изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:28 EEST
ДОМАШНИЯТ СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ ОБСЛУЖВА 350 ДОБРИЧЛИИ    
НовиниКапацитетът на Домашен социален патронаж в Добрич е 350 потребители, като за отчетния период средномесечно са ползвали услугата 345 лица. Новопостъпилите молби през отчетния период са 131. От новопостъпилите молби са удовлетворени 107 молби, като поради различни причини - настъпила смърт, постъпване в социално заведение и други, общо отписаните за отчетния период са 24 доличлии.

Чакащите за зачисляване лица са 20. При всяка новопостъпила молба с приоритет се зачисляват ветерани от войната, както и военноинвалидите.
Към момента услугата санитарно обслужване ползват 96 лица, от които: самотни лица са 6, лица над 90 годишна възраст - 6, ветерани от войната - 1, лица освидетелствани с ЕР на ТЕЛК - 29 и лица над 60 годишна възраст - 54. Като тенденция през последните години се наблюдава увеличаване броя на възрастните самотни хора, хора с увреждания и с намалена възможност за социална адаптация, нуждаещи се от предлаганите социални услуги на Домашен социален патронаж. През 2012 г. средният брой на подалите молби и чакащи за зачисляване потребители е бил 35, през 2013 г. - 35, а към настоящия момент от началото на 2014 г.  той е 20 чакащи. През месец август 2014 г. дейността на ДСП е разширена с въвеждането на нов вид услуга - домашен помощник. Предвид това щатът е увеличен с нови 8 бройки -1 социален работник и 7 домашни помощници, пряко ангажиран с предоставянето на услугата. Тяхната дейност е свързана с  предоставянето на услуги в домашна среда, насочени към поддържане на хигиената на обитаваното от потребителите жилище, пазаруване и приготвяне на храна, пране и други комунално-битови дейности. Обслужваните от домашните помощници потребители са 42 лица. Дейността е продължение на дейностите по проект ”Ръка за помощ”. С предоставяните социални услуги от ДСП се осигуряват възможности за организиране на свободното време, осъществяване на социални и лични контакти, осъществяват се дейности, които подпомагат и разширяват възможностите на лицата да водят самостоятелен начин на живот.
В Общинската стратегия за развитие на социалните услуги на град Добрич 2011-2015 г. е заложено увеличаване на капацитета на Домашния социален патронаж от 350 на 400 потребители, но към настоящия момент финансовото състояние на услугата, предоставяна от Община град Добрич, не позволява увеличаване на капацитета на потребителите.
За пета поредна година, поради отчетения положителен резултат от предходни години, са реализирани дейности по социалната услуга ”Обществена трапезария” на територията на община град Добрич. Топъл обяд  получават 112 бенефициенти в два определени за целта пункта. Обслужването е осигурено от наличния персонал на Домашен социален патронаж и клуб на пенсионера. През месец октомври 2014 г. проектът е продължен, като е сключен договор за предоставяне на социалната услуга до края на календарната 2014 г. НДТ
 


Сходни връзки

ДОМАШНИЯТ СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ ОБСЛУЖВА 350 ДОБРИЧЛИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди