изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-23 @ 07:01 EEST
ГАЛЕРИЯТА ПОКАЗВА КАРИТАТУРИ И ШАРЖОВЕ НА НИКОЛА КЮЛЕВЧЕЛИЕВ    
Култура

Утре от 18  часа в зала № 1 на Художествената галерия се открива ретроспективна изложба на Никола Кюлевчелиев /1914-1994/. Експозицията представя карикатури и шаржове на различни теми от различно време, публикувани в местни вестници. Показани са и няколко живописни платна.Никола Кюлевчелиев е юрист, но „Рисуването за баща ми бе нещо много повече от хоби”- казва неговият син Георги Кюлевчелиев, син на художника и инициатор за изложбата.

Никола Кюлевчелиев е роден през 1914 г. в Шумен. Там е и първата му изява като художник. Завършва висше образование в Юридическия факултет на Софийския университет.  В периода 1941–1942 г. отбива редовната си военна служба. През 1942 г. участва в Общоградска изложба на шуменските художници в салона на Популярната банка. През 1944 г. е мобилизиран на турската граница /с. Мамарчево/ в VІ-а артилерийска батарея при V-и дивизионен полк в Шумен. През есента на 1944 г. участва в I-а фаза на Отечествената война като батареен офицер, а през 1945 г. е награден с Орден за храброст IV степен, II клас . През 1970 и 1975 г. получава юбилейни ордени за участие в Отечествената война.

Никола Кюлевчелиев работи в продължение на 2-3 години като стажант-адвокат в Шумен и Разград. От 1945 до 1956 г. е юрист в Суворово. Следват две десетилетия, през които е част от адвокатския колектив на Добрич (тогава Толбухин) и на Генерал Тошево. Именно в този период участва активно в обществения живот в района не само като адвокат, а и като художник. За периода 1973–1983 г. открива девет самостоятелни изложби на различни теми с карикатури и шаржове и участва в дванадесет художествени изложби на национално и регионално ниво. Председател е на читалище „Светлина” в Ген. Тошево, председател и хорист на смесен хор „Добруджанска песен”. В продължение на 7 години е редактор на местния вестник. Никола Кюлефчелиев е проектирал и реализирал декори за различни постановки за драматичния и сатиричен състав при читалището, правил е графичното оформление на дните на „Хумора и сатирата” в града. През 1984 г. се открива негова Юбилейна самостоятелна изложба във връзка със 70-годишнината и 50 години художествена изява.

 

Носител е на множество награди за самодейно изобразително изкуство: златни и сребърни значки от различни години,   бронзов медал от III Републикански фестивал на художествената самодейност; бронзов медал от VI Републикански фестивал на художествената самодейност; през 1975 г. е награден с Орден  „Кирил и Методий”, III степен, а през 1977 г. – със Сребърна значка от Съюза на юристите в България за участие в Изложба на юристите77 г.

Никола Кюлевчелиев умира на 25 октомври 1994 г.

През 2014 г. по случай 100 г. от рождението му и 20 г. от смъртта му в Клуба на архитекта във Варна бе открита ретроспективна изложба. Изложбата в Художествената галерия ще продължи до 18 февруари. НДТ

 


Сходни връзки

ГАЛЕРИЯТА ПОКАЗВА КАРИТАТУРИ И ШАРЖОВЕ НА НИКОЛА КЮЛЕВЧЕЛИЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди