изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:58 EEST
Храни, които влошават симптомите на грипа    
ЗдравеЗимата все още не е свършила. Предстоят още грипни вълни, които ще ни залеят с пълна сила. Превенцията и добрата хигиена са много важни, но също и какво слагаме в устата си. Оказва се, че има някои храни, които не бива да се консумират, когато сме болни от грип, защото утежняват по различен начин положението и затрудняват съпротивителните сили на организма.


Сладки лакомства

Сладкишите са абсолютно забранени, когато сте болни от грип. Те са тежки и затрудняват организма в преработката им. Това пренасочва всичките му ресурси и ги съсредоточава в разграждането на храната, вместо да ги вложи в защитните сили и борбата с патогените.

Мляко

Млякото прави така, че слузта в гърлото и носа да се увеличава и да става по-гъста. Това влошава симптомите на грипа и настинката.

Чаша мляко може да накара носа ви да стане още по-запушен, затова изключете млечните храни, докато се почувствате по-добре. В тях има известни алергени, които карат секретите да се увеличават.

Мазни храни

Стойте настрана от мазните храни. Те са трудни за храносмилане и причиняват разстроен стомах и дори болка. Високото съдържание на мазнини затруднява храносмилането и притъпява защитните механизми на организма.

Той влага цялата си енергия, за да разгради тежките мазнини, вместо да се насочи към атакуване на микроорганизмите, причинили инфекцията.

Яйца

Яйцата сами по себе си са полезни. В тях има много хранителни вещества, необходими на организма, за да функционира правилно. Но когато сте болни, те могат да предизвикат допълнително и повръщане, което не бихте искали да прибавите към и без това тежката картина.

Алкохол

Надали на някой му се пие алкохол, когато се чувства отпаднал и зле, но все пак сме длъжни да отбележим, че алкохолът не се отразява добре на организъм, борещ се с грипен вирус.

Натурални сокове

Това, че са натурални, не ги прави полезни. Натуралните сокове, макар и 100-процентови, са обременени с големи количества захари, които товарят организма.

Вместо да се наливате с тях, хапнете плодове или изпийте чаша прясно изцеден сок. Така ще се заредите с полезния в този случай витамин С.

Пържени храни

Пържените храни, както и прекалено мазните, споменати по-горе, не са препоръчителни по време на боледуване от грип.

Те не съдържат здравословни мазнини, които биха подсилили имунните защити и биха помогнали за по-бързото оздравяване на организма.

Пикантни храни

Пикантните храни са вкусни и отварят апетита. Често дори имаме усещането, че отпушват носа. Скоро след това обаче слузта отново се появява, а понякога дори се увеличава.

Кисели храни

Киселата храна често предизвиква повишаване на възпалението в тъканите, причинявайки затруднения в оздравяването. Избягвайте оцет, кисели краставички и всички прекалено кисели храни, които биха се отразили зле на тялото ви в този момент.

http://www.az-jenata.bg
 


Сходни връзки

Храни, които влошават симптомите на грипа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди