изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:26 EEST
Експертката Йорданка Георгиева влиза за постоянно в ареста    
Ред и сигурностСтарши експертката от регионалния инспекторат на ДФ "Земеделие" във Варна Йорданка Георгиева влиза за постоянно в ареста. Това реши Варненският апелативен съд. Решението идва, след като прокуратурата обжалва решението на окръжните магистрати за домашен арест на Геориева.

На 19 ноември 36-годишната Йорданка Георгиева, колежката й Надя Вълчева-Манчева и бившият служител в ДФ "Земеделие"-Добрич Георги Герджиков бяха арестувани при акция на ДАНС по досъдебно производство за прибиране на подкупи от фермери, образувано от Софийската градска прокуратура.

Два дни по-късно Манчева излезе на свобода, защото единствена от триото дала доброволно обяснения пред разследващите. Окръжният съд във Варна пусна и Георгиева под домашен арест с мотива, че има две непълнолетни деца, едно от които е тежко болно.
Вчера обаче обвинението показа протоколи от разпити на десетина нови свидетели. Показанията им, събрани от 20 до 26 ноември от агенти на ДАНС, уличават Георгиева като мозък на престъпната схема и увеличават кръга от засегнати.

Затова Варненският апелативен съд реши чиновничката да дочака процеса в килия.

Там остава и Георги Герджиков, който неуспешно опита да промени мярката си за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.
Докато съдът гледаше неговата молба, в залата се разигра цирк. Живко Дамянов, роднина на Герджиков, викна срещу обвинението: "У-у-у! Само грешни неща казваш."

Съдия Ангелина Лазарова друсна 100 лв. глоба на нарушителя и го прогони от залата.
Герджиков бе оставен зад решетките, защото има риск да въздейства на свидетели.

Той отговаря за прибирането на 6 рушвета за 14 000 лв., част от които бяха открити белязани у него при ареста. Добричлията осигурявал "клиенти" за двете чиновнички от ДФ "Земеделие", които са прибрали поне 15 600 лв. подкупи.

Мъжът намирал фермери, застрашени от санкции за нарушения по Закона за опазване на земеделските земи и ги убеждавал, че с пари под масата досиетата им ще останат чисти и ще си вземат субсидиите. Представял се за служител на фонда, понякога и под фалшиво име, стана ясно на заседанието.
Законът квалифицира подкупа като тежко умишлено престъпление, за което се наказва със затвор от 3 до 10 години, с глоба до 20 хил. лв или с "лишаване от право".

Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни.
 


Сходни връзки

Експертката Йорданка Георгиева влиза за постоянно в ареста | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди