изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:25 EEST
ГАЛЕРИЯТА ПРЕДСТАВЯ „ФРАГМЕНТИ ОТ ВЕЧНОСТТА”    
КултураОт днес Зала 2 на Художествената галерия е експонирана изложба от платна на Михалис Гарудис. Тя е посветена на 75 годишнината му и е със заглавие „Фрагменти от вечността”.

Eдна от  най-съкровените теми на художника е морето. То е в основата на сюжета на шестте от картините му. Морето с неговата безкрайност, с неговата античност, с неговия неуловим, но натрапващ се дъх на древност и мъдрост. Цялата философска феерия на Гарудис се разиграва тук. Морето е огледало на настоящето, то е прозорец към забравеното, то е събирателното пространство на сегашно, минало и космическо. Маслиненото клонче, като символ на вярата, на живота, също присъства, за да подчертае, че няма нищо изгубено в света, че стига само да се взреш с вътрешното си трето око, ти ще видиш и древния елинистичен свят и света на християнството.

Отчупените фигури от камък загатват за отминали светове, за течащото време, което накрая става пясък и същевременно, че колкото и да е несигурна паметта, тя е запазена в сърцето на камъка.

Куратор на изложбата е Пенка Димитрова. НДТ

 


Сходни връзки

ГАЛЕРИЯТА ПРЕДСТАВЯ „ФРАГМЕНТИ ОТ ВЕЧНОСТТА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.56 секунди