изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-02 @ 01:47 EET
Пресгрупа дължи милиони данъци на НАП. Правителството обаче ще прави ЧК* за цензурата. Г-н Борисов, първо съберете парите на дан    
Коментари

Специално звено в правителството ще надзирава медиите, според програмата на кабинета „Борисов”. Ще си имаме „чрезвичайна комисия”. В ролята на Луначарски - вицепремиерката Румяна Бъчварова, която щяла да оглави звеното. „Намирисва на Джугашвили”, пишат днес в коментар колегите от „Труд”.
Звеното ще бди за корпоративни сливания и продажби, за монопол и концентрация на собственост, за неспазване на Етичния кодекс. Изобщо – ще изземе функциите на и без това съществуващите регулатори, призвани да контролират сектора.

Като Комисията за защита на конкуренцията, например.

Отглеждаме си номенклатура от държавни цензори.

Току-що от бодряшка дописка в „24 часа” разбираме, че премиерът лично зачеркнал болшевишките мерки. Те били дело на „Кунева и нейния екип”.

Хайде сега, Кунева виновна… Сякаш Кунева насила може да изтъпани Бъчварова, без да я предупреди?!

Така или иначе, проблем в медиите има, радостно е, че управляващите най-после го признават. Не е тяхна работа обаче да го решават. Непосредственият контакт „власт – медии” винаги намирисва на политическо менторство и корист.

Има далеч по-цивилизовани и европейски методи за намеса. Да речем, да пришпорят КЗК да анализира обективно сектора „разпространение на печата”. За монопола там аз и колегите ми Кристина Патрашкова и Явор Дачков сме алармирали Бойко Борисов още през лятото на 2011 г.

Тогава имаше някаква симулация на дейност, закани, фучене, клетви и…ехо от кабинетни подигравки зад гърба ни.

Сега вече се сетиха. След дъжд качулка. Работата е отдавна изпусната.

Като са толкова загрижени за медиите и собствеността, управляващите биха могли да ревизират продажбата на „24 часа” и „Труд” на Венелина Гочева. Свидетел съм, че собствениците Огнян Донев и Любомир Павлов бяха изрекетирани да се разделят с акциите си под заплаха за арест.

Е, това няма да го ревизират, защото би означавало да разследват самите себе си. И да се демаскират като истински проводници на модела „Кой” в печатните медии.

Изобщо добре е да се вгледат в конкретиката, а не да говорят по принцип. Проблемите са налице и те си имат имена – имената на медиите, техните собственици, псевдо собственици и главни редактори.

Нормално ли е според кабинета „Борисов” една голяма пресгрупировка вече втора година да не си плаща коректно данъците към НАП? Да „виси” на държавата с няколко милиона за осигуровки и ДДС? Нормално ли е част от сателитните й фирми да са отписани от Закона за ДДС, да има запори върху тях, но да продължават безпрепятствено дейността си?

А в същото време групировката да акумулира нови и нови невъзвращаеми банкови кредити?

Какво ще се случи с мен и моята фирма, ако не си внеса съвестно ДДС-то до 14-то число на съответния месец? Най-малко ще ми пратят ревизия, нали? А ако се превърне в рецидив? Вероятно ще преустановят дейността на фирмата ми и ще ме дадат на прокурор.

Да, но въпросната пресгрупировка очевидно се ползва с привилегии пред НАП и държавата. Безобразничи, не се издължава, а данъчните търпят, „смълчани” от управляващите над тях.

Вместо да създава „чрезвичайни комисии”, правителството нека принуди НАП да санкционира медийната група-нарушител. Това ще е далеч по-ефективно за бюджета.

Има смисъл и да се помисли по темата за медиите с баснословни неиздължени кредити към фалиралата КТБ. Става дума за десетки и десетки милиони евро. Сега господата и дамите от тези медии пишат етични кодекси, проповядват морал и журналистически ценности…

Добре би било първо да върнат милионите, защото това се оказа фатално за стотици хиляди вложители в кухата банка, които „изгоряха” без вина виновни. Заради тарикатлъците на велики медийни босове и снизходителността на властите към тях.

Нека се поразсъждава и за конкурентната пазарна среда – има ли я изобщо, при положение че едни и същи медийни групи ежегодно прибират милиони по линия на американски фондации? Как можем после да сме сигурни, че бенефициентите ще работят за националните интереси, за интересите на българския народ, а не да речем на американския?

„Чрезвичайната комисия” на г-жа Бъчварова едва ли може да регулира подобен казус. По-добре е да се върви в посока „законодателна поправка” от типа: българските медии нямат право да бъдат дотирани с небългарски пари.

Ще се намери ли обаче смелчага-депутат да я внесе? Жив ще го разкъсат…

 

*"ЧК - от "чрезвичайна комисия" по времето на болшевизма в Съветска Русия

http://nedyalko.bg/

 


Сходни връзки

Пресгрупа дължи милиони данъци на НАП. Правителството обаче ще прави ЧК* за цензурата. Г-н Борисов, първо съберете парите на дан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди