изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:15 EEST
ПРОКУРАТУРАТА Е ОБРАЗУВАЛА ПРЕПИСКА ВЪВ ВРЪЗКА С ОСКВЕРНЯВАНЕТО С КРЪСТ НА ДЖАМИЯ В ДОБРИЧ    
Ред и сигурност Районната прокуратура в Добрич се е самосезирала след публикациите в медиите и е образувала преписка във връзка с оскверняването на джамията „Хаджи Осман“ в Добрич, съобщи на брифинг окръжният прокурор Пламен Николов.

Както НДТ съобщи, на 12 януари вярващите са забелязали, че на външна стена на храма е нарисуван бял кръст с размери 2 м на 1.5 м. От Главното мюфтийство остро осъдиха подобни актове, които определиха като опит за реваншизъм и целящи да провокират мюсюлманите с цел разпалване на междурелигиозна вражда в обществото.
Районният мюфтия Билял Дарджан, който също бе на брифинга, е подал сигнал за случая в Първо РПУ.
„Намираме инцидента за изключително сериозен“, заяви прокурор Николов. Той съобщи, че е проведена  среща с участието на председателя на районна прокуратура и служители на Първо РПУ. Много внимателно е анализирано с какви данни разследващите разполагат и какво е необходимо да се направи. Крайната цел е да се установи извършителят на престъплението, което е квалифицирано като оскверняване на религиозен храм. Такова престъпление се наказва с лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и глоба от 3 до 10 хиляди лева.
Пламен Николов съобщи, че е провел среща и с районния мюфтия, за да разбере дали вярващите от мюсюлманското вероизповедание чувстват случилото се като оскверняване на храма, както и да си изясни дали поставянето на религиозен знак на една религия на молитвен дом на друга религия се приема като оскверняване. Мюфтията е бил категоричен, че това наистина се приема от вярващите мюсюлмани като оскверняване на храма им, което означава, че има престъпление, обясни прокурорът. Той увери, че прокуратурата и полицията работят с всички сили за изясняване на фактите, за да бъде разкрито престъплението.
„На фона на събитията в Европа оскверняването на какъвто и било храм, независимо на коя религия, е не само престъпление по смисъла на нашето право, а и действие, което е извършено в крайно неподходящ момент. То освен, че накърнява основите на държавата, внася допълнително напрежение в нашето общество“, заяви Пламен Николов. Не може и не трябва да допускаме такова нещо, след като законът пази религиозните храмове. Ще работим много, а на фона на събитията в Европа, още повече. Окръжният прокурор заяви, че е поел ангажимент да се работи с всички сили по този въпрос.
„Това, което се случи, не е никак приятно, не само за вярващите мюсюлмани, а и за съседите, които живеят около джамията“, обясни Билял Дарджан. Той допълни, че и преди е имало посегателства като чупене на стъкла, но за пръв път се случва да има оскверняване.
На територията на област Добрич има 50 джамии, от които 30 са действащи, а в другите няма свещенослужители, обясни мюфтията. НДТ
 


Сходни връзки

ПРОКУРАТУРАТА Е ОБРАЗУВАЛА ПРЕПИСКА ВЪВ ВРЪЗКА С ОСКВЕРНЯВАНЕТО С КРЪСТ НА ДЖАМИЯ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.32 секунди