния сайт на митниците при назначаването му, той е роден през 1955 г. и от 1978 до 1993 г. работи в системата на МВР. Дипломата му за висше образование от школата в Симеоново е от 1978 г. Разследването на ДАНС в архива на Академията на МВР разкрива, че под номера на документа за завършено висше образование на Божинов има реална диплома, но на съвсем друг човек. Разследващите се учудили на факта от биографията на Божинов, че след завършването на Висшата специална школа в Симеоново той не прави кариера нито в милицията, нито в Държавна сигурност, а в тила на МВР като старшина. Такъв е от 1981 до 1984 г. Тогава го преназначават в отделение 3-о, отдел 12 на Второ главно управление на Държавна сигурност. Този отдел се занимава с граничните пунктове на тогавашната социалистическа България. Неофициално това е отделът в ДС, който отговаря за оперативното обслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове, чиято задача е създаването на агентурна мрежа в митниците за осигуряване на държавната контрабанда. Но в този отдел Румен Божинов е обикновен техник и домакин. Не е много сериозна длъжност за човек, завършил школата в Симеоново, коментират митничари след неговото назначаване за зам.-директор на агенцията.

В официалната му биография, пусната от агенция "Митници", липсват обаче цели 5 г. от живота му - между 1993 и 1998 г. Именно с този период е свързана и втората му диплома. Тогава Цайса влиза в управлението на фирма, която държи складове под митнически контрол и представлява международно призната спедиторска компания. Точно на този пост Божинов отива във Виетнам и посредничи между български и местни фирми при търговски операции. От 1998 г. Румен Божинов има диплома от... виетнамски държавен университет със специалност "Икономика". И нея той прилага при назначаването му за зам.-директор на митниците.

Още тогава подчинените му го взимат на подбив заради виетнамската диплома. Проверката на ДАНС открива, че Цайса не знае виетнамски език и не е ясно как е издържал изпитите за второто си висше! Правени са и запитвания от службите до източната страна.

Събраните по време на разследването материали за Божинов, които доказали фалшивите му дипломи, са изпратени на прокуратурата за образуване на дело за документно престъпление. От Софийска градска прокуратура и от Софийска районна прокуратура обаче тогава заявяват, че дело срещу Божинов при тях няма. Разследването е изчезнало някъде по трасето. Както с днешна дата е изчезнал самият Цайс...

Велислава КЪНЧЕВА

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

МАФИЯ - КАДРИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Изчезна Румен Цайса! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди