изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:12 EEST
Съдбоносни избори в Гърция: 4 възможни сценария    
По света Гърция стои на прага на безпрецедентно събитие: за пръв път в историята на страната нейното правителство може да бъде оглавено от представител на радикалните леви сили. Лявоцентристки, социалистически министър-председатели са управлявали страната неведнъж, но толкова широка подкрепа, както сега, партия с близки до комунистите идеи не е получавала от 1958 г.

СИРИЗА обещава край на строгите икономии

Тогава Гърция, изтощена от Втората световна и гражданската война, се смяташе за най-бедната държава в Западна Европа. Днес Гърция, отслабена от дълговата криза и 6-годишната депресия, е най-проблемната страна в еврозоната. Тогава от името на най-бедните слоеве говореше коалицията около ГКП, а днес – Коалицията на радикалните леви сили СИРИЗА.

"Гръцкият народ иска най-накрая да се сложи край на политиката на строги икономии, която разруши нашето общество и нашата страна", заяви Димитрис Пападимулис, един от лидерите на движението СИРИЗА и заместник-председател на Европейския парламент. В интервю за "Дойче Веле" той изброява до какво е довел поетият през 2010 курс на оздравяване на държавните финанси и реформиране на загубилата международна конкурентоспособност гръцка икономика.

БВП на страна се е свил за изминалите 5 години с 25%, безработицата е достигнала невиждано ниво от 25%, сред младите всеки втори няма препитание, а дълговото бреме през тези години не само, че не е намаляло, но даже се е увеличило, възмущава се Димитрис Пападимулис.

Гърция не може без международна финансова помощ

В същото време Гърция избегна банкрута благодарение на помощта на Европейския съюз и Международния валутен фонд в размер на 240 милиарда евро и отписването на почти 100 милиарда евро дългове. Двете програми за финансова подкрепа бяха приети при условие, че Атина ще се заеме с оздравяването на бюджета, реформирането на раздутите структури на държавното управление, стимулирането на частния бизнес.

Действащата програма за международна финансова помощ трябваше да приключи до края на 2014, но последният транш в размер на 1,8 милиарда евро така и не беше преведен, защото обещаните от правителството на Андонис Самарас реформи зациклиха. Програмата беше удължена до края на февруари, но заради изборите е много вероятно, сроковете да се удължат до лятото.

СИРИЗА обещава на избирателите, че в случай на победа ще поиска преразглеждане на условията за предоставяне на финансова помощ и ще настоява пред кредиторите за още едно голямо опрощаване на дълговете. "В такъв случай може да възникне опасност от Grexit - излизане на Гърция от еврозоната", опасява се Георгиос Киртсос, депутат евродепутат от консервативната партия Нова демокрация, която през последните две години оглавява правителствената коалиция.

Заплахата от Grexit

Законите в ЕС не предвиждат излизането или изключването на Гърция от еврозоната, отбелязва Георгиос Киртсос, но ако новото правителство не успее да се договори с европейските държави-кредиторки , без тяхната финансова помощ на Атина няма да й остане нищо друго освен да започне да печата собствена валута, за да плаща поне заплатите на служителите в държавната сфера. Евродепутатът се надява, че няма никога да се стигне до този сценарий.

Представителите на движението СИРИЗА иронизират опасността от Grexit по време на своите предизборни митинги: след 25 януари няма да има излизане на Гърция от еврозоната, а излизане на Самарас от кабинета на министър-председателя. Впрочем победата на радикалната левица начело с Алексис Ципрас въобще не е гарантирана. Макар че тя води според всички допитвания до общественото мнение, тяхната разлика с Нова демокрация съвсем не е непреодолима.

Четири сценария

Така че радикалните леви едва ли ще успеят да получат абсолютно мнозинство в парламента. Следователно ще им се наложи да търсят коалиционен партньор. Алексис Ципрас вече се опита да се договори с Гръцката комунистическа партия, в чиито редици самият той е започнал политическата си кариера през 1989 г. Но лидерът на ГКП Димитрис Куцумбас изключи възможността за съюз със СИРИЗА след изборите.

Евродепутатът от НД Георгиос Киртсос смята, че след 25 януари са възможни 4 сценария на развитие на събитията.

Първият сценарий: въпреки резултатите от допитванията консерваторите печелят изборите и съставят ново коалиционно правителство. "В този случай икономиката започва да набира обороти".

Вторият сценарий: СИРИЗА печели, съставя ляво правителство и довежда нещата до прекъсване на отношенията с международните кредитори. "Тогава може да бъде поставен въпросът за излизането на Гърция от еврозоната".

Третият сценарий: СИРИЗА печели, но променя курса и се отказва от реализацията на много от своите предизборни обещания. "Това може да предизвика вътрешнопартиен конфликт".

Четвъртият сценарий: след изборите възниква патова ситуация, нито СИРИЗА, нито консерваторите са в състояние да съставят правителствено мнозинство и се налага да се насрочат нови избори. "В резултат Гърция губи много време, с което не разполага".

С особено внимание в момента следят гръцките избори в Испания. Там новата лява партия "Подемос" води в допитванията и тя много разчита на това, че успехът на СИРИЗА ще укрепи собствените й позиции. /БГНЕС

---------

Янис Пападимитриу, "Дойче Веле".
bgnes.com
 


Сходни връзки

Съдбоносни избори в Гърция: 4 възможни сценария | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди