изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:39 EEST
ВСС отстрани Румяна Ченалова    
Ред и сигурност Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за 6 месеца. Предложението за това беше направено от дисциплинарния състав по казуса "Белведере" - Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Даниела Костова. Същевременно ВСС обедини последните две дисциплинарни производства срещу Ченалова. Новото ще бъде гледано от дисциплинарния състав, поискал нейното отстраняване от длъжност. През този период тя няма право да гледа дела, което пък ще доведе до отлагане на делото "Октопод", насрочено за май, съобщава "Правен свят".

На 17 декември 2014 г. по предложение на петима членове на ВСС бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания.

На 15 януари ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, тя е нарушила чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Това производство днес беше обединено с другото по "Белведере".

Същевременно срещу Румяна Ченалова има и още една дисциплинарка, която е за действията й като адвокат по казус, свързан с македонска фирма. Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". В Македония имаше разследване, през лятото на 2014 г. то бе прекратено и от македонска страна изпратиха материалите в Стара Загора, тъй като Ченалова е посочила тамошния си адрес като адрес за призоваване. До момента, вече повече от половин година, тези материали не са пристигнали във ВСС, който вероятно ще прекрати въпросното дисциплинарно производство. /  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ВСС отстрани Румяна Ченалова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди