изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:33 EEST
ВЪРХОВНИЯТ СЪД ОПРАВДА ПЕТКО ПЕТКОВ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ    
Ред и сигурностКметът на Община Добричка Петко Петков не е в конфликт на интереси. Това реши окончателно Върховният административен съд. Той потвърди решението на Административния съд в София, с което бе отменено решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, според което Петко Петков имал конфликт на интереси като председател на  управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „МИГ Добричка“.

По делото е установено, че Петко Петков е кмет на Община Добричка в мандатите 1991 – 1995 г.; 1995 – 1999 г.; 1999 -2003 г.; 2003 – 2007 г.; 2007 – 2011 г.; 2011 – 2015 г. На 1 декември 2011 г. той е подал декларация, в която е декларирал, че е председател на управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група Добричка“.
В Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси получили сигнал, че в качеството си на кмет на Община Добрич и същевременно на председател на управителния съвет на „МИГ Добричка“ резолюрал докладна записка до заместник-кмета на общината за изготвяне на предложение до общинския съвет за отпускане на безлихвен заем в размер на 56 348, 00 лв. на сдружението. Въз основа на това е образувана проверка. След като кметът бил изслушан на 14.08.2012 г., комисията излязла с решение, че е налице частен интерес от взетото от общинския съвет решение да се отпусне безлихвен заем.
Съдът обаче е счел, че в случая липсва облага, а това води и до липса на „частен интерес“, което означава, че няма конфликт на интереси. Въз основа на това административният съд е решил, че решението на комисията е незаконосъобразно и го отменил.
Това обаче е обжалвано пред Върховния административен съд. Негово решение обаче е, че жалбата не е основателна. Затова потвърждава решението на Административен съд – София, което не подлежи оттук нататък на обжалване.
От доказателствата по делото той е установил, че на сдружението „МИГ Добричка“ са предоставени в заем средства от бюджета на общината, т.е. формално е налице елемент на определеното правило за поведение. За да може едно лице, което заема публична длъжност да разходва бюджетни средства трябва да има правомощието да се разпорежда с тези средства. Съгласно ЗМСМА обаче единствено общинският съвет има правомощието да разходва бюджетни средства като ги предоставя в безлихвен заем, което в случая е и сторено с Решение №136. От факта, че кметът на общината на 21.12.2011 г. подписал платежното нареждане за изплащане на сумата не следва, че кметът разходвал тези средства. Той е изпълнил задължението си да организира изпълнението на актовете на общинския съвет, посочва ВАС. Освен това, той осъжда Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да заплати на Петко Петков 1 000 лева разноски по делото. НДТ
 


Сходни връзки

ВЪРХОВНИЯТ СЪД ОПРАВДА ПЕТКО ПЕТКОВ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди