изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:12 EEST
ДОБРИЧКА ОБЛАСТ – ПРЕД ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ    
ЗдравеСлед като в Бургаска област беше обявена грипна епидемия, очаква се вирусът да обхване още области в страната. Това заяви пред Нова телевизия директорът на центъра по заразни болести професор Тодор Кантарджиев. Сериозно заплашени от грипна епидемия са още седем региона. Пред обявяване на епидемия са областите Добрич, Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян и Шумен.

Вчера експертите очакваха резултати от изследванията за нов вирус, поясни Кантарджиев. Симптомите обаче са добре познатите температура, кашлица и цялостно неразположение. Но срещу него нямаме имунитет. По думите му, предстои новата разновидност да пламне в Старозагорско.
Както НДТ писа, през седмицата 5-11 януари в Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания /ОРЗ/. На 19 януари са съобщени 31 заболели от ОРЗ. Според директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова, през предната седмица са били по 15-20 на ден, на 19-и броят е по-висок, тъй като е първият работен ден от седмицата и се съобщава и за заболели през почивните дни.
Продължава ежедневното проследяване интензивността на епидемичния процес, съобщават от РЗИ. Поддържа се постоянна връзка с амбулаториите за първична медицинска помощ. Създадена е организация за осигуряването на проби от заболели пациенти, суспектни за грип, за изследване в Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ с оглед проследяване циркулацията на грипни вируси сред населението.  Проследява се ежеседмично ситуацията в лечебните заведения за болнична помощ относно хоспитализирани пациенти с усложнения след ОРЗ и грип. Към настоящия момент в РЗИ-Добрич, няма подадени сигнали от училищни заведения в областта за голям брой отсъстващи ученици поради ОРЗ. От здравната инспекция препоръчват общи профилактични мерки - подобряване отоплението на помещенията, намаляване запрашеността, осигуряване на редовно проветряване и текущо почистване в детските, учебните, социалните и лечебните заведения /включително текуща дезинфекция, където е необходимо/.
Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности. Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце. Специалистите препоръчват още избягване на контактите с видимо болни хора и съветват при поява на симптоми своевременно да се потърси медицинска помощ, като се избягва самолочението. НДТ
 


Сходни връзки

ДОБРИЧКА ОБЛАСТ – ПРЕД ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди