изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-06-14 @ 04:58 EEST
РАЗПОЛАГАТ КОМАНДЕН ЦЕНТЪР НА НАТО КРАЙ ШАБЛА    
Новини

В града приемат новината с надежда за нови работни местаНКомандният център на НАТО в България ще бъде разположен до град Шабла, съобщава "Стандарт", като се позовава на източници от българския генералитет. Според изданието, около центъра ще бъде изградена и военна база, чиято основна цел ще бъде охрана на изнесения команден щаб. Официално за предстоящото изграждане на натовската база бе съобщено по време на посещението на генералния секретар на алианса Йенс Солтенберг миналата седмица.

„За нас това не е съвсем ново. Отдавна се носи такава информация в общественото пространство, но нищо конкретно не знаем“, коментира кметът на Община Шабла проф. Райна Бърдарева. Тя подчерта, че това е проблем, който се решава на държавно ниво. „Нас като Община до момента никой не ни е търсил и не ни е информирал за такива намерения“, допълни тя.  Според кмета на Шабла, ако Командният център на НАТО бъде разположен до Шабла, това ще има видими резултати, защото ще доведе до разкриване на нови работни места. Мисля, че такова решение няма да се приеме на нож или с недоволство от шабленци, допълни кметът.

Според „Стандарт“, Командната база на НАТО край Шабла ще има за цел основно контрол на морския трафик, управление на многонационалните военни формирования на пакта в региона, разузнаване - основно електронно и радиолокационно и аналитичен център.

След срещата на най-високо ниво в Уелс през септември миналата година алиансът взе решение за изграждането на подобни командни бази в Литва, Латвия и Естония - от една страна, и Румъния и България, от друга. "Стандарт" научи, че южното крило е трябвало да бъде попълнено с команден център и в Турция, който да бъде разположен на нейното черноморско крайбрежие. Анкара обаче е отказала, за да не разваля отношенията си с Русия.
Командната база на НАТО край Шабла ще има за цел основно контрол на морския трафик, управление на многонационалните военни формирования на пакта в региона, разузнаване - основно електронно и радиолокационно и аналитичен център. НАТО има практика в подобни командни бази да бъдат изпращани най-подготвените офицери. Там ще работят и умовете на военната доктрина, чиято основна цел е анализ на ситуацията, източно от българското крайбрежие. Със сигурност при изграждането на базата ще бъдат създадени

 

нови стационарни линии за свръзка чрез кабели

Това е така, защото сателитната връзка е лесно уязвима за разузнавателните средства за противника, обясниха военни. Основен момент ще бъде и изграждането на логистиката, която включва на практика създаването на малко градче с всички удобства за военните в него. Командният център на пакта в България се очаква да има основните отдели на останалите подобни бази в Европа. Въпреки че българският със сигурност ще бъде по-малък, той ще включва следните отдели: отдел личен състав, който ще прави подбор на кадрите, разузнавателен отдел, чиято цел е събиране на информация чрез електронно и радиолокационно разузнаване, оперативен отдел, където се разиграва чисто военната обстановка и се вземат решения, технически отдел, който се грижи за техниката в базата, логистичен, който пък поема цялата логистика, и свързочен.

Наши военни припомниха, че през последните десет години българският морски флот се дислоцира основно на юг от Бургас. Така на практика Варна и районът останаха свободни за военноморско присъствие. В морската ни столица обаче е щабът на нашия флот.

Шабла е идеалното място за подобен център. Според радиоразузнавачи, климатът там подпомага получаването на информация по електронен и радиолокационен път. Разстоянието до Крим е само четиристотин километра. Край града се намира единственият у нас зенитен полигон, на който десетилетия наред са тренирали български ракетчици и зенитчици. Напълно възможно е натовската база да бъде изградена именно в този район, твърдят запознати.

В непосредствена близост е бившето военно летище на Добрич. Факт, който със сигурност е бил отчетен при избора на Шабла.

От години наред се счита, че руското влияние във Варна е особено силно. Не е тайна, че градът се приема за предпочитан от организираната престъпност на страни от бившия Съветски съюз. Според български анализатори, изборът на района за натовска база е свързан и с тези факти. Не случайно командването на НАТО за Южна Европа е ситуирано в Неапол, където мафията в Италия е най-силна. Явно и у нас подходът е същият.

Командната база на НАТО в България ще може да ръководи мобилни военни формирования, които се намират на наша територия. Наскоро единствено "Стандарт" съобщи, че от 2015 г. на база "Ново село" край Сливен ще има учения през цялата година. Първото вече започна в началото на януари и в него участват формирования на морската пехота на САЩ и армиите на България, Румъния и Сърбия. Идеята е постоянните учения, които се провеждат на базата, да бъдат използвани за максимална натренираност на личния състав преди евентуалното му изпращане в реални бойни действия. Досега те се водиха основно в Ирак и Афганистан. Ако се наложи обаче, този път предислокацията може да се окаже Украйна. Не е тайна, че новите командни бази на НАТО се изграждат именно във връзка с усложнената обстановка в Украйна и анексирането на Крим. При всички случаи може да се очаква засилено присъствие на военноморски сили на пакта в Черно море. Със сигурност ще бъде използвана радиолокационната система ЕКРАН, която контролира корабоплаването и охраната на морската ни граница.

Офицерите, които служат в подобни командни бази, като тази в Шабла, са от всички страни членки на пакта. Официално те общуват на английски. Престоят им обаче е две, максимум до три години. Това е така, за да не влизат в близки отношения с групи от местното население и да няма обвързаности, твърдят запознати. Офицерите се определят от страната членка, която ги изпраща. Със сигурност желаещите да служат в команден център на НАТО ще бъдат много. Основната причина е заплащането, което е по-високо от това в Българската армия. И в момента наши офицери служат в различни командни бази на пакта в Европа. Ние вече имаме подготвени кадри, категорични са висши военни.

НДТ

 


Сходни връзки

РАЗПОЛАГАТ КОМАНДЕН ЦЕНТЪР НА НАТО КРАЙ ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди