изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:35 EEST
БЛИЗО 66 НА СТО ОТ ДОМАКИНСТВАТА В ОБЛАСТТА ИМАТ ИНТЕРНЕТ    
Новини

През 2014 година в област Добрич е проведено изследване за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата.  Изследването се провежда във всички държави - членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. В област Добрич са анкетирани 99 обикновени домакинства и 220 лица, а за страната анкетираните са 4 228 домакинства и 9 541 лица на възраст 16 - 74 навършени години, съобщиха от Териториалното статистическо бюро.



 Резултатите от проведеното изследване през 2014 г. за използване на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата показват, че 65.8% от домакинства в област Добрич имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан растеж от 11.7 процентни пункта спрямо предходната година. Почти на всички домакинства, имащи достъп до интернет, е осигурена бърза и надеждна широколентова връзка. В България 56.7% от домакинствата имат интернет в домовете.

Запазва се тенденцията в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 13.4 процентни пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично, а в сравнение с 2010 г. - ръст от 24.3 процентни пункта. През 2014 г. в област Добрич 57.8% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет, т.е. сърфират в интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Това отрежда шеста позиция на областта по този показател, а на първо са жителите на София (столица).

Жените в областта са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 58.7 и 56.9%. Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 89.8% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 37.6% от лицата с основно или по-ниско образование.

През 2014 г. делът на добруджанци, използвали глобалната мрежа за взаимодействие с държавната администрация и местното самоуправление е 17.4%, като за страната този показател е 21.0%. Най-много са лицата,  получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация, следван от изтеглилите официални формуляри от официална интернет страница и изпратилите попълнени формуляри. Използването на онлайн административни процедури от хората отрежда 13-то място на област Добрич, като на първо са жителите на област Разград. При използването на онлайн услуги от държавната администрация, жените в област Добрич са по-активни от мъжете - съответно 18.6 и 16.2%.

През 2014 г. регулярните интернет потребители използват най-често мрежата с цел комуникация. Почти всички използват интернет за изпращане/получаване на е-поща, разговори или видео разговори (чрез приложения за комуникация като Viber, Skype и др.) или за участие в социални мрежи (Фейсбук, Туитър и др.). За достъп до информация (четене на онлайн вестници, новини или намиране на информация за стоки и услуги) от удобствата на глобалната мрежа се възползват голяма част от лицата. Следва делът на използващите интернет за забавление (слушане на радио, играене на игри, изтегляне на снимки, филми или музика и др.) и други онлайн услуги, свързани с резервации при пътувания, продажба на стоки или услуги, интернет банкиране. Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, следвани от поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации, и стоките за дома. Най-активни в онлайн покупките са в Югозападния район (21.2%), докато в Североизточния район 20.1% от лицата на възраст 16-74 навършени години пазаруват онлайн. НДТ

 

 


Сходни връзки

БЛИЗО 66 НА СТО ОТ ДОМАКИНСТВАТА В ОБЛАСТТА ИМАТ ИНТЕРНЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди