изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:00 EEST
Първи екзит пол в Гърция: начело СИРИЗА    
По света Опозиционната СИРИЗА води на днешните предсрочни парламентарни избори в Гърция с 33,5-35,5% от гласовете, показват първите екзит пол резултати. Нова демокрация събира 25,5-27,6%. В парламента влизат седем партии.

Общото бъдеще на Европа не е в затягането на коланите. Това заяви лидерът на Коалицията на левите радикални сили СИРИЗА Алексис Ципрас, след като гласува в избирателна секция в атинския квартал "Кипсели". На излизане от избирателната секция той каза първо на гръцки, а след това на английски: "Нашето общо бъдеще в Европа не са строгите икономии."

Надявам се, че избирателите ще подкрепят европейския курс на Гърция. Това заяви след като гласува в град Пилос министър-председателят на страната Андонис Самарас, който е и председател на консервативната партия Нова демокрация.

"Изпълнен съм с оптимизъм, че никой няма да изложи на опасност европейския курс на Гърция. Ние ще победим", каза той и отбеляза, че резултатите от днешните предсрочни избори ще бъдат определени от "безпрецедентно големия брой граждани, които до последната минута не са знаели за кого ще гласуват".

Самарас подчерта, че днешните избори са "решаващи за бъдещето на Гърция". "Днес решаваме, дали ще тръгнем напред решително и уверено, или ще започнат авантюрите", каза той на излизане от избирателния участък в Пилос, град в полуостров Пелопонес.

Настоящият спор за държавния дълг на Гърция може да се обърне в катастрофа за Европа, ако нито една от страните в конфликта не направи отстъпки. Това пише в днешния си брой "Велт ам Зонтаг" по повод на парламентарните избори в балканската страна. "Гърците искат опрощаване на дълговете, партньорите от еврозоната решително отхвърлят тази възможност. Ако никой не отстъпи, тогава Европа ще претърпи катастрофа", пише германското издание.

В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Избирателните секции отвориха врати в 7.00 часа българско и гръцко време и ще приключат работа в 19.00 часа. Първите официални данни ще бъдат обявени след 22.00 часа, а окончателните данни се очакват най-рано утре сутринта. Право да гласуват имат 9,09 милиона граждани. Населението на страната е около 11 милиона. Гърците трябва да изберат 300 депутати в еднокамарния парламент. За техния глас се състезават 18 партии и 4 предизборни обединения.

Мнозина наблюдатели наричат днешния вот "исторически", защото ако победи основната опозиционна Коалиция на радикалните леви сили СИРИЗА, страната може да напусне еврозоната. СИРИЗА настоява за отписване на голяма част от многомилиардния дълг на Гърция. Според последните социологически допитвания СИРИЗА изпреварва по популярност Нова демокрация на Андонис Самарас с 6-10%. /  bgnes.com
 


Сходни връзки

Първи екзит пол в Гърция: начело СИРИЗА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди