изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:08 EEST
ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ЗАРАДИ СЛУЧАЯ НА ПТИЧИ ГРИП    
Здраве

Във връзка с констатирания случай на птичи грип в Бургас от Българската агенция по безопасност на храните са инструктирали директорите на областните структури в Бургас, Варна, Добрич и Силистра с повишено внимание да следят епизоотичната обстановка. На тях също е възложено спазването на постоянен ветеринарномедицински контрол. Наложена е забрана за провеждане на изложби, пазари и други събирания в тези области, съобщиха от земеделското министерство.



От МЗХ информираха, че са предприети всички необходими мерки във връзка с установения случай на птичи грип. След подаден сигнал в района на Бургас, защитена местност „Пода“, са открити две мъртви птици-пеликан и чайка. От мъртвите птици са взети проби и са направени изследвания в Националната референтна лаборатория към Националния ветеринарномедицински институт, при които резултатите показват наличието на птичи грип  (H5N1) единствено при пеликана. При чайката пробите са отрицателни. „На този етап няма нищо обезпокоително, защото са предприети всички необходими предпазни мерки“, каза още зам.-министър Цветан Димитров.

Д-р Дамян Илиев, зам.-изпълнителен директор по здравеопазване на животните към Българска агенция по безопасност на храните, заяви, че се извършват рутинни мерки, които включват уведомяване на населението, раздаване на информационни материали, забрана за преместване и транспортиране на птици, изпращане на яйца, търговия и други. „Ние сме готови и сме предприели нужните действия. В трикилометровата обявена предпазна зона няма нито един наличен птицевъден обект. В района под наблюдение, който включва периметър от 10 километра, има два такива, които се намират под наблюдение, включително и физическо, от страна на служителите на Областните дирекции по безопасност на храните“, подчерта д-р Илиев.

Вчера в ОДБХ в Добрич е получено писмото от директора на БАБХ и е поискано от областния управител свикване на областната епизоотична комисия, съобщи директорът на областната структура д-р Розалина Брайкова. Такова е насрочено за 29 януари.

Към момента на територията на областта няма сигнали за умрели диви птици, каза д-р Брайкова. Тя припомни, че в края на миналата година вече бяха проведени заседания на областната и общинските епизоотични комисии във връзка с констатираните случаи на птичи грип в Холандия, Великобритания и Германия. На птицевъдните обекти в областта бяха разпоредени необходимите мерки. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ЗАРАДИ СЛУЧАЯ НА ПТИЧИ ГРИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди