изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:44 EEST
Обучение за работа с мобилното приложение SmartBirds Pro    
Екология Над 20 служители и активни доброволци на БДЗП от София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Добрич и Тополовград се включиха в обучението, организирано от БДЗП на 13 и 14 януари в Пловдив в рамките на проекта „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“, финансиран от програмата Мтел еко грант.

Тема на обучението бе събиране на полева орнитологична информация, последваща обработка и анализ, включително с помощта на ГИС. Специално внимание беше отделено на работата с новото мобилно приложение SmartBirds Pro, което позволява бързо и прецизно събиране на полеви данни.

SmartBirds Pro е първото за България приложение за професионално събиране на биологични данни за птици, влечуги, земноводни и бозайници.
Мобилното приложение позволява всеки наблюдател да записва данни за съответния таксон, като използва таблет или смартфон под операционна система Android. Чрез използването на вградения в мобилното устройство GPS, приложението позиционира потребителя на Google карта (нормална, сателитна и хибридна) или Open Street Map (OSM), позволяващи използване онлайн и офлайн. Платформата позволява фотографиране на наблюденията и директно добавяне на номера на изображението в полевия дневник. Събраната информация може лесно да бъде съхранявана и споделяна чрез електронна поща или изпращана към базата данни на БДЗП.
SmartBirds Pro има формуляри за запис на данни за наблюдаваните видове, за регистрирани заплахи, метеорологични условия, местообитания и др.
Въвеждането на SmartBirds Pro в провеждания от БДЗП орнитологичен мониторинг ще позволи по-точно отчитане и въвеждане на данните за наблюдаваните птици в зоните от Натура 2000 и други райони, които са от значение за опазването на редки и застрашени видове.
SmartBirds Pro може да се ползва както от полеви биолози, така и от по-напреднали природолюбители и е със свободен достъп в Google Play.
Мтел еко грант е ежегодна дарителска програма, която финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията. Тя се провежда, за да спомогне за опазването на околната среда и запазване биоразнообразието в българската природа.

 

 


Сходни връзки

Обучение за работа с мобилното приложение SmartBirds Pro | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди