изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:19 EEST
390 000 ЛВ. ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ЩЕ СЕ ИНВЕСТИРАТ ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ТЕРВЕЛ    
Новини

122 души от Тервел е 7 околни села са получавали топла храна от Домашния социален патронаж, съобщиха от кметството. Месечната потребителска такса е 40 лв. Потребителите получават ежедневно супа, основно ястие и десерт, като всеки петък се осигуряват по две основни ястия и супа. Един ден от седмицата е безмесен. През 2014 г. за кухнята на патронажа бе закупен нов планетарен миксер, което позволи да се разнообрази менюто по отношение на десертите.



От социалната трапезария през миналата година са се възползвали 150 души от Тервел и четири села. Ползвателите на трапезарията са пенсионери с минимални пенсии – 44 души, самотноживеещи – 15, лица с ниски доходи – 22, възрастни с увреждания – 31, деца , в т.ч. и деца с увреждания – 38.

През 2014 г. по проект “Подкрепа за достоен живот" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са работили 40 лични асистенти, обгрижващи 40 потребители в Тервел и селата от общината.

Домът за стари хора е работил с пълния си капацитет от 25 души през цялата година. Центърът за социални услуги в село Коларци бе подготвен за работа до края на декември м. г. и сега осигурява храна за ученици и  деца от детската градина. Организиран е прием на документи за възрастни хора и хора с увреждания от Коларци и съседните му села.

В края на лятото специализираната за социални услуги и заетост дирекция в община Тервел стартира набирателна банка за облекла, постелъчно бельо /втора употреба/  в помощ на многодетни, социално слаби семейства и лица, хора с увреждания. Първият голям дарител на банката бе Областният съвет на БЧК, след което се включиха общественичките на пенсионерски клуб номер 1 в Тервел,  служители на общинска администрация, дирекция “Бюро по труда“.  Посредством банката вече са подпомогнати над 210 души.

Инвестициите в общинските социални услуги през 2014 г. възлизат на 210 000 лв., като преобладаващата част от тази сума представляват евросредства, разходвани за изграждането на центъра в Коларци. Общината е вложила и собствени средства за нов автомобил за разнос на храна и за ново кухненско оборудване.

През 2015 г. ще се инвестират още 390 000 лв. европейски средства – за общо три нови автомобила за разнос на храна и за изграждане на центрове за социални услуги в Нова Камена и Поп Груево. Ще се инвестират и 25 000 лв. собствени средства за обновяване на кухненско оборудване за патронажа в Тервел – планирано е да се закупят конвектомати и нова печка. НДТ

 


Сходни връзки

390 000 ЛВ. ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ЩЕ СЕ ИНВЕСТИРАТ ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди