изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:58 EEST
ПРОЕКТЪТ „ЙОВКОВИЯТ ДОБРИЧ“ УВЕЛИЧИ С 80% ПОСЕТИТЕЛИТЕ В МУЗЕИТЕ    
Култура

Посещенията в музеите в Добрич са се увеличили с 80 процента в резултат на реализацията на проекта "Йовковият Добрич", съобщи кметът Детелина Николова вчера. Преди ремонта на музейните обекти, включени в проекта, посетителите са били 17 997, а след приключване на дейностите техният брой вече е 32 708 души, сочат данните от 2014 г.



Проектът „Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация“ бе финансиран с европейски средства. Неговата цел бе да развие конкурентоспособни туристически атракции, посредством разнообразяване на съществуващите, като използва туристическия потенциал на община Добрич.

Обектите бяха избрани така, че да обособят цялостен интегриран туристически продукт, свързан с културното наследство на Добруджа и представен през идеите и творчеството на един от великите писатели на България, твореца Йордан Йовков.

По проекта бяха реализирани дейности по реставрация, консервация, ремонт и реконструкция на няколко обекта, сред които паметници на културата - Къща музей „Й. Йовков", Музей на нова и най-нова история, Етнографската къща, Дом-паметник „Й. Йовков" и Музей с експозиция „Археология на Добруджа" и прилежащи пространства в комплекс „Стария Добрич". Освен това бе изграден туристически информационен център и ще се подобри инфраструктурата. В двора на къщата каменна фигура на Йовковия герой Люцкан посреща туристите.

Според приетия от Общинския съвет отчет за развитието на туризма в общината през 2014 година и перспективи за 2015 година, е постигнем ръст на посещаемост на туристическите обекти на територията на град Добрич през 2014 г. с 33 % по-висок в сравнение с 2012 г. С това е затвърдено присъденото на общината първо място през 2012 г. в Националния конкурс „Общините за развитието на туризма“, се посочва още в отчета. В него се подчертава, че по-високата посещаемост е в  резултат на стартиралата през 2012 година амбициозна програма, за изграждане на модерна инфраструктура, обслужваща туризма на територията на нашата община, създадените нови, иновативни рекламни материали и проведения активен маркетинг на туристическия продукт, включително и на регионално ниво. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПРОЕКТЪТ „ЙОВКОВИЯТ ДОБРИЧ“ УВЕЛИЧИ С 80% ПОСЕТИТЕЛИТЕ В МУЗЕИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди