изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:04 EET
ОБЯВИХА КОНКУРС „ДОМАШНО ВИНО“ 2015    
Новини

Надпревара за най-добро домашно вино организира на 12 февруари вестник „Народно дело“. Събитието е насрочено за 10,30 часа в ресторант „Хоризонт“. Голямата награда е 90 литров съд за вино от неръждаема стомана. Приемът на дегустационни проби вече е започнал от 26 януари и ще продължи до 9 февруари в ресторант „Хоризонт“ във Варна от 10 до 18 ч.



В конкурса могат да участват вина, произведени само при домашни условия. Могат да бъдат представени бели, розови и червени трапезни вина, пенливи и ароматизирани (билкови), произведени от европейски сортове грозде. Минималното количество на произведеното вино да бъде 50 л, а максималното - не повече от 600 литра, тъй като според Закона за виното и спиртните напитки производителят има право да преработи не повече от 1000 кг грозде за семейна консумация. В конкурса нямат право да участват вина, произведени от лица, регистрирани като винопроизводители в Националната лозаро-винарска камара.

 Оценката на участващите в конкурса вина се определя по 100-балната система.

Журито е от утвърдени дегустатори, като то оценява образците при пълна анонимност.

Вината се поднасят за дегустация по възможност от хомогенна серия. Поредността по отношение на цвета е: бели, розови, червени, а по отношение на захарното съдържание: сухи, полусухи и сладки. Температурата на белите и розовите трапезни и ароматизирани вина трябва да бъде 12-13 градуса, на червените - 15-18, на пенливите - 7-9. Закодирането и редът на поднасяне на пробите се извършват само от председателя и секретаря на журито.

Оценката на вината е по показателите цвят, прозрачност (бистрота), аромат, вкус, игра (пенливост) за пенливите вина, послевкус, общи впечатления.

Участниците в конкурса представят от 26 януари до 9 февруари безплатно две бутилки от 700 мл от всеки заявен образец в ресторант „Хоризонт“ от 10 до 18 ч. Пробите се предават с етикети. На всяка бутилка в етикета се посочва наименование на виното, година на производство (реколта), сорт или сортов състав, както и производител: име, презиме, адрес, телефон.

Резултатите от конкурса се огласяват публично в деня на дегустацията. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЯВИХА КОНКУРС „ДОМАШНО ВИНО“ 2015 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди