изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:16 EEST
ЗАЕДНО ПРАЗНУВАХА БАБИНДЕН ЖЕНИТЕ ОТ СТЕФАНОВО И ЦАРЕВЕЦ    
ОбществоЗареден с много настроение и смях през сълзи бе Бабинден в село Стефаново. Жените от селото посрещнаха гости – бабите от Царевец и представителки на общинската администрация на община Добричка.

Всяка година празнуваме както е по традиция – искане на бабата, бабуване, имаме си булка, зет, циганин, циганка, полицай, поп, сподели за НДТ читалищният секретар в Стефаново Николинка Радушева. Тази година обаче решили да кривнат от правия път и булката им бе мъжка, т. е. мъж играеше ролята на невеста. Именно мъжката булка от Стефаново дойдоха да искат от село Царевец. Веселите жени бяха облечени като циганин с гъдулка, циганка с бебе на гърба, имаха мечка, лекарка и т. н. След като младоженецът и мъжката булка се харесаха бяха венчани от попа. А малко по-късно с помощта на бабата булката роди близначета.
Преди да дойдем в Стефаново първо обиколихме хората от Царевец, по пътя спряхме и поздравихме кметовете и бабите от Стефан Караджа и Бранище, разказа читалищният секретар на Царевец Виолета Петкова. Тя сподели, че откакто е на този пост – от 22 години, в селото се отбелязва така весело Бабинден.
С бабите от Стефаново и Царевец празнува и Джой от Англия. Тя живее в Стефаново от 8 години. Споделя, че научила български език от своите многобройни приятелки от селото. Казва, че е труден, особен проблем й е граматиката. Много й харесва климатът, споделя, че е по-добър от Англия. Впечатлена е от отбелязването на Бабинден, по думите й в родината й няма такъв празник. До скоро Джой е пяла и в групата за автентичен фолклор в Стефаново, но през лятото има много гости и не може да участва. Посещава обаче клуба към читалището. НДТ
 


Сходни връзки

ЗАЕДНО ПРАЗНУВАХА БАБИНДЕН ЖЕНИТЕ ОТ СТЕФАНОВО И ЦАРЕВЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди